dilluns, 18 de gener del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: L'article 23 del Congrés de Diputats i el grup parlamentari valencià

Podemos es va presentar a les eleccions a tota Espanya excepte a Galícia, Catalunya i País Valencià, on va entrar a formar part de coalicions. Aqueixes coalicions compten amb personalitat jurídica pròpia – com no s'han cansat de repetir Joan Baldoví i Mónica Oltra - i tenen el seu programa, el seu pressupost o els seus candidats diferents. "Compromís-Podem-És el moment" es va constituir com a coalició diferent de Podem i de Compromís.

L'objectiu era clar i s'ha repetit per activa i passiva: aconseguir un grup parlamentari valencià propi i per a açò s'havien d'aconseguir uns resultats que semblaven impossibles i que només estaven a l'abast de PP i el PSOE. Eixos partits mai van pensar en un resultat final canviant i consideraven "Compromís-Podem-És el moment" com un convidat de pedra. Però tots coneixem com va ser el resultat final ací, a Catalunya i Galícia.

L'article 23 del Reglament del Congrés dels Diputats indica com es formen els grups parlamentaris. Consta de dos apartats i el primer marca l'exigència d'aconseguir 5 o més diputats i el 15% en les tres províncies. I açò s'ha complit de sobra.

¿On està el problema que volen fer valdre el PP-PSOE-Ciutadans? En el segon punt: “En cap cas poden constituir grup parlamentari separat diputats d'un mateix partit. Tampoc podran formar grup parlamentari separat els diputats que, al temps de les eleccions, siguen de formacions polítiques que no s'hagen enfrontat davant l'electorat”.

Analitzem els supòsits. El primer paràgraf “no poden constituir grup parlamentari separat diputats que siguen d'un mateix partit” està molt clar: un mateix partit no pot dividir-se en més d'un grup parlamentari. Però això no afecta a la coalició que és alguna cosa molt diferent a cadascun dels partits que la formen, i recordem que Podemos no es va presentar a les eleccions en el País Valencià.

Ho hem dit: la coalició valenciana té el seu nom, la seua personalitat jurídica, programa, diputats, fins a un nombre fiscal diferent i diferenciat de Compromís i de Podem. 

Apartat dos: “Tampoc podran formar grup parlamentari separat els diputats que, al temps de les eleccions, siguen de formacions polítiques que no s'hagen enfrontat davant l'electorat”

La coalició s'ha enfrontat al PP, al PSOE, a Ciutadans, a Esquerra Unida... però mai no es podia enfrontar a Podemos perquè no s'ha presentat en el País Valencià, com tampoc no s'ha presentat ERC, Coalició Canària, o el PNB, Geroa Bai, o MES dels Illes, entre altres.
Aqueix apartat que és de l'any 1981 es va incloure no amb l'objectiu que ara volen aplicar el PP-PSOE-Ciutadans. La seua finalitat no és altra que evitar que al llarg de la legislatura una escissió d'un partit puga formar un altre grup, perquè si que en aqueix cas concret no s'havien enfrontat. 

Com ha dit Joan Baldoví i Mónica Oltra no existeix cap problema jurídic com ells volen fer veure sinó un problema polític. No volen reconèixer el grup parlamentari perquè políticament no els interessa als vells partits. Fent un símil de futbol: la selecció espanyola no és el Barcelona o el R.Madrid per molts jugadors que s'integren en la mateixa, com la coalició “Compromís-Podem-És el moment” no és cap dels integrants.

Ho hem dit algunes vegades ja: la vicepresidenta del Govern en la nit electoral va informar dels resultat diferenciat bé clar Podem de les coalicions; la web del Ministeri de l'Interior presenta les dades diferenciades, els diputats no han pres possessió com Podemos sinó en nom de la coalició, i el mateix rei Felipe VI crida a consultes a Joan Baldovi, d'una banda i a Pablo Iglesias per una altra.

La decisió que poden prendre avui el PP-PSOE-Ciutadans se'ns presenta com a frau de llei, perquè interpreten el text del reglament de diferent manera de l'esperit com es va pensar i es va redactar. 

I tot, com no, en perjudici dels valencians i valencianes. Els interessa que estem calladets, sense dir res, sense reivindicar res per a la nostra terra, i per això cal que no tinguem un grup parlamentari propi: no hi ha més. 

Aconsellem la lectura de l'article: 

¿Legalidad o atropello democrático? Una propuesta para Pedro Sánchez

 

1 comentari:

  1. Es per activa o per passiva una tropelía més del psoe,i dic del psoe perque és, dels tres partits lúnic que no devía dhaver-ho permetit,sols per desencia política,però ells ja tenen el que volíen,la presidencia del Parlament.CARRETERS SOM I PEL CAMÍ ENS VOREM¡¡¡¡¡¡¡

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.