Presentació del cicle a càrrec de l'alcalde |
La presentació del "I cicle de conferències Economia i Territori" la fer l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, i el regidor de Foment Josep Llácer, va informar de temes de la regidoria i projectes a fer indicant la pròxima firma d’un conveni amb la Politècnica de Valencia, Campus de Gandia. El seu rector, Josep Pastor, estava entre el públic i també es de la institució el professor Pau Pérez, que va fer de moderador del col·loqui, i va anunciar unes jornades de formació per innovadors i persones emprenedores el pròxim novembre, així com una trobada amb la Universitat cada mes, fins el juny del 2014. Entre el públic cal destacar també l’assistència dels alcaldes de Xeraco i Xeresa.
Josep Llácer explica els projectes de la regidoria de Foment |
Ahir va ser una xerrada modèlica: tornàvem a sentir paraules com “donar-se la mà” per tancar acords, la proximitat quan a abaratir costos i es posaven de nou en valor conceptes que, per coneguts, els tenim oblidats com la importància de certs valors: la sostenibilitat local, la venda raonable per poder guanyar en qualitat, l'autenticitat dels productes sense mentides comercials.
Explicava com el projecte ha entrat ja en la Universitat , amb els economistess del Bé Comú, com Cristian Felber; com ha tingut ajuda de professionals de la localitat com el físic Juan Fuster, un dels enòlegs més coneguts al Penedés, que han ajudat a que una zona una mica abandonada torne a donar fruits i producció i bé a moltes families. I com no per extensió, com ha arribat el projecte a l'ensenyament als Instituts i s’ha convertit en una oferta de futur pels joves lligats a l'estudi real de la vinya.
Joan Cascant en la seua intervenció |
Joan Cascant, en la xerrada, ens informava que la primera pepita de raïm que es va trobar en la tomba d’una persona, fa més de vint i tants mil d'anys, va ser ací a la Valldigna, a la Cova de les Malladetes, i això era un estudi fet per francesos, i no xovinisme. En fí, com assegurava, lligar el producte a la nostra cultura i territori, al nostre paisatge, des del Bolomor al monestir de Valldigna, i saber-ho vendre tot com un pack.
En
resum una lliçó de la humilitat i el saber fer i construir de baix cap
amunt. Un debat inacabat que es citaven les persones que assistiren
després de dues hores a continuar amb l'eterna eixida del nostre
producte local: la taronja.
_
Em va semblar una conferència magnífica, per què parla molt bé de la manera de fer les coses entre la gent que participa al projecte Microvinya.
ResponEliminaSi et conten eixe projecte sense ser real, sembla que et parlen utòpicament o que simplement s'estiga venent fum, però si el projecte és pura realitat i fet per gent què no està més lluny de 45 minuts en cotxe, cal aplaudir-los i en acabar, posar-te a la feina per traslladar eixe mateix concepte a la realitat que vivim al nostre poble i al nostre producte per excelència...