dijous, 14 de gener del 2016

Una gran borrasca (política) afecta Espanya

El pacte del PSOE amb el PP i C’s per tindre la Presidència del Congrés i damunt regalar la mayoria de la Mesa del Congrés a la dreta ha fet que els partits coaligats amb Podemos s'hagen regirat contra el PSOE, i més quan els acords dels socialistes amb la dreta han tancat el pas als grups propis.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha criticat durament la posició socialista: "No es pot començar a formar un govern de canvi massacrant la democràcia", va afirmar. Oltra va recalcar que els partits i les coalicions "tenen naturalesa jurídica diferents i no poden sumar. Allò que no suma d'una banda, no se li pot obligar a casar-se per una altra i menys en un Congrés on s'han fet tots els "chalaneos" possibles, com a préstecs d'unes candidatures a unes altres". Per a Oltra la negativa al grup parlamentari no té una intencionalitat "legal, sinó política".

També el secretari general de Podem en el País Valencià, Antonio Montiel, va mostrar la seua preocupació per que Pedro Sánchez "preferisca parlar amb Ciutadans a fer-ho amb Podemos". A més, va qualificar de "absolutament injustificable des del punt de vista jurídic i polític que no es formen grups parlamentaris en el cas de Compromís-Podem-És el Moment".
Apurar totes les opcions

Compromís apura totes les opcions per a formar grup. Joan Baldoví, admetia ahir públicament: "Cercarem alternatives perquè la veu de les valencianes i els valencians no es quede ofegada i amagada en un grup mixt”.

Compromís-Podem ho té clar: els requisits del 15% de vots en les circumscripcions i el mínim de cinc diputats es compleixen. L'argument esgrimit per PP, PSOE i C's que el reglament diu que no ha existit competència electoral entre les forces Compromís i Podem és respon amb una veritat de calaix "no ha existit en les eleccions ni Compromís ni Podem com a partits, sinó una coalició electoral, i açò no és el mateix"
El fet és tan clar, encara que el búnquer PP-PSOE-C’s no ho vulga veure, que en la nit electoral la vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría va llegir els resultats de Podem i d'altres forces per separat. També ho deixa clar la web de resultats del Ministeri de l'Interior que els disgrega i així ho evidenciarà el Rei d'Espanya quan per un costat cride a consulta a Joan Baldoví i, d'altra banda, a Pablo Iglesias perquè no són la mateixa força política.

Compromís admet que la interpretació de la Mesa del Congrés serà la que serà i després del pacte entre PSOE, PP i C's contemplen un escenari de traves i problemes per a aconseguir el seu objectiu tal com ho havien plantejat.

Compromís estudia l'opció de formar grup amb els quatre membres del seu partit –i la possible incorporació de la independent Rosanna Pastor per a aconseguir-ne els cinc, i  cap de Podemos. Peró una altra vegada poden trobar-es dificultats polítiques, perquè la Mesa del Congrés en una estratègia política calculada pot negar-se argumentant que no sap que parteix del 15% de vots és de Compromís.
 
Compromís i EU s'ho repensen 
Existeixen altres opcions, per a Compromís i seria cercar una aliança amb EU, i aqueix pacte éticament no es pot rebutjar en existir els precedents del PSOE, que va arribar a prestar dos diputats de Toledo a Coalició Canària perquè formara grup en el 2004, per exemple.

Una cosa si que aquesta ben clara: si no hi ha grup parlamentari, no hi ha suport al candidat del PSOE, Pedro Sánchez, i mes encara després del pacte socialista. Compromís ha qualificat com a "incomprensible" un pacte per tindre la Presidència del Congrés a canvi d'estar en minoria en aqueixa mateixa Mesa.

La decisió dels socialistes es considera ha sigut presa "a la lleugera" perquè cada acció té la seua reacció. En Comú-Podem i En Marea pensen igual que Compromís i en aquest panorama cal recordar que dels 27 diputats de les aliances, només 8 són de Podemos. Per tant, si Sánchez aconsegueix algun pacte amb Iglesias queda clar que no podrà oferir 69 vots, sinó els 42 directes i 8 de les coalicions.
Per tant, un panorama complex, una bona borrasca política, on res es pot descartar, ni la "grosse koalition" que demanda el PP (PP-PSOE-C’s); ni el suport de Ciutadans al PSOE amb l'abstenció de Podem ni viceversa, ni en última instància repetir les eleccions. 

Tampoc se sap que conseqüència es pot derivar per al Pacte del Botànic,  encara que cal recordar que Ximo Puig, ha estat més llest, i des del primer moment està declarant que Compromís té dret a grup parlamentari.
-Segons Valencia-Plaza i premsa escrita i digital

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.