dijous, 11 de setembre del 2014

L'ESTAT DE LA QÚESTIO: ¿Són cultura valenciana el Misteri d'Elx, ni la Festa de la Mare de Deu de la Salut d'Algemesí ni el Tribunal de les Aigües?



La resposta és òbvia. Òbvia per a tots excepte per a la Conselleria de Cultura i Educació que dirigeix María José Català, del PP, que va informar fa uns dies per la xarxa el material didàctic de la nova assignatura de 5é de primària 'Cultura Valenciana', un material encarregat i editat per la conselleria.
   
I sorpresa!! Unitat Didàctica 7 “Cultura i tradicions” descriu festes i tradicions molt emblemàtiques i importants per als valencians però l’oblit és de “padre i senyor mío”: res sobre els tres Patrimonis Immaterials de la Humanitat que té el País Valencià, a saber el Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües de València i la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí.

La UNESCO ho destaca com a patrimoni valencià que, pel seu valor, passa a ser de tota la humanitat, però això no té cap importància per la consellera de Cultura, més bé Conselleria de la Incultura.

La Conselleria d’Educació, i/o el govern valencià del PP menysprea tradicions seculars i pren la decisió que no han de ser conegudes pels xiquets i xiquetes valencians, en allò que és un contrasentit en la difusió de la nostra riquesa cultural i es deixen fora els trets que serien més universals avui dia.

Una vegada més els dirigents del PP no saben, ni sembla ser volen, valorar el que tenim. Si hi ha tres manifestacions culturals i històriques dels valencians que mereixen dur el qualificatiu de “cultura valenciana” són el Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües de València i la Festa de la Mare de Deu de la Salut

Resulta bastant incomprensible que la Conselleria anomene com a material didàctic a qualsevol material dirigits als nostres escolars que no incloga extenses referències a aquestes tres tradicions nostres.

I tot perquè una vegada més la veritat històrica i, cultural i els criteris científics i didàctics queden arraconats i són substituïts pels criteris polítics. Així en cap moment apareix cap mapa de l’antiga Corona d’Aragó (sembla ser que això de que ens ajuntem amb els catalans, fins i tot en un mapa... vade retro!!!), o que es dediquen el triple de pàgines a la Guerra de la Independència dels francesos, que no canvia l’esdevenir del pobla valencià, que a la Guerra de Successió que significà la nostra desaparició com a subjecte polític de la història. 

Lamentable també el tractament de la nostra llengua, que no es destaca com a un diferencial del nostre poble i no s’explica l’origen ni la seua dimensió social, tot i ser un tret distintiu nostre, en allò que sembla més interés en demostrar i mostrar les connexions de la cultura valenciana amb l'Estat espanyol (el castellà , clar) que de presentar-nos com a poble.

En resum: el material té un marcat caràcter folklòric, basat en tòpics i que explicarien perquè els Patrimonis de la Humanitat, o fins i tot, la pilota valenciana sembla ser que no són part de la cultura valenciana. En resum, pareix ser més un material per a manipular els escolars valencians.


PD: Avui, llegim en la premsa que la Conselleria després de les moltes crítiques rebudes rectificarà i hi inclourà aquestes tres manifestacions culturals. Tanmateix,  la pilota queda fora.
-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.