dissabte, 30 de juliol del 2016

Goran Bregovic conquista l'Iboga Summer Festival



La bogeria balcànica va conquistar ahir la platja de Tavernes durant la segona jornada d’Iboga Summer Festival. El músic i compositor Goran Bregovic va encapçalar el cartell amb la seua Orquestra de Noces i Funerals. També va ser un dia de grans debuts. Les formacions de swing Tape Five i Tia Bradza al costat dels grups Blow i Äl Jawala van fer la seua presentació davant el públic espanyol en l’Iboga. 

Solament havien passat dos anys des de la seua primera visita al festival en 2014 però el retorn de Goran Bregovic era molt esperat pels iboguers. Assegut i de blanc com l'última vegada, i acompanyat per la seua orquestra de músics i coristes caracteritzats amb vestits típics dels Balcans, Bregovic va deslligar la bogeria gens més començar el concert. Els balls del públic alçaven una fumera de pols que es va ser fent més gran conforme avançava. Van sonar temes de l'àlbum Champagne per Gypsies però el fermall final ho van posar “Bella Ciao” i “Kalasnjikov”. 

Hores abans el trio Blow va inaugurar el programa de l'escenari principal. Dos saxofons i una bateria van ser suficients per a crear el so d'una autèntica banda amb guitarra i baix inclosos. La seua característica posada en escena amb màscares va deixar tot el protagonisme a la música. 

A continuació la canadenca Tia Brazada va seduir al públic amb la seua veu melòdica i sensual. Abillada com un estel pin-up, boa de plomes i ulleres de sol de gat incloses, convidava a seguir el ritme del seu repertori de jazz swing que va anar in crescendo fins a aconseguir ritmes propers al xarleston. 

La formació franc-alemanya Äl Jawala va canviar de registre amb el seu so gypsy de fons electrònic, aconseguit solament amb metalls, percussió i saxofones. “Wake up”, el primer tema del seu últim disc Hypnophonic amb reminiscències al so Bollywood, donava començament a la seua actuació. No obstant açò, el moment de major connexió amb el públic es va produir quan els músics es van reunir en rotlle en l'arena mentre seguia el concert. 

Tape Five va retornar el swing a l'escenari del Iboga. L'alemany Martin Strathausen es va apoderar de les taules com un gran divo del gènere per a tocar temes del seu recentment publicat treball Circus Maximus, com “Mad Dogson the Scene”, però també versions de grans clàssics com “Summer Estafe”. 

El punk folk de X-Fanekaes va prendre el relleu a Bregovic quan les ganes de dansar ja eren insaciables. Amb l'àlbum “Sexe, cassalla i punkfolk” recentment publicat i després de passar per la carpa de circ el 2015, els valencians van mostrar un gran atractiu. I amb el nivell més alt de bogeria iboguera, els hongaresos Bohemian Betyars van fer la seua aparició en l’Iboga per tercer any consecutiu. El tancament de la nit va estar reservat a Little Big. 


Programa d'avui

La programació de la carpa de circ ha començat amb DJ quan el sol apuntava per la platja de Tavernes. Avançada el matí tindrà lloc la final del concurs de bandes. Els veneçolans Gypsy Ska Orchesta, el grup de Tavernes La Fístula Vallkanika, els catalans Contra-Band i els murcians Clot es disputaran amb un directe davant un jurat especialitzat el premi d'1.000€ en metàl·lic i l'oportunitat d'obrir aquesta mateixa vesprada els concerts de l'escenari principal. 

Per a avui està prevista també la visita al festival de persones refugiades del centre d'acolliment d'immigrants de Cullera, gestionat per CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat). 

L'ONG organitza també a les 15 h. el col·loqui “La realitat de les persones refugiades” en la qual es podrà escoltar les experiències de demandants d'asil a Espanya. Som Energia, cooperativa a la qual s'ha associat el festival per a subministrar al recinte d'electricitat verda i renovable, també donarà una xarrada sobre energies renovables. 

L'últim dia de l’Iboga començarà a l'escenari principal amb el guanyador del concurs de bandes, seguit dels belgues OPMOC. Després de passar pel festival l'edició passada, tornen amb la seua fusió de múltiples gèneres com funk, reggae, punk, hip-hop, ska, dub, jazz i fins i tot salsa. 

La cumbia tindrà un buit per primera vegada en el cartell iboguer de la mà de l'orquestra Chico Trujillo. Després, des de Seattle però amb orígens tan diversos com Bòsnia, Bulgària, Indonèsia i EUA, els Kultur Xoc donaran mostra de la seua contundent fusió de gypsy, punk, balkan i rock, que porten tocant des de fa 20 anys. 
Després d'ells serà el torn de l'últim cap de cartell, Bad Manners. La mítica banda de ska dels 80 es troba de celebració de la seua 80 aniversari i fa parada en l’Iboga per a repassar alguns dels seus grans èxits com “Lip up Fatty”. Els seguiran els representants de Grècia en Eurovisió en 2013, Koza Mostra, amb la seua mescla de balkan ska. Els gallecs Chotokoeu i els valencians La trocamba Matanusca, dos grups que s'han guanyat la gran estima del públic de l’Iboga, acomiadaran amb magnificència d'aquesta quarta edició.

Fotos de Carla Stebbling Belmonte

1 comentari:

  1. El Telediario de La 1 va traure la noticia de que Bregovic estava en Espanya pero no va dir res del Iboga.

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.