dissabte, 11 de gener del 2014

Es presenta a Tavernes el llibre "Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci"



Agustí Hernández entre el regidor Josep Llacer i el presiden del CETV Vicent Felis


El llibre Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci es va presentar ahir a Tavernes en un acte programat i organitzat pel Centre Excursionista amb la col·laboració de l’Ajuntament.

L'autor, el periodista Agustí Hernàndez Dolz (Alboraia, 1977) mostra espais naturals significatius pròxims a despoblats com Olmedilla, Jinquer, l'Atzuvieta, los Mores, Benicalaf, Campos de Arenoso, Suera Alta, la Granella, Sant Francesc d'Assís, Xivert, Vizcota, Bibioj, la Fonseca, El Reatillo, Miravet i al costat espais naturals i culturals, paratges destacables, cims o arbres monumentals pròxims, poc coneguts i de gran valor i bellesa. És el cas del Barranc de Bercolón, el Chorrador, el Pozo Negro, els estanys d'Almenara, la Savina La Juana, els Chorros de Barchel, les cascades del Carbo, l'estret del Cascajar, els ventisquers de La Bellida, el mirador del Xap, la Muela del Buitre, la colònia agrícola de Santa Eulàlia, o el Chorrero de la Garita, entre d'altres.
 

L’autor ha treballat durant més d’una dècada en el llibre, en totes les condicions de l’oratge i això li ha permes recopilar més de 150.000 imatges del món rural valencià, per mostrar el canvi i evolució del territori, amb els incendis, la despoblació i rehabilitació de masos, o la destrucció de nuclis de població. Un aparador de paisatges silenciosos i alhora bells que formen part de la memòria col·lectiva valenciana, retractats en anys d'excursionisme i mostrats ara, amb les facilitats de les xarxes socials, Internet i l'autoedició.

En aquest context, l’autor se’ns mostra com hereu d’altres viatgers com Cavanilles, Rojas Clemente, Sarthou Carreres, Emilit Beüt, Lluch Garín, i més recentment, Cebrián Gimeno, Gispert Macián, Almerich, Ricardo Hernández o Muñoz Badía.
 
 
El llibre ens parla també amb exemples de les grans causes que expliquen la despoblació valenciana, com ara l'abandonament rural en dos grans fases durant el segle XX, abans i després de la Guerra Civil i especialment els anys 60 , la construcció d'embassaments a territori valencià, en la segona dècada del segle XX; o les catàstrofes naturals; la construcció i abandonament de colònies agràries, les conseqüències de l'expulsió dels moriscos de l'any 1609 amb 120.000 valencians d’un total de 400.000 habitants expulsats.
-
-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.