dimarts, 9 de juliol del 2013

(ACTUALITZAT) Un programa de la UPV pot oferir solucions a la regressió de la platja de la Goleta.


La platja afectada per un temporal
La platja de la Goleta, a Tavernes, és un dels punts amb més erosió del litoral valencià. És un fet sabut i contrastat i no només pels veïns de Tavernes sino pels estudis fet per institucions acadèmiques, cas de la Universitat Politècnica de València (UPV). Una situació que s’arrossega de fa anys i que, malgrat les promeses, ni el govern de la Nació i el de la Generalitat han agafat amb la seriositat que cal per donar una solución definitiva. 

Ara el Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat una nova metodologia que facilita saber la tendència evolutiva d’una platja concreta de forma automàtica i amb gran definició. 

El programa extrau la posició de la línia de costa en base a les imatges dels satèl·lits nord-americans Landsat, amb més detall, cosa que permet d’estudiar l'evolució de les platges, el sistema de corrents que les afecten i ajudar a millorar la seua gestió i rehabilitació. 

La metodologia emprada facilita estudis a resolucions de cinc metres, i ajuda a comprendre millor com funcionen les platges, com els efecten els temporals i les onades, amb la qual cosa es poden indicar possibles mesures que pal·lien els efectes. Els investigadors han indicar que punts de la costa valenciana on es coneix que són llocs de erosió clara son “La Goleta” de Tavernes de la Valldigna, zona sud de Cullera, la part nord del Saler fins a la gola de Puchol i alguns sectors de Castelló. 



L'erosió de la platja de La Goleta es deuria al fet que els dics i espigons construïts a la desembocadura del Xúquer barren el pas als sediments i fan que es dipositen al nord quan haurien una gran part de dipositar-se tant a la platja de la Goleta com a la del Brosquil, al sud del Xuquer. I mentre això continue sembla ser que la situació continuarà igual, amb la qual cosa per molta aportació d'arena que es faça al primer temporal desapareixerà, com estem veien de fa anys.

El Ministeri del Medi Ambient que té la competència de la costa de fa anys (amb governs del PP i del PSOE) que prometen actuacions definitives que mai no han arribat. Un estudi de la UPV apuntava que després de la regeneració dels trams perduts calia construir espigons submergits al llarg de la platja que retingueren els sediments i garantir la línia de costa.

El Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la UPV entre les seues conclusions destaca el gran rendiment de les dunes perquè impedeixen els greus efectes dels temporals. “On no hi ha dunes l'impacte és més marcat” s’assegura en els treballs publicats en la revista “Remote Sensing of the Environment”. 
-

3 comentaris:

  1. El temps ha fet vore que ha passat amb la platja de la goleta, tan sols tenim que remontar-nos en els anys i com ha sigut l'evolució d'esta platja, començant amb la construcció de l'espigo i de la urbanització, aixi com la prolongació de l'espigo de cullera.
    El que si que tinc clar es que des de que feren el jardí i el muntanyar la platja s'ha recuperat un poc.
    fins el moment tot ha sigut gastar dines en tirar sorra sense que cap solució.

    ResponElimina
  2. Bueno, pues així, amb l'estudi, sabrem el que havia d'haver-se fet i que no s'ha fet. Ni es farà.
    Però serem una mica més sabuts.
    Mentres el programa no coste altres 7.200 €...

    ResponElimina
  3. Ja veu vosté: 7.200 per defensar la legalitat vigent i, com l'oposició continue amb els recursos sense trellat, igual al final en són més.

    Tot per culpa un partit sense cap i sense nord i d'una regidora trànsfuga, que s'hn passat la legalitat i les normes ètiques pel forro, sobre tot de l'ètica de l'esquerra que diu defensar amb un pacte amb la dreta i on prima la caritat i l'almoina per damunt de la justicia social i l'ajut com cal a la classe treballadora sense treball, i això no és cosa de l'ajuntament.

    Tan bé que vindrien eixos diners per a altres coses... no creu?

    ¿No pensa vosté que val més cenyir-se al tema? Gràcies.

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.