divendres, 1 de maig del 2015

Ahir es va presentar “La Vall i el temps” el llibre pòstum d’Àngel Mifsud Ciscar

Imatges de la sala de la Biblioteca Municipal que acollia l'acte

Ahir dimecres, 29 d’abril, vam assistir a la presentació de “La Vall i el temps” (La Xara Edicions), el llibre pòstum del professor i escriptor valler Àngel Mifsud Ciscar, transpassat fa un parell d’anys. 

La presència de molts familiars, amics i un nombrós públic, va deixar petita la Biblioteca Municipal. L’acte fou conduït per Jaume Talens que explicà com havia sorgit i madurat el projecte fins el dia d’avui quan s’ha fet realitat gràcies a la complicitat d’una sèrie de persones que s’estimaven i encara s’estimen N’Àngel i quin havia estat el procés de coordinar les diverses iniciatives per tal que veiés la llum aquest interessant llibre, escrit entre 1992 i 1994. 
Ferran Enguix ens parla del procés de confecció del quadre
Cal saber que el text ha estat recollit i revisat per Josefina Salord, la muller de l’autor i destacada filòloga i escriptora menorquina. A la portada hi podem admirar un quadre pintat expressament per Ferran Enguix i que el mateix autor, en prendre la paraula, va presentar i explicar als assistents. Es tracta d’una vista del poble de Tavernes, d’una particular visió, des de la finestra de l’amfiteatre del que fou Cinema Capitolio (avui Mercadona), que enfronta amb el carrer "L’U i el Dos", amb el cinema d'estiu l’Astoria a la dreta, la fàbrica de gel a l’esquerra, el Passeig i el casino Montecarlo més enllà, l’església de Sant Pere al bell mig... i la imponent muntanya de Les Creus al fons. I en primer pla, una figura masculina, l’Àngel, que s’ho mira tot amb atenció serena. Es tracta d’un quadre, com deia Enguix, amb influència de l’expressionisme alemany i de Matisse, i que va ser motiu perquè contar-nos algunes anècdotes de les seues vivències amb el seu bon amic Àngel Mifsud. 

N'Antoni Grau, autor del pròleg
L’historiador Antoni Grau, autor del pròleg del llibre, en la seua intervenció n’ha destacat la maduresa del tarannà d’Àngel, la veu d’un valler polifacètic, que en tractar temes valldignencs ho fa des de diversos vessants, que van des del recull i interpretació d’històries de transmissió oral, passant per reflexions sobre la història local, fins a incursions en aspectes de toponímia, antroponímia i lingüística. Unes reflexions crítiques i assenyades sobre l’evolució i la transformació del seu poble, les seues gents, la seua llengua, des de la distància d’un intel·lectual que ha viscut molts anys lluny de Tavernes, però que sempre l’ha dut en el cor. Un llibre amb intenció didàctica i divulgativa que recupera el passat per tal de guanyar el futur: un projecte de poble que se supere a ell mateix. 


Fina Salord va glossar la figura i obra de n'Àngel
Fina Salord, amb la calidesa que la caracteritza, ha volgut mostrar el seu agraïment a tots els qui han col·laborat en l’edició del llibre. Ha destacat que tant l’amic Ferran Enguix com Antoni Grau, que no el va conéixer, han sabut percebre el seu sentiment i amor per la Valldigna. Va explicar com en aquests dos anys se li han fet diversos homenatges a Barcelona, Maó, Ciutadella i Tavernes i com, fins i tot el poeta menorquí Pere Gomila, al seu poemari “Geografies del vent” li ha dedicat un extraordinari poema. Ara Fina i els amics tenen el repte de traure tota l’obra, guardada als calaixos o dispersa en publicacions i en premsa, revisar-la i donar-la a conéixer a la gent. 

Pel que respecta a aquest llibre Fina està satisfeta perquè s’ha dissipat el seu temor que l’obra, escrita fa vint anys, hagués envellit. No ha estat així, sinó que reconeix que no ha perdut el frescor i la vigència. El llibre satisfà al lector actual perquè, en veritat, és una declaració d’amor a Tavernes. I la mateixa dedicatòria als seus dos germans Joan i Ricard, com a representants de tot el poble, ho confirma. Ell estimava profundament el coneixement, però no s’hi deixava enlluernar, sinó que volia que aquest coneixement li servís per entendre i millorar la realitat. “N’Àngel ho sap tot”, deien els amics de Menorca, perquè combina coneixements històrics, filològics, filosòfics... Però defuig de tota pedanteria. A ell el saber li serveix per comprendre i compartir, per intentar fer un món millor. 



L'acte va comptar amb actuacions musicals i recitat de poesia
En resum un acte en el qual Tavernes ha correspost la molta estima que Àngel Mifsud tenia per aquesta terra, aquesta gent, aquesta llengua. I tot sumat, una extraordinària interpretació de diverses peces musicals a càrrec de Vicent Benavent, al saxofó, i de Javier Pallàs, al violoncel, per acompanyar uns versos recitats per Jaume Talens. 

Fina Salord ens ha assegurat que la publicació de “La Vall i el temps” satisfaria moltíssim l’Àngel Mifsud i ha acabat recitant un poema inèdit d’amor a Tavernes. Meravelloses paraules que ella trobà en un dietari i que ens ha brindat amb dolça veu. La seua dolça veu que parla en una llengua que compartim els d’aquesta riba de la Mediterrània. 

I ens hem assabentat de com els bons amics menorquins del professor i erudit valler s'estimen Tavernes i la Valldigna, i segueixen l’actualitat de la nostra terra gràcies a aquest blog. És per això que, des d’ací, volem enviar una afectuosa salutació als nostres germans de llengua de Menorca i germans en l'estima que li tenim a l'Àngel Mifsud.

-

1 comentari:

  1. Moltíssimes gràcies per aquest bell article, que correspon de la manera més alta a l'amor que Àngel Mifsud sentia per Tavernes i la seva gent: un altre pont que uneix Tavernes i Menorca. Josefina Salord

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.