dilluns, 13 de febrer del 2017

PLENARI DE FEBRER: Compromís explica la nova depuradora. INFORME GENERAL

L'alcalde va demanar als regidors que diguen la veritat sobre la depuradora



El govern municipal de Compromís va informar de la situació en que es troba el projecte (el segon)  de la nova depuradora després que la Generalitat rebutjarà per irreal i impossible d’executar un primer projecte del 2009 promogut per l'anterior govern.

El regidor Josep Llácer va explicar que tot va començar amb un primer projecte de macro depuradora, de 40 milions d'euros, pensat més per a donar servei a tres camps de golfs, amb marines interiors i grans urbanitzacions, és a dir, allò que es coneixia com el PAI Bancaixa, PAI que va ser desautoritzat per la Generalitat governada pel PP. De la intervenció de Llácer es deduïa que tot el temps i treball empleat en eixa macro depuradora des del 2009 va ser un temps perdut.

Però recordava el regidor que a Tavernes li cal una depuradora. L’Ajuntament i la Generalitat van decidir després reelaborar el projecte i adequar-lo al PGOU i a les necessitats reals de Tavernes. És el segon projecte,   en el que ara es treballa, i es confia que siga lliurat a l’Ajuntament aquest mateix mes per l’empresa redactora.

El regidor Llácer explicava també que el projecte ha de passar a l’EPSAR (Entitat Publica de Sanejament d’Aigües Residuals) de la Generalitat i així iniciar el Pla Especial que ha de determinar com s’obtenen els terrenys i com s’executa el projecte. 

Això suposarà de 4 a 5 anys perquè s’ha de redactar l’informe d’impacte ambiental, s’han de demanar informes a totes les Administracions, especialment a la Confederació i també al Ministeri de Foment per estar els terrenys previstos vora la carretera nacional. De les paraules del regidor, podem deduir que serà per tant una tramitació llarga i  més encara tenint en compte que s’han perdut altres cinc anys en l’anterior projecte.

Aquest cartell de la macrodepuradora va estar anys exposat a l'Ajuntament. Mai es va complir
 
L'alcalde demana a tots els regidors que diguen la veritat sobre la depuradora

L’alcalde, Jordi Joan, va fer una crida a tots els regidors i recordava que estem davant un tema important, que la depuradora és una infraestructura necessària i gran, on les demés deixaran de funcionar per passar a ser estació de bombeig.

L’alcalde recordava a tots els regidors que tenien dues opcions: una, desinformar o dos, dir la realitat. I tenint en compte la importància de la depuradora afirmava que “cal informar-se bé, parlar amb els tècnics municipals i dir la veritat”.

I ho resumia: cal dir que primer hi havia un projecte desproporcionat de macro depuradora per a Tavernes i per al creixement del PGOU i, per tant s’ha hagut de redimensionar. Ara hi ha un conveni firmat entre l’Ajuntament i la Generalitat per fer una depuradora segons les necessitats reals,  on l’Ajuntament té unes obligacions i la Generalitat unes altres. Estem encara en l’apartat de les obligacions de l’Ajuntament que són redactar el projecte, redactar el Pla Especial i aconseguir els terrenys de les expropiacions.

I ja avisava sobre falses expectatives als veïns: “Qui diga que açò tardarà menys de quatre o cinc anys, està molt lluny de la realitat. Després el Consell haurà d’assignar en el Pressupost de la Generalitat la partida per a la depuradora, els col·lectors i transformar les altres depuradores en estació de bombeig”.

Firma del conveni per a la macrodepuradora que mai no va arribar a executar-se

Fins ací el plenari passat, l'ordinari de febrer. Per tal que vosaltres, lector/a, tingueu un coneixement del que ha estat la depuradora des d'aquell primer projecte irreal i desproporcionat, impulsat per l'anterior govern, fins el projecte actual, us oferim una breu cronologia d'aquell gran despropòsit.


Primer projecte

Any 2007:  Per tirar endavant el projecte de La Vall del Mar (PAI Bancaixa) es canvia l’emplaçament de la depuradora prevista en el PGOU del 2004 i es busca un altre emplaçament (Partida del Tancat) per a fer una macrodepuradora de cost d’execució de 40 milions d’euros, i pensada més que res  per al PAI Bancaixa abans de les necessitats dels sectors de la platja.

Any 2009. L’ Ajuntament i l’EPSAR firmen un conveni per a finançar i construir eixa macro depuradora amb capacitat d’atendre els nuclis urbans existents, el PAI Bancaixa i els sectors urbanístics del PGOU. Més informació: 

http://www.lasprovincias.es/valencia/20090226/safor/generalitat-invertira-millones-para-20090226.html 

Octubre 2010: La Generalitat governada pel PP anul·la el PAI Bancaixa. 

http://www.levante-emv.com/comarcas/2010/10/08/consell-rechaza-macro-pai-bancaja-tavernes-considerarlo-insostenible/745803.html

Novembre 2010. El govern del PP fa un préstec de 5’7 milions d’euros i entre les despeses habilita una partida de 900.000 euros per als costos de l’expropiació dels terrenys, amb el condicionant que si l’expropiació no es fa abans del 31 de desembre del 2012, els 900.000 euros s’han de tornar. Més informació: 

http://www.lasprovincias.es/v/20100603/especial-1/tavernes-hara-mayor-inversion-20100603.html 

El partit que governava Tavernes fins el 2011 no va adjudicar la redacció del projecte de depuradora. 

Firma de l'adjudicació de la redacció del projecte de la depuradora

Octubre 2011. Canvia el govern, i el nou format per Compromís-PSOE- EU adjudica l’avantprojecte i altres projectes i estudis tècnics  a la UTE Abakal-KM.


Març 2012. L’Ajuntament torna el préstec de 900.000 euros per a l’expropiació dels terrenys perquè aquesta no es produirà abans del 31 de desembre de 2012. No té cap sentit pagar interessos al banc per una expropiació que no es pot dur a cap.


31 d’agost de 2012. L’Ajuntament rep els treballs encomanats a la UTE Abakal_KM. 

7 de setembre de 2012. L’Ajuntament lliura l’avantprojecte i els altres documents tècnics a l’EPSAR perquè emeta el seu informe de supervisió.

24 de setembre de 2012. L’Ajuntament entrega la memòria d’impacte patrimonial de la macrodepuradora al director territorial de Turisme, Cultura i Esport perquè emeta informe en matèria de protecció de patrimoni cultural.


Agost del 2013: La Generalitat  governada pel PP abandona el projecte de la macrodepuradora després d'anunciar que l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR) reduirà un 83 % la inversió per a depuradores.


Cal saber que, a pesar dels documents lliurats a partir del 2012 per l'Ajuntament, la Generalitt del PP no va contemplar mai en els seus pressupostos ni un euro per aquest primer projecte de depuradora a Tavernes. 


Segon projecte

El segon projecte comença i enllaça amb la història que hem contat a principi. Rebutjada la macro depuradora del primer projecte per inviable d'acord amb la realitat de Tavernes, el govern de Compromís va negociar amb la Generalitat una nova, redimensionada a les necessitats reals de Tavernes: 10.000 metres cúbics i un cost màxim de 20 milions. És el projecte actual que, segons es va dir en el plenari passat, l’empresa redactora ha de lliurar a  l’Ajuntament  aquest mes de febrer.


Aquesta informació l'hem elaborada a partir de les informacions de  premsa i els plenaris municipals. Podeu conèixer amb més detalls tota la història de la depuradora fent una recerca com a “depuradora” ací en La Cotorra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.