dijous, 28 d’agost del 2014

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Canviar la llei electoral unilateralment, segrestar la democràcia (I).

Primera part:

El PP vol canviar la llei electoral. Està bé que vulga canviar la llei electoral, això és una cosa en la qual pensem estarien d’acord tots els partits per fer-la més justa, sense beneficiar als majoritaris i on s’incremente la pluralitat i la representativitat del poble espanyol.

Ara una cosa es canviar la llei electoral i una altra cosa és canviar aquell aspecte puntual de la llei electoral que a mi m’interesse, la que a mi em beneficie, com sembla vol fer el PP amb la proposta d’elecció directa dels alcaldes.

El PP realment no vol canviar la llei. Vol fer trampa des del moment que proposa un canvi puntual, un canvi en les regles ara, quan som a escassos mesos de les eleccions municipals i, damunt, ho vol fer sense diàleg, sense acords amb ningú.

Jo no canviaré la llei electoral per majoria, sinó per consens, negociant amb els demés partits”  (més o menys) venia a dir Rajoy el gener del 2013. I eixe dia queda molt lluny, i per això ho ha oblidat. També va oblidar el que va dir i va prometre, i com que no ha complit res (atur, IRPF...) sembla disposat a fer el mateix camí: no complir res del que va dir de no canviar una llei orgànica, com l’electoral, sense consens.

I tot ve després del resultat de les eleccions europeus, quan vist l’allunyament del poble espanyol amb el seu projecte, el remei de Rajoy és canviar les lleis per aconseguir alcaldes i alcaldesses en pobles i ciutats on les urnes no les donen. És conscient que no te la majoria social, i que cada dia que passe ho té pitjor, i vol aprofitar la majoria que si té en el Parlament espanyol

En poques paraules, és una acció que podrà ser legal – totes les lleis dels nazis alemanys es feren des de la legalitat- però que ens sembla poc ètica perquè l’aprovament en solitari d’una llei tan fonamental i en contra de tots és realment un segrest de la democràcia, una forma d’amagar que ells volen seguir enganxats al poder siga com siga, una forma de perpetuar-se en el poder.

I de continuar en el mateix sentit que les reformes proposades fins ara pel PP (avortament, Codi Civil...): limitar la representativitat, retallar els drets democràtics i la pluralitat, assegurar-se el poder. 

En el fons, Rajoy està forçant amb la reforma una fractura en la convivència entre els espanyols. No pensem que els partits es creuaran de braços, i ja hi ha partit que ha dit que no pensa tragar i anuncia mobilitzacions. 


Unes dades ens donen alguna clau de la situació: si apliquem el resultat de les eleccions europees a la llei actual, el PP només aconseguiria majoria absoluta i per tant l’alcaldia en les ciutats de Ceuta i Melilla. Ciutats com Madrid o València segurament les perdrien .

Seguirà
-

8 comentaris:

  1. Oportunista,calculador,gest poc democratic,aferrar-se al poder,temor a pedrel,són tantes les coses que em venen al cap,la primera injust,a cop de decrets que sols els beneficien a ells tracten d'aturar el canvi clarament palpable que es demana al país Valencià.Hi ha un dit que diu "quien algo teme algo debe"aplicable aquest moment que esperem no es duga a terme,vulgarment diriem estan cagadets en veure que poden pedre molts feudos historicament seus i a tot cost volen frenar el canvi.Hi ha que canviar la llei electoral pero per fer que la representació siga més justa i no beneficie sols als grans partits.Prou de desgavells,no a la politica a la carta...Noe Alberola

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb moltes de les reflexions que fas en el article però crec que ho perts tot quan compares un govern elegit democraticament siga de la ideología que siga amb els "nazis", es una comparació que esta fora de lloc i desafortunada.

    ResponElimina
  3. Es la teua opinió que no s'adiu amb la Història. Esperem que consultes la història del partit Nacional Socialista Obrer alemany almenys encara que siga per saber que el govern nazi a Alemanya va ser elegit en unes eleccions democràtiques.
    Una altra cosa és que una vegada assolit el poder les actuacions foren les que foren.

    ResponElimina
  4. Aixo no es del tot cert,Adolph Hitler va romandre canceller per primera vegada sense guanyar unes eleccions. De totes maneres hi han massa exemples de governs democràtics dictatorials. I dels poders suprems que els manipulen ja no diguem-ne els adjectius, son massa forts.

    ResponElimina
  5. Cal tindre en compte que totes les nacions no tenen el mateix sistema per elegir els seus dirigents i per tant el model Espanya no serveix massa vegades per explicar què fan en altres estats.

    No anem a cansar al lector amb cites i dades de mils llibres i autors que parlarien d'aquest episodi de l'arribada a la cancelleria d'Hitler.

    Només, perquè tothom puga consultar-ho copiem de la wikipedia:

    Luego de forjar una alianza con el Centro Católico y los Nacionalistas en el Parlamento, y en vista de que los nazis habían ganado 22 procesos electorales, Hitler fue nombrado por el presidente Hindenburg Canciller el 30 de enero de 1933. Inmediatamente se realizaron nuevas elecciones parlamentarias, y los nazis y sus aliados nacionalistas alcanzaron la mayoría de la que se sirvieron para aprobar la Ley Habilitante de 1933, destinada a poner el poder absoluto en las manos de Hitler.

    O siga arriba el poder per mitjans democràtics i amb eleccions pel mig.. Després ja veiem que va fer.

    ResponElimina
  6. Estic indignat amb la teua contestació, vols dir que el PP vol una "Ley Habilitante, destinada a poner el poder absoluto en las manos del PP" per passar a ser un país com Venezuela, per eixample, una dictadura encoberta. O no entenc les teus expilcacions o soc un poquet curtet, però crec que el teu fanatisme no et deixa vore mes enlla, estem en un país democratic i tenim unes eleccions generals per poder canviar el govern per a que no es perpetue com el cas de Venezuela i amb aquesta nova llei electoral, que te que ser votada i aprobada en consens de tots els partits politics, no crec que el PP o el PSOE que son els que mes interessa ho fagen per tindre el poder absolut de un país i perpetuar-se en el seu mandat com si fora una dictadura encoberta, que en aquest país hi han moltes formacions politiques de diferents idelogies que poden i estan gobernant perfectament.

    ResponElimina
  7. Totes les deduccions les fa vosté i vosté sabrà perque arriba a elles quan nosaltres simplement hem copiat un text de wikipendia que és una veritat històrica avalada per milers i milers de textos d' historiadors.
    Li agrairíem que no diga ni en atribuisca en paraules ni en textos coses que no hem dit.
    Aixi que no s'indigne atribuint-nos coses que no hem dit i indigne's davant la proposta del PP de possible canvis d'una llei organica tan important , canvits que faria en solitari i sense un ample consens majoritari.

    ResponElimina
  8. Xe no ho entens. El PP vol canviar la llei per afavorir als partits minoritaris i al PSOE no li sembla mal. Si els minoritaris reneguen és perquè no saben el que els interessa, i per això actuen els hòmens llestos del PP, amb el beneplàcit del PSOE... És així amic? Vinga va, a vendre li tonteries als tontos

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.