dissabte, 22 de febrer del 2014

La Valldigna novament en perill per una actuació agressiva contra el nostre medi ambient natural i els recursos econòmics


Zona afectada per les futures prospeccions

El pròxim mes d’octubre està previst realitzar les primeres prospeccions petrolíferes davant de la costa de Tavernes i la Safor. Compromís s’oposa frontalment a aquesta activitat perquè “està científicament acreditat que el tipus de prospeccions previstes produeixen danys irreversibles en la fauna marina” i ha presentat al·legacions en contra a la Delegació del Govern.

El diputat a Les Corts, Juan Ponce, els regidors de València, Joan Ribó i Maria Pilar Soriano, i el diputat provincial de Castelló, Enric Nomdedéu, van presentar ahir a la Delegació del Govern milers d’al·legacions ciutadanes contra les prospeccions petrolíferes previstes al Golf de València.

L’Estat, en aquest cas va ser el Govern de Zapatero del PSOE, va autoritzar amb dos reials decrets, 1774/2010 i 1775/2010, i ara reafirmat pel Govern de Rajoy del PP, la realització de prospeccions petrolíferes en l’àrea del Golf de València a les empreses MedOil i Capricorn Spain Limited (CSL) i està previst iniciar-les a l’octubre de 2014. Les prospeccions es realitzarien a escassos 21,5k de la costa de Dénia i a una distància poc major de les Illes Columbretes.

Compromís afirma a les al·legacions que el dany a la fauna marina és irreversible com s’ha demostrat en els estudis realitzats en exploracions similars en el Mar del Nord “on s’ha establert una disminució del 35% per a les poblacions de peixos demersals, els que viuen prop dels fons marins i més d’un 50% per a les espècies pelàgiques. També estan acreditades les afeccions a ous i larves, marisc i cefalòpodes, cas de calamars, sépies i polps, amb les consegüents disminucions molt importants dels recursos pesquers durant llargs períodes de temps en àmplies zones de Canadà, Argentina i Noruega”.

Compromís acusa a les empreses impulsores de no dir la veritat sobre les autèntiques repercussions i efectes del projecte íntegrament, perquè han usat el mètode de fragmentar el projecte en tres fases: sondejos acústics, sondejos d’exploració i explotació comercial dels jaciments, si els hi haguera. Així el resultat queda clarament infravalorades en les gravíssimes conseqüències ambientals, i no es parla clar sobre els efectes negatius en l’activitat econòmica, tant pesquera com turística.

Presentació d'al·legacions al Govern de Rajoy'
Compromís, en boca del seu diputat Juan Ponce ha assegurat que “igual que ocorre amb el ‘fracking’, en les prospeccions s’utilitzen compostos altament tòxics, podent fins i tot utilitzar-se alguns tan contaminants com el benzè, toluè i diversos metalls pesats". També ha recordat com abocaments d’hidrocarburs, com els del desembre del 2010, en la plataforma petrolífera de Repsol-YPF enfront del delta de l'Ebre, poden acabar amb les nostres platges, comportaria la perduda de banderes blaves i es posa en risc les 200.000 ocupacions que depenen directament del turisme al nostre territori.

Compromís ha recordat que la Meditarrania és una mar tancada, amb renovació lenta, i les afeccions que poden produir-se comprometrien durant períodes de temps perllongats tant els ecosistemes com l’activitat socioeconòmica. 

La coalició afirma que no es compren “com es pot incórrer en la irresponsabilitat d’autoritzar unes prospeccions, que, de produir-se un accident com el del 20 d’abril del 2010 en una plataforma petrolífera de British Petroleum al Golf de Mèxic, comportaria la ruïna del sector pesquer i turístic i la destrucció de desenes de milers d’ocupacions.

La coalicio remarca que “aquests tipus d’explotacions sols serveixen per a perpetuar un model energètic caduc, esgotat, lesiu per a qualsevol tipus de vida i profundament injust i contaminant, i que ha de ser substituït per altres sistemes d’obtenció d’energies netes renovables”.

Els grups de Compromís en Les Corts, en l’Ajuntament de València i en la Diputació de Castelló han presentat iniciatives per a exigir què siga emesa una Declaració d'Impacte Ambiental Negativa per a aquestes prospeccions.

Tavernes i la Valldigna, zona greument afectada

Per tal de no tornar a repetir, reclamem la vostra atenció i aconsellem rellegir aquests dos articles que vam publicar en el seu moment perquè pensem són prou aclaridors i expliquen com afecta a la Valldigna el projecte


-



1 comentari:

  1. El principat de Catalunya, ses Illes i el País Valencià afectats per desicions espanyoles. Al genocidi cultural ens cal afegir la destrució del nostre territori. GANDULS i FEIXISTES serien dos bons termes per difinir el tema
    fa cosa d'un minut ·

    Milers d'illencs es manifesten contra les prospeccions petroliferes. La mobilització ha estat convocada per la plataforma Balears diu no i l’entitat ecologista Amics de la Terra

    http://www.llibertat.cat/2014/02/milers-d-illencs-es-manifesten-contra-les-prospeccions-petroliferes-25100

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.