dimecres, 23 de desembre del 2015

Aquests dies cal no dir ni Nadals, ni bussó per als Reis, ni cabalgata, ni Reis Mags...

Reis d'Orient

Estem entrant a les dates assenyalades del Nadal, dies plens d’il·lusions, i també ple de barbarismes quan a la qüestió idiomàtica. Ací en teniu els mes habituals 


Nadals: Cada vegada que escoltem dir que “arriben els Nadals” o em pregunten “si aniré a casa els pares aquests Nadals” estem fent una incorrecció. Molta gent fa un calc del castellà ‘las navidades’ i tradueix “pels Nadals”. 

Nadal és singular no plural, fins i tot si ens referim a un nadal successiu caldrà dir que “el Nadal el passem cada any al poble de la iaia”, per exemple, i no "tots els Nadals els passem  al poble de la iaia". 

Nit bona/nit vella. Un altre dels barbarismes més corrents. Escoltem Nit Bona per referir-se a la Nit de Nadal, quan oblidem que aquestes festes totes les nits poden ser bones, si les passem ben acompanyats.
El mateix passa amb la Nit Vella, que correctament cal dir Nit de Cap d’Any. 

Feliç any. Una expressió que cada dia sentim més i que s’ha estès de tal manera que és difícil de corregir. Cal posar un poc de cura perquè correctament cal dir ‘Bon any nou’ o senzillament "Bon any". L’expressió “feliç any” seria un calc del castellà.
Pensem que a ningú se li passa pel cap dir ‘feliç Nadal’. Tampoc hem de dir mai "feliç any" sinó “Bon Any” o "Bon Any nou".

Bussó: Era una “parauleta” molt usada fa uns anys per substituir la nostra “bústia” Afortunadament avui dia s’ha generalitzat ja més el mot correcte, i cada dia són mes els que usem bústia en lloc del castellanisme “bussó” o "buzón"

Cavalcada dels Reis d'Orient
Per tant, no us oblideu enguany d'anar a dipositar la carta als s Reis d'Orient a la bústia que hi haurà a la Plaça Major i saludar també els patges.

Reis Mags. Al nostre poble i a la resta de pobles valencians sempre s’ha emprat l’expressió Reis d’Orient. Hi ha qui no es considera monàrquic i… si no en tens prou, para el cabàs! damunt els fem Mags!!! Doncs ja ho sabeu: Reis d’Orient. 
I si digueu bé el seu nom, Reis d’Orient, segur segur que us deixaran casa plena de regals.

Cabalgata: S’ha usat mot aquest calc del castellà, però afortunadament els darrers anys als carrers i a la plaça Major ja anem escoltant “els xiquets han gaudit de la cavalcada” o “enguany l’Ajuntament s’ha lluït amb la cavalcada”. I això està molt bé. Seguiu així i recordeu: cavalcada. 

Casca, el típic dolç valencià del dia de Reis

La batalla per la llengua no està perduda. I el Nadal és un bon moment perquè ens proposem recuperar una part del nostre lèxic. Ah, i ja que estem, no us oblideu el que varem dir altres anys: res de “roscón de Reyes” ni cosa semblant. Per commemorar la festivitat dels Reis d’Orient a les cases confeccionàvem la casca, de mil maneres i ingredients, però sempre genuïna nostra.  I una bona casca és per dir-ho senzillament, un dolç genial.

I ja res més. Que passeu un Bon Nadal i els desitjos d’un Bon Any per a totes i tots.

12 comentaris:

  1. Està molt bé. I ara a fer-li cas. Bon Nada!!

    ResponElimina
  2. Rectifiqueu , com ja havia dit, la gent ha entés que aquest any no hi ha cabalbata -cavalcada de reis.

    ResponElimina
  3. Disculpe, però abans no ens ha entrat cap altre comentari de vosté.

    Hem modificat el titular, però des del primer paràgraf es veia clarament quin era el sentit de l'article i que no tenia res a vore amb els actes esmentats sinó amb el nom correcte que cal usar.

    ResponElimina
  4. Cadascu que heu diga com vullga.si vol en castella o en valencia.

    ResponElimina
  5. Correcte. Però ha diga ben dit en valencià i ben dit en castellà.

    ResponElimina
  6. No hi ha cabalgata?

    ResponElimina
  7. Com tots els anys hi ha cavalcada, nom correcte que cal usar i no el castellanisme "Cabalgada".

    De cavall (valencià) derivem cavalcada i de caballo (castellà) cabalgada.

    ResponElimina
  8. Estoy hasta los "esos" de los talibanes. Precisamente por culpa de ellos yo no escribo en valenciano, pues cuando era niño no me enseñaron a escribirlo, pero lo hablo desde que nací. Que cada cual lo escriba como le salga de los "esos". ¡¡Coesos!!

    ResponElimina
  9. Io eztoi de haquerdo con tigo y q. cada uno ezcriva komo le de la rrealisima gana, a ver xq ai que ezcrivir con unas reglas y saver hortografia.

    ResponElimina
  10. Vueno, vueno. Y ensima que me dijas q. no me paze.

    ResponElimina
  11. Voleu educació o en teniu?
    Pues aixi passa en este poblé,que "brilla por su ausencia" Arrancant fonts,deijant bruticies,cagant voreres,pixant tot el permet axecar la pota (en refrereix alguns propietaris de gossos) i un gran etc etc etc i per supost que la culpa de tot,vuiguen o no vuiguen reconeiger-ho, es dels governants, per no fer cumplir les lleis i les ordenançes municipales. Es trist,pero eixe es el nostre poble.
    Jo escric com se i en sap greu no saber-ho fer millor, pero ho intente. Bon ANY Tinguen tots.

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.