El Plan Hidrológico Nacional del 2001, modificat l'any 2005,
contemplava obres prioritàries a executar en la conca del riu Xúquer. Entre elles, la "Laminació i millora del drenatge de la conca del riu
Vaca", per tal de pal·liar les inundacions del nucli urbà
de Tavernes.
No era l'únic projecte. A la Safor-Valldigna per pal·liar els efectes de les inundacions n'hi havia quatre: el riu Serpis (1), el riu Vernissa (2), la rambla de la Gallinera i al riu Alfadali (3) i el riu Vaca a la Valldigna (4).
Acuamed encomana el projecte en el 2015 |
Els tres primers projectes que hem esmentat s'executen i avancen, però hi ha "l'aneguet lleig" , un dels projecte ni s'aprova ni comença: és el del riu Vaca. I així arribem al 2010. ¿I quin era "l'estat de la qüestio" dels projectes? No ho direm nosaltres, i ens basarem en el que publicava eixe abril el diari Levante-EMV
En resum: el projecte del Serpis, que afectava a Gandia, estava pràcticament acabat, també portava molt bon ritme el del riu Vernissa, que en abocar al Serpis provocava inundacions en el Grau de Gandia, ciutat governada pel PSOE. I diu el diari, que feia poc havien començat les obres de la rambla de la Gallinera i el riu Alfadalí, que alliberarien Oliva. També Oliva estava governada pels socialistes.
El projecte del Vaca, alliberador per a Tavernes de les inundacions estava paralitzat i no se'n sabia res. El diari ho diu: " El cuarto proyecto, pendiente de aprobación, es el del río Vaca, que discurre entre Simat de la Valldigna y Xeraco y que se ha retrasado más de lo previsto". Era abril del 2010. El 2005 s'havia encomanat el projecte.
Perquè es va endarrerir? El Levante-EMV no ho diu i nosaltres pensem si no seria perquè els socialistes no volien aprovar abans de les eleccions municipals del 2011 una inversió de 34 milions de la qual anava a beneficiar-se una ciutat que ells no governaven, com si governaven a Gandia i a Oliva. És possible, no? Pensem que en aquestes coses i quan els governs son canviants, cal pensar que els beneficis són per a la ciutat i els seus habitants i no per a un govern de diferent color.
El pla del Vaca veieu que era del 2005, l'havia d'executar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el president de la qual era el socialista Juan José Moragues, de Gandia, i quan era president del govern d'Espanya el socialista José Luís Zapatero. I no es va executar res entre el 2005 i el 2011.
Hem de dir i ben remarcat que el Sr. Moragues com a professor universitari ens mereix tot el respecte i consideració del món. Ara, no podem dir el mateix del Sr. Moragues, gestor polític i amb càrrec polític de president de la Confederació del Xúquer i que va demostrar, al nostre parer, cap interés per Tavernes.
Hi ha fets que, pensem, mereixen explicacions del Sr. Moragues, entre ells perquè es van iniciar els projectes que afectaven Gandia, i es va deixar de banda el projecte de Tavernes, que mai no va començar. Caldria també que ens explicara perquè unes obres del 2005, declarades prioritàries, no estaven aprovades 5 anys després.
I ja per últim , que ens explique perquè després de les autonòmiques i municipals del 2011, i quan era cantada la victòria del PP en les generals, no es va agilitar el projecte i l'adjudicació del pla del riu Vaca i més quan el govern de Tavernes havia canviat.
Si que és veritat, com ha dit Moragues avui, que el govern de Rajoy canvia els criteris d'inversions en Acuamed, però això ja és a principi del 2012. I del 2005 a finals del 2011 teníem un govern del PSOE ¿vosté sap que va passar en el projecte en eixos anys?.
Caldria també que el PSOE de Tavernes explique perquè en tots aquells anys, del 2005 al 2011, va guardar un silenci sepulcral i no va dir res, com també ha guardat silenci del 2011 fins el 2015. També ens pot explicar perquè a partir de juny del 2011, i com a govern de Tavernes, no van moure tots els fils en el seu partit per agilitar l'adjudicació. I avisats estaven del que anava a passar amb el canvi de govern.
I que passa ara amb el mur de contenció del riu Vaca?
No cal dir que ha estat explicat, ben explicat, i precisament per la persona que s'ha preocupat d'eixe tema.
Poc mes de 50 persones en el seu acte d'ahir. Molta gent del partit, algunes persones majors del Vergeret i poc joves, ben pocs. Ni cinc.
ResponEliminaPopulisme d'enfrontament del PSOE contra l'Ajuntament, o ¿millor contra Compromís, no? amb un actuació més pròpia de partit residual i testimonial com s'esta quedant el PSOE a Tavernes.
On estan els 1.200 que van firmar? Ni tan sols eixos van anar.
El mur com es veu no pot ser una excusa per no aprovar els pressupostos del 2015
Si com després s'ha comprovat en la sentencia de Vergeret la urbanització no era legal.
ResponEliminaPensa l'Ajuntament demanar responsabilitats patrimonials als polítics que van votar a favor de l'aprovació de la urbanització del vergeret?
Pensa l'Ajuntament demanar responsabilitats als tècnics i despatxos d'arquitectes privats que han elaborat i informat el projecte d'urbanització?
No hi ha manera que els responsables de estes pifies siguen els que tinguen que pagar el mur i els danys i perjudicis que puguen suportar els veins i veïnes de Tavernes?
En relació al anònim que pregunta si l'Ajuntament va a demanar responsabilitats.
ResponEliminaSi no va a fer-ho, al menys seria convenient que donara a coneixer el següent:
- Quins regidors van votar a favor de l'aprovació de la urbanització de vergeret amb nom i cognoms.
- Quins son els tècnics i despatxos d'arquitectes que van redactar els projectes.
- Quina empresa es l'Agent Urbanitzador i les persones amb noms i cognoms que estan al front d'eixes empreses (sols fa falta vore les escritures de la empresa que segur que està a l'Ajuntament)
Així si ara ens toca a tots rascar-nos a butxaca i pagar el mur del riu sabrem per càrrec i compte de quí ho estem fent.