Quinze ajuntaments recolzen ara per ara la iniciativa de la Associació de Juristes Valencians (AJV) i demanen al Govern de Rajoy la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat a les tres lleis valencianes de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, la llei de Custòdia Compartida i la d'Unions de Fet Formalitzades.
La possible anul·lació per part del TC de les lleis valencianes suposaria regir-se per les lleis estatals i impedir que les Corts puguen legislar en el futur sobre aquestes matèries, cosa que podria provocar "nocives conseqüències" que afectarien "greument a la vida quotidiana dels valencians", segons aquesta associació formada per professionals del dret. La més evident: els valencians que es casen tornaran a regir-se per defecte pel règim de ganancials, en lloc de separació de béns instaurat en 2008.
L'associació, constituïda en 2013 reivindica el ple exercici de la competència per a legislar sobre dret civil valencià, i ara mateix han aprovat mocions en eixe sentit els Ajuntaments de Benifairó i Simat de la Valldigna, Benifaió, Aldaia, Sumacarcer, L'Alcudia, Xeraco, Benigànim, Morella, Carcaixent, Sueca, Alberic, Benissa, Ondara i Manises, i en quasi tots per unanimitat, segons fonts de la AJV.
El govern de Madrid en presentar els recursos d'inconstitucionalitat no reconeix la reforma de l'Estatut del 2006, que va tenir un recolzament quasi unànime en Les Corts Valencianes i en les Generals.
L'Estatut d'Autonomia del 2006 reconeix la categoria de Nacionalitat Històrica al poble valencià i assumeix la importància del dret civil foral valencià dins de les competències de la Generalitat i restableix la competència sobre un dret històric amb vigència des del segle XIII. Aqueixos furs valencians van ser abolits “per just dret de conquesta” per Felipe V després de la guerra de successió i els intents reiterats al llarg dels segles per a la recuperació en l'àmbit civil, a instàncies de juristes i polítics de diferents èpoques i ideologies, sempre ha comptat amb la negativa del govern central.
No obstant açò, com recorda la AJV, la postura del govern de Madrid no és la mateixa que ha tingut amb el reconeixement dels drets propis que hi ha en els estatuts d'Aragó o Catalunya però "com ha ocorregut en tantes ocasions al llarg de la nostra història, des de Madrid s'imposen retalls al nostre autogovern".
L'associació considera que els recursos plantejats davant el TC és un atac a la voluntat dels valencians de donar solució en l'àmbit del dret privat a alguns dels problemes i reptes que se'ns planteja com a societat moderna.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.