divendres, 10 d’octubre del 2014

Pep Gimeno "Botifarra" i Ahmed Touzani: "Un pont de mar blava"


Impressionant i tot un encert ha estat el recital de Pep Gimeno “Botifarra” i d'Ahmed Touzani que, organitzat per la regidoria de Joventut que dirigeix Josep Llácer, de Compromís, hem assistit com a commemoració del dia 9 d'Octubre .

Alguns assistents podien pensar que escoltaria un recital de música tradicional valenciana, talment com ens té acostumats Pep Gimeno "Botifarra", però com ja vam informar ací en la Cotorra  tot s'hi va confirmar i ens vam trobar davant un espectacle nou, potent, complet i atractiu, tant des del punt de vista musical com de l'emocional en trobar-nos davant una veu novedosa, la de Ahmed Touzani, de Tanger-Genovés, que s'adia perfectament a l'estil de Pep Gimeno "Botifarra" i, en la seu llengua, seguia i posava la seu veu a sons i músiques del seu país d'origen, Marroc i Tànger, en una continuació dels ritmes musicals valencians. 


No sabem si això és exactament allò que els experts diuen "mestissatge", però si es així, benvingut siga perquè ens ha demostrat que la música és el llenguatge universal per excel·lència i que entre les nostres terres i les del nord d'Africa, les de parla àrab, hi ha alguna cosa més de 14 km. de mar que ens separa-uneix: durant hora i mitja hem recuperat vivències que són nostres, com nostra és l'herència cultural que vam rebre en els 900 anys que la cultura àrab va ser nostra, la de la nostra terra.

"De Banda a Banda" és el títol de l'espectacle que protagonitzen Pep Gimeno “Botifarra” i d'Ahmed Touzani. Un espectacle que ha envaït la Casa de la Cultura vallera de color, l’olor, la musicalitat, vivències sota la forma de la tradició musical popular, representada per Botifarra i la frescor de les peces musicals que ens oferia entroncades amb les valencianes Ahmed Touzani. Els dos costats de la Mediterrània es donaven la mà de la millor forma possible: per la cultura, per la música, per la tradició. 



I hem recordat "Un pont de mar blava" el disc del Llach, i sobre tot a la cantant Amina Alaoui que, en àrab n'interpretava els temes, quan escoltàvem Ahmed Touzani cantar en la seua llengua ritmes com fandangos, la granaïna, romanços o fins i tot una versió àrab d'un tema popular que volem siga nostre com "La Tarara" però que sembla ser universal. I per damunt de tot, sentir-lo cantar en valencià la primera estrofa de la malaguenya de Barxeta "Mira que he corregut terres". Indescriptible. 

I per damunt d'eixe pont de mar blava que és la Mediterrània hem traginat cançons, nostres i seues, i per un moment hem gaudit en sentir-nos part d'una concepció cultural que traspassa fronteres i agermana els pobles. 



I és de suposar que la regidora de Cultura haurà pres bona nota de l'espectacle i, fins i tot, haurà pensat que és un digne representant de Tavernes dins del circuit musical del "Sete Sois Sete Luas", en tindre tots els condicionants que calen: qualitat, riquesa instrumental i participació de diversos països en el espectacle. Una forma més de promocionar el nostre folclore tradicional als països que en formen part del festival.
-

1 comentari:

  1. Podrieu penxar algún video,encara que fos menut per als que no hem pogut anar?,Gracies

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.