divendres, 20 de març del 2015

L'ECLIPSI D'AVUI: Un eclipsi solar des de Tavernes




Aquest matí tot apunta a que no podrem vore l'eclipsi. L'oratge ens ha fet la guitza i no podrem gaudir de l'eclipsi parcial de Sol. La Lluna passarà per davant de la nostra estrella, però des de Tavernes, hauríem vist com no cobrirà tot el disc solar. En la fase de màxim no s’arribarà a tapar més del 62% del Sol. L’eclipsi sí que serà total i, per tant, es farà de nit en ple dia en una franja situada sobre l’Atlàntic Nord on només tocarà terra a les illes Feroe i a les illes Svalbard.

Si no estigues tant malament el temps, hauriem observat com el nostre satèl·lit començarà a cobrir l’astre rei per la part dreta. Serà el moment del primer contacte que ocorrerà al voltant de les 9:06. Mentre passen els minuts, la Lluna progressarà sobre el disc solar, movent-se cap a l’esquerra i l’anirà cobrint fins arribar a un poc més del 60% d’enfosquiment. Aquest serà el moment del màxim de l’eclipsi que ocorrerà cap a les 10:10. A partir d’aquest moment, la Lluna s’anirà retirant i eixirà completament del disc solar cap a les 11:20.


L’eclipsi és un fenomen que ens ofereix la natura. Però tingueu en compte que la seua observació té certs riscs si no es fan bé les coses.  L’observació directa del Sol a simple vista, o pitjor encara, amb la utilització d’un telescopi o prismàtics sense filtre adequat, pot comportar problemes als ulls, des de l’enlluernament momentani, fins a la crema de la retina i la pèrdua de la visió. No utilitzeu mai un telescopi o prismàtics sense filtre especial d’eclipsi. 




Com explica l’astrònom valler Enric Marco en el seu blog “Pols d’estels” (http://blocs.mesvilaweb.cat/marco/ ), hi ha multitud de mètodes fàcils i barats per veure l’eclipsi de manera segura sense telescopi. Entre les diverses maneres d’observar el Sol, es pot utilitzar, per exemple, un espillet per reflectir la llum solar sobre una paret situada a l’ombra. Si tapem l’espill amb una cartolina a la que li hem fet un foradet d’uns 5 mm, l’espill ens formarà ara una imatge del Sol sobre la paret. 


Un filtre de soldador del número 14 també ens permetrà veure el Sol amb seguretat però l’opció més fàcil i bonica és veure les fases de l’eclipsi observant les taques de llums que es projecten a terra causades pels rajos de Sol que passen entre les fulles dels arbres. Són realment imatges del Sol i de la Lluna. No perdeu l’oportunitat de passar per sota d’un arbre i d’admirar les formes lluminoses que es formen.


Per tant, i com l’oratge no ens ha permet observar l’interessant fenomen astronòmic, sempre podrem veure l’eclipsi per internet. 


http://eclipsi2015.ub.edu/  Universitat de Barcelona. Eclipsi parcial

http://www.sky-live.tv/ Illes Feroe. Eclipsi total

-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.