diumenge, 28 de setembre del 2014

Ahir va haver una jornada de portes obertes al jaciment de Bolomor

Vista general de la cova durant una de les visites


L’equip de científics va rebre ahir sobre unes 100 persones que aprofitaren la jornada de portes obertes anunciada pels investigadors per visitar "la catedral del paleolític valencià".


Tal com havia anunciat l'equip de Bolomor,  un any més, organitzaven una jornada de portes obertes el darrer dissabte de setembre, dia que cau dins  del període habitual d'excavacions i permet als visitants poder comprovar "in situ" el treball de l'equip que dirigeix Josep Fernández.


Vista general dels treballs d'excavació
Els assistents, dividits en grups menuts a l'entrada del jaciment perquè la grandària de la cova no en permet de grans,  seguiren les explicacions detallades sobre el jaciment, cas de la seua formació i evolució fins l'estat actual, les fases de colmatació de la cova que han donat lloc a la capa estratigràfica d'investigació, els períodes d'ocupació humana i la fauna i flora de la Valldigna que, d'una forma o altra, està present en el jaciment.

L'estació total coordina tots els treballs d'extracció de material
L'os d'un gran mamífer exhumat ahir durant la visita
Al llarg del matí, els visitants assistiren als tallers de foc i d'indústria lítica, a més de poder observar amb detall el treball dels investigadors, com es treballa l'extracció de les peces òssies i instruments lítics de la capa estratigràfica (enguany el nivell XIII) i com tot això queda datat informàticament a través de "l'estació total".

Zona general de treball, enguany el nivell XIII de Bolomor
 Aquestes jornades organitzades per l'equip de Bolomor, conjuntament amb les que s'hi van realitzar l'any passat amb motiu del 25 aniversari dels treballs al jaciment, i les organitzades el passat estiu han permés que els veïns de la comarca i els visitants hagen pogut visitar un dels jaciments arqueològics més importants d’Europa quan a la presència del foc i l'ús per l'home, a més de ser el lloc on s'han exhumat les restes humanes més antigues de les terres valencianes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.