dimecres, 14 de setembre del 2016

28ena Campanya de Bolomor: Programes de datació integral i excavació del nivell XIII

Vista general de les excavacions
 El jaciment de la Cova de Bolomor de Tavernes viu enguany la 28é campanya d'excavació, activitats que van arrancar el passat 1 d'Agost i es perllongarà fins al dia 25 d'aquest mes de setembre. És la primera vegada que s’hi realitza una intervenció de dos mesos de durada en el jaciment, amb participació de més de 70 investigadors, entre ells doctors, llicenciats i estudiants, de diferents universitats i centres de recerca nacionals i internacionals.

Conjuntament als treballs d'excavació, s'està desenvolupant un programa de datacions integral que combinarà mètodes de Luminescència, Ressonància Paramagnètica Electrònica i Paleomagnetisme, desenvolupat per investigadors de la Universitat d'Adelaide (Austràlia) i del CENIEH (Centre Nacional de Recerca sobre l'Evolució Humana, Burgos). 

Treball de datacions
També investigadors de la Universitat de Múrcia han arreplegat mostres de tots els nivells de la seqüència estratigràfica del jaciment per a realitzar un estudi pal·linològic (pol·len i espores) que permetrà reconstruir els canvis que es van produir en el paisatge pròxim al jaciment. Els resultats preliminars indiquen presència de pol·len en pràcticament la totalitat dels 17 nivells sedimentaris.

Entre els objectius de la campanya està l'excavació d'un dels nivells més significatius de la seqüència estratigràfica del jaciment: el nivell XIII, amb una datació en més de 200.000 anys, que es porta excavant des de fa 3 anys.

Enguany s'està excavant la part inferior d'aquest nivell XIII, la cronologia del qual és propera a 250.000 anys d'antiguitat. Les expectatives i línies de recerca obertes, com a objectius a l'inici dels treballs d'excavació, incideixen en qüestions molt rellevants.

Treballs d'excavacions: l'estació total
 Aquest nivell correspon a un moment càlid, que per a molts investigadors coincideix amb canvis tecnològics, evolutius i fins i tot antropològics importants. És un moment clau en el procés de consolidació del llinatge neandertal i dels seus processos adaptatius. Hi ha qui postula que és la fi dels temps Acheulians. S'ha constatat el consum de primats (macaco) pels homínids d'aquests moments, una circumstància rarament documentada en altres jaciments.

S'ha previst realitzar alguns treballs en el nivell IV, amb una cronologia de més de 100.000 anys. Aquest nivell va ser excavat a principis dels 90 i va proporcionar més de 24 mil restes faunístiques i més de 4 mil lítics, sent un dels més fructífers en densitat de materials de la seqüència superior.

Enguany s'ha revertit el sector occidental del jaciment des dels nivells superiors, dins d'una estratègia a llarg termini que permetrà ampliar els coneixements dels nivells superiors i ampliar la superfície d'excavació. 


Els treballs generals d'excavació s'alternaran amb altres dedicats a la documentació de les activitats d’extracció de pedra, a les quals el jaciment es va veure sotmès en la dècada dels anys 30 del segle passat.

La Cova del Bolomor és un dels jaciments de Paleolític més antic de les terres valencianes amb un ric registre arqueològic que abasta aproximadament 250.000 anys, i que arreplega centenars de milers de restes faunístiques i lítics. A més presenta un conjunt de restes fòssils humans d'especial rellevància i estructures de combustió amb una antiguitat que les situa entre les més antigues d'Europa.

Els treballs d'excavació es porten desenvolupant de forma sistemàtica des de 1989 com a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València. 

PORTES OBERTES 
 

El jaciment arqueològic de la Cova del Bolomor de Tavernes ofereix una jornada de portes obertesel pròxim dissabte, dia 17 de setembre per a tots aquells que estiguen interessats a descobrir els orígens i les característiques d'unl poblament paleolític europeu i les formes de vida dels neandertals.

L’Ajuntament de Tavernes, junt amb el Museu de Prehistòria de València i l’Associació Cultural Bolomor, organitzen una jornada de portes obertes a la Cova del Bolomor amb l’objectiu de donar-la a conéixer i reivindicar este important jaciment a vora del Mediterrani.

Les visites són gratuïtes i estan programades a partir de les 8.30 del matí fins a les 13 hores. En total es faran cinc grups de 50 persones cadascun com a màxim.

Els interessats hauran d’acudir a partir de demà, dia 8 de setembre, al Poliesportiu Municipal de Tavernes de la Valldigna, o telefonar al 96 282 28 16 per tal d’inscriure’s. L’horari d'inscripció serà de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores. Tot aquell que no estiga inscrit no hi podrà participar, i tots els menors han d’anar acompanyats d’un adult.

L’eixida dels grups per al dia 17 està prevista des del poliesportiu municipal, on membres del Centre Excursionista i de Protecció Civil de Tavernes col·laboraran per a acompanyar-los en l’activitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.