diumenge, 8 de setembre del 2013

El dijous va començar la 25é Campanya d’Excavacions al jaciment del Bolomor. El 26 i 27 hi ha unes jornades commemoratives amb la presència dels millors especialistes de l'Estat.

Bolomor: Jaciment, restes de fauna i foguers

Un any més, i en van vint-i-cinc, l’equip multidisciplinar que dirigeix el doctor Josep Fernàndez es troba en la cova del Bolomor dins de la campanya d’excavacions que promou el SIP de Diputació entre els jaciments valencians més importants.

Enguany, l’equip treballara en una gran zona del denominat “Nivell XIII” una etapa que s’estén al voltant dels 200.000 anys d’antiguitat i que correspon a un temps càlid a la Valldigna. Aquesta circumstància afavoria la presència d’una nombrosa fauna i, com no, la possibilitat de la seua cacera va afavorir sense dubte la presència de l’home de Neandertal en la nostra comarca.

I que poden trobar en el nivell? A més de les constants i habituals restes de fauna i d’indústria lítica tot apunta a la localització de més “foguers”, el tret més característic de Bolomor i que el fa ser un jaciment de referència a nivell mundial sobre l’ús del foc i el procés d’hominització de l’home. No podem oblidar que fa uns anys, en uns treballs previs a la base del mateix nivell en un altre lloc diferent de la cova, ja se’n van trobar i ara estem parlant d’una excavació més ampla. 
Jornades sobre els 25 anys de Bolomor

25 aniversari de les excavacions

Enguany se celebra el vint-i-cinqué aniversari de les excavacions i l’equip que dirigeix Josep Fernàndez en col·laboració amb l’Ajuntament de Tavernes, Mancomunitat de la Valldigna i les institucions de la Diputació han programat unes jornades a celebrar els dies 26 i 27 d’aquest mes de setembre sota el títol genèric “Bolomor, la nostra primera llar”.

Durant dos dies, el bo i millor dels investigadors i professors espanyols de la prehistòria visitaran Tavernes i es donaran cita a la Casa de la Cultura per participar en unes jornades d’estudi del jaciment que comprendran seminaris, conferències i dues taules rodones, una sobre el patrimoni de la Valldigna i una segona especifica sobre Bolomor. L’acte i conferencia inaugural serà impartida per Juan Luís Arsuaga sota el títol “Quienes eran los hombres de Bolomor”.

Igualment s’ha anunciat la presentació del llibre “Cova del Bolomor: 25 anys a la recerca del temps perdut”, amb autoria de l'equip investigador, i una exposició sobre els 25 anys de les excavacions en la Casa de la Cultura.
L'alcalde i president de la Mancomunitat, Jordi Joan, i el director, Josep Fernández, han fet possible aquestes jornades sobre Bolomor.
L’organització, en col·laboració amb l'Ajuntament de Tavernes i el Centre Excursionista, ha previst enguany visites guiades per grups a la cova, immersa en plena activitat d’excavacions, al llarg de la setmana, de dilluns a divendres, en horari de vesprada a iniciar a les 5, prèvia inscripció obligatòria per a formar els grups, i així facilitar la millor explicació i visita donat que l’espai és reduït. 

Igualment, i dirigit als cursos superiors de primària, i ensenyament de secundària s’ha previst uns tallers sobre la confecció d’indústria lítica i obtenció del foc en la Casa de la Cultura. L'Ajuntament informarà pròximament de l'activitat als centres perquè confirmen l'interés a assistir.
-

2 comentaris:

  1. Cotorra,podem saber ha-hon ens podem inscriure per a poder realizar una visita guiada?.

    ResponElimina
  2. Informarem en el seu moment de tots els detalls que anem coneixent respecte a les jornades i visites.

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.