dimecres, 30 de març del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIO: Fins quan les discriminacions al valencià al País Valencià?



Un nou cas de discriminació lingüística ens ha colpejat els valencians davant el fet ocorregut a Benidorm. Un nou cas de vulneració dels drets lingüístics dels valencians davant l’Administració de Justícia de Benidorm, que ha estat denunciat per l’advocat Francisco Manuel Escortell. 
 
Arran de la demanda que du a terme aquest advocat en valencià, el jutjat de Primera Instància Número 2 de Benidorm ha comunicat que havia de traduir-la al castellà per agilitar els tràmits. L'advocat havia demanat que les notificacions se li feren en valencià i la secretària judicial li va contestar que “tardaria cinc anys a tramitar-se” perquè no estava a Catalunya i ací no hi havia mitjans per a traduir. O siga una manera com un altra de dir alguna cosa així com "no perda el temps en el valencià, perquè es farà vell esperant la resolució d'aquest cas. Si vol rapidesa, en castellà".
 
O siga que la competència lingüística en valencià a totes les administracions públiques per garantir el dret de la ciutadania valenciana a expressar-se en la seua llengua, com tots massa sabem, és una completa irrealitat. Malgrat que l’Estatut d’Autonomia ho reconeix, són pocs els organismes públics on es fa efectiu el requisit lingüístic perquè ambdues llengües OFICIALS al País Valencià siguen realment oficials. 
 
La resposta del jutjat implica una vulneració del dret que tenim els ciutadans d’emprar la nostra llengua en tots els àmbits i evidencia que cal una introducció del requisit lingüístic per afavorir-ne la normalització en l’àmbit públic i evitar-ne discriminacions. 
 
L’Article 12 de l’Estatut d’Autonomia recull el dret dels valencians i valencianes d’adreçar-se davant l’Administració de Justícia “en la llengua oficial que creguen convenient d'usar, sense que se'ls puga exigir cap mena de traducció i sense que se'n puga seguir retard o demora en la tramitació de llurs pretensions.”

També diu el segon apartat d’aquest article que “totes les actuacions, documents i escrits, realitzats o redactats en valencià davant els Tribunals de Justícia i les que aquests duguen a terme en la mateixa llengua, tenen plena validesa i eficàcia.

Cal per tant que no tinguem cap por per fer servir la nostra llengua, hi ha les lleis que ens garanteixen el dret malgrat que amb actuacions com la que hem llegit en la premsa d’aqueix jutjat, ens els vulguen retallar-los.

2 comentaris:

  1. Els valencians tenim el que ens mereixem!!!

    ResponElimina
  2. A vore si la Conselleria de Justicia posa firme a este Jutge i li fa compendre que els que parlem en VALENCIÂ volem tindre i tenim els mateixos drets que els que parlen en castellano.A vore si son valents.

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.