dissabte, 26 de març del 2016

Comnpromís demana en el Senat inicar els tràmits de supressió de les Diputacions




Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Dolors Pérez, han registrat al Senat una moció oposada a la que la setmana passada va aprovar en solitari el PP en defensa de les diputacions.

La moció de Compromís insta el govern estatal a iniciar els tràmits necessaris, incloent les modificacions legals oportunes, per a suprimir les diputacions provincials per ser aquestes institucions innecessàries, de dubtós funcionament democràtic i excessivament costoses per a l'erari públic.


A més, insta a prendre les decisions oportunes perquè es mantinguen els serveis que les diputacions presten als municipis, per delegació d'aquests, passant provisionalment a dependre dels governs autonòmics, que els podran administrar mitjançant les seues delegacions i els Serveis Territorials de les diferents conselleries.


Compromís ha recordat que la divisió de l'Estat espanyol en diputacions provincials es va idear en el procés constituent de Cadis en 1812, que va organitzar el territori en 31 províncies. En 1833, Javier de Burgos estableix la divisió provincial d'Espanya, amb una estructura pràcticament idèntica a l’actual.  



"La realitat històrica d'aquest Estat plural, hui en dia, dista molt d'una estructura pensada en i per 1812. Al segle XIX una Espanya rural, amb males comunicacions, dificultava molt l'organització territorial i es va optar per dividir el territori de la manera que llavors es va estimar oportuna d'acord a les possibilitats d'aquella època” segons explica Mulet.


Segons el senador de Compromís “l'Estat ha anat avançant i hem creat un Estat de les Autonomies, on aquestes noves realitats polítiques i administratives assumeixen plenament les funcions per a les quals foren creades les diputacions”.

Al comunicat de la coalició continuen argumentant que a les diputacions “s'ha incorregut en el vici d'exercir competències que no són pròpies per a justificar la seua existència, com la promoció turística, la política cultural o, fins i tot, la creació d'una realitat territorial "espacial"”.


“No es tracta, però, de desmerèixer ni menyscabar el possible paper històric que han pogut tenir les diputacions per la prestació de serveis, però des del desplegament de l'actual model, no tenen sentit".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.