L'aigua del llac és transparent, signe de neteja |
Les aigües del llac de la Goleta no estan brutes, al contrari, presenten un nivell de neteja com fa anys que no es coneixia i la prova palpable és que es pot veure el fons, cosa impensable en altres anys.
El govern municipal de Compromís no comparteix els comentaris d'alguns veïns, i ha argumentat al seu favor i, com a prova de la neteja de les aigües, l'existència de l'alga “Chara spp”, que alguns veïns nomenen com a “borró”, que només creix en aigües netes i de bones condicions i que serveix de menjar a molts animals, oxigena l'aigua i consumeix els nutrients del fons per a créixer..
Un altre indicador del bon estat de l'aigua és l'aparició de granotes en l'estany, una espècie que no ha sigut introduïda per l'home, sinó que se suposa haurà arribat al llac des de veïnes séquies. Les granotes fa molts anys que havien desaparegut del llac i, s'hi han tornat, és pel bon estat.
L'Ajuntament de Tavernes ha demanat als veïns i estiuejants que deixen de donar menjar als ànecs del llac, un costum habitual entre els menuts i consentida pels pares, ja que la putrefacció dels aliments llançats a l'aigua contribueix a l'aparició de males olors.
La presència de Chara spp indica el bon estat de l'aigua del llac |
El govern de Compromís està realitzant des que va arribar al govern de la ciutat molts esforços i gastant milers d'euros per a millorar la qualitat de la zona. En la passada legislatura, es va invertir en la instal·lació d'uns airejadors i enguany la majoria absoluta de Compromís ha permés dur a cap el procés de “naturalització”, un projecte que va arrancar la passada legislatura i que els vots en contra del PP i PSOE va impedir-ne l'execució en el 2015. Aquest projecte que està en marxa suposa la inversió de 94.000 euros en la millora.
El projecte de “naturalització" d'aquest llac artificial té com a objectiu que el llac siga sostenible per si mateix i que la regeneració es duga a terme pels cicles naturals.
El redactor del projecte és el ambientalista José Andrés Sanchis, professor de la Universitat Politècnica de València, qui a través d'un informe que publicàvem ací fa uns dies, (cliqueu damunt de l'enllaç) ha valorat la millora de l'estat i indicava que l'efecte d'aquestes plantes ha fet que l'aigua estiga més transparent, cosa que permet que penetre la llum del sol i provoca que cresca aquest tipus d'alga.
De fet, apunta l'informe, si el llac estiguera brut i no deixara passar els rajos, com ocorria fins ara, la chara no es podria desenvolupar. "Si creix és senyal que l'aigua està neta" diu l'informe.
Una imatge del projecte de millora del llac |
El projecte que es du a terme
La Regidoria de Contractació i Obres Públiques, que dirigeix la regidora de Compromís Llum Sansaloni, ha adjudicat el projecte amb una inversió de 94.210 euros a "Hedra Enginyeria Agrícola, Jardineria i Paisatgisme SL".
La Regidoria de Contractació i Obres Públiques, que dirigeix la regidora de Compromís Llum Sansaloni, ha adjudicat el projecte amb una inversió de 94.210 euros a "Hedra Enginyeria Agrícola, Jardineria i Paisatgisme SL".
Com hem dit, el govern de Compromís havia previst aquestes obres per a executar-les l’any passat dins de les inversions del pressupost del 2015, però el projecte va ser votat en contra pel PP i PSOE i ha estat enguany, amb la majoria aconseguida després de les eleccions, quan Compromís ha représ el projecte i l’execució en considerar-lo necessari per a la millora de la zona.
Els tècnics van realitzar un diagnòstic mediambiental del llac de la Goleta, partint de la consideració que és un tanc de tempesta que arreplega aigües pluvials. Així mateix es va estudiar totes les característiques de funcionament del llac, així com anàlisi d'aigua i fangs.
El projecte ha inclós la naturalització i millora ambiental, sempre buscant com objectius la recirculació de l’aigua, evitar la falta d'oxigen en l'aigua i augmentar la transparència de l’aigua, disminuir els nutrients de l’aigua i el fang i aconseguir l’equilibri ecològic del llac.
L'estudi contempla alternatives d'ús lúdic, recreatiu i paisatgístic del llac, sempre tenint en compte els factors de sostenibilitat econòmica i ambiental.
No hi ha olor "nauseabundo", es l'olor propi de l'aigua d'estany, que és realment el que és el llac, i és el mateix olor natural que tenen les séquies, l'albufera de València...
ResponEliminaNo és olor d'aigua podrida com tu dius, sinó l'olor natural dels espais humits.
Sempre podria fer-se una extracició controlada del borró, del 50-70%, que no danyaria a la qualitat de l'aigüa, i milloraria estètica i disminuiria olors a espai humit, en estar integrat entre edificis, que en pensa el Sr professor de la UPV al respecte de la proposta?
ResponElimina