dimecres, 9 de juliol del 2014

Avui és el Dia de la Sang o també el Dia del Clot de la Font



Tavernes, Benifairó i Simat, celebren avui el "Dia de la Sang" o “el dia del Clot”, segons la població on estem, efemèride que tradicionalment té lloc el segon dimecres de juliol. El lloc de celebració comú i principal és el Clot de la Font, al peu de la Muntanya de l'Ombria. 

La jornada ha perdut el caràcter de festa local que tenia antigament a Tavernes i només per la vesprada, en acabar la jornada laboral, torna a recobrar l’esplendor de ser la primera festa del cicle estival. Actualment, gaudeix d’un reviscolament i des dels darrers anys gràcies als actes que organitzats per l’Ajuntament tenen lloc al Clot de la Font i que ha fet que molts veïns i veïnes tornen la vista cap a la festa i el porrat.


També a Tavernes els actes festius i populars de les revetles i els sopars tradicionals a la fresca del carrer es mantenen i perduren gràcies als festers de la barriada del Crist de la Sang, que al llarg de la setmana programen diversos actes dedicats al patró. Avui mateix, hi ha prevista una processó a la qual acudiran les autoritats locals.

I és que les festes del "Barri de la Granota", nom que s'ha perdut però amb que també es coneixia la barriada, es mantenen. Sí, us ha estranyat el nom,  ja ho sabem... ¿I això de Barri de la Granota...?. No ens inventem res. Fa anys, molts anys, quan els camps d'arròs eren la norma i llei en La Partida, alguns veïns de la barriada es dedicaven a capturar i a vendre pel poble granotes, una menja exquisida encara que no ho semble. Pensem que molts majors, si ho pregunteu,  encara us podran parlar de l'arròs caldós amb granotes. Per tant el nom "Barri de la Granota" feia referència a aquesta activitat. ¿Curiós no?  

Encara que la diada ha perdut una part de la importància que mantenia fins la dècada dels 60 es nega a la desaparició i avui seran molts els valldignencs que acudiran al porrat del Clot de la Font, encara que siga en les darrers hores de la vesprada, per comprar qualsevol llepolia o el clàssic “torrat” en les paradetes que s’hi monten o be gaudir a partir de les 8’30 de la vesprada de la música del grup local “La Fístula Valkànica”.



PARLEM DE TRADICIÓ

La tradició d'anar al porrat del Clot es perd en la nit dels temps i el seu origen s’entronca segons tots els indicis en l’origen àrab de les poblacions de la Valldigna. Enmig de la celebració, i com a eix central, cal remarcar la presencia de l’aigua, tant important en la vida agrícola dels ancestrals pobladors musulmans de l’antiga Vall d’Alfàndec, el ritu de la qual queda simbolitzada pel lloc on es celebra la festa, les rodalies d’un dels brolladors més importants de la Valldigna, les aigües del qual abastaren el consum humà de Tavernes fins fa unes dècades. 

La tradició mana d’anar al "porrat" a peu, cosa que ara fan els valldignencs per la vesprada, coincidint amb les hores de menys calor, per tornar a les respectives poblacions amb les primeres hores de la nit. La modernització també ha imposat els canvis i els darrers anys els vehicles i motors s’han fet massa vegades els amos i senyors dels camins veïnals, i el que havia de ser un passeig agradós entre el tarongerar de la Valldigna de vegades és un trajecte perillós si no es guarden les mínimes normes de trànsit.

Per cert recordem que sobre les 23 de la nit, hi ha previst un autobús gratuït per tornar del lloc i després de l’actuació musical. 



La característica més notable del porrat del Clot de la Font és la falta de motivació religiosa central de la festa, al contrari que passa en altres porrats de la comarca, i així no hi ha cap ermita o església rural en les rodalies que en justifique un possible origen religiós. No podem deixar de banda una presumpta relaciór amb antics costums del temps àrabs de la Valldigna, on l’actual porrat podria ser l’herència d'algun mercat musulmà dels antics poblaments de l’Ombria o L’Alfurell, i que es modificaria al llarg del temps pels costums i pressió de la nova població cristiana.


Siga com siga, l’origen del Dia del Clot a la Valldigna es pot convertir en un bon tema d’estudi antropològic i històric de la subcomarca - una tasca per al proper/a Cronista oficial?- , però el que ningú pot negar és que era una de les festes grans del cicle estival a la Valldigna, i que donava inici al cicle de festes locals i de barriada que s'hi celebraven per tot arreu de les tres poblacions. A més a Tavernes iniciava la temporada estival en la platja, quan aquesta era de molt menor durada que l’actual i els vallers “només” desitjaven passar a vora mar quinze o vint dies, centrant la estada al voltant del dia de Sant Jaume.
-


-

6 comentaris:

  1. El clot de la font era privat i va ser expropiat per l'ajuntament de l'època.

    ResponElimina
  2. Per que digueu que pel mati no es fa res?
    Ja fa prou anys que cultura i el centre Excursioniste programen activitats.
    Pero no son regidories del Bloc, per aixo es silencia a la notícia. Despres direu que el gabinet i la Cotorra eren imparcials i treien mes notícies del PSOE.

    ResponElimina
  3. ¿On hem dit que pel matí no es fa res? No ho trobem.


    I si la regidoria de cultura ha programat activitats, doncs molt bé: Si a vosté li han dit alguna cosa, si l'han informat, ha tingut molta sort! A nosaltres ni mu!!.

    De tota manera ni en:

    http://tavernes.es/images/stories/Documents/Cultura/PROGRAMACIO%20CULTURAL.pdf

    apareix res, ni hem vist en cap lloc del web informació de les activitats d'ahir pel mati.

    Tampoc hem vist cap informació sobre activitats pel matí en el Dia de la Sang en altres blogs, així que....

    Del CETV suposem que si tenia programada alguna cosa de matí i no ens l'ha dita serà per un despiste: és una de les entitats que ens solen informar de tot el que fa, i els estem agraïts i sempre els ho publiquem. Una flor no fa primavera.

    ResponElimina
  4. No es una flor, ja fa prou anys que organitzen les activitats de mati i sense anar mes lluny fa un parell d'anys va actuar la Petita Orquestra Peiotaire de mati i per la nit el mateix dia. Qui no s'entera de les coses es perque no vol. Aixo esta be per al Quadern pero lleig per a la Cotorra, el nou gabinet de premsa d'alcaldia.

    ResponElimina
  5. Per molt que vulga'm assabentar-nos, és impossible si la regidoria de Cultura ni informa ni diu.

    Com a mostra de l'eficàcia un botó:
    l'enllaç de la programació que hi ha en la web municipal és de....
    MAIG!!!! Fa dos mesos que no canvien ni la programació en la web!!!

    I t'ho tornem a repetir: no hi ha cap web, blog ni mitja local que diga res d'una programació dimecres (Dia de la Sang) pel mati: Ens pots dir on hem de consultar-la i quina era eixa programació? Existeix? Sembla que no.

    I gràcies per les lloances. Tant de bo fórem eixe gabinet que tu dius. Continuem fent la mateixa faena que feiem i que pensem fem.

    ResponElimina
  6. Per què dius que el Clot era privat i l'ajuntament de l'època el va expropiar? Quina època?

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.