L'avantprojecte de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomque) aprovat pel Consell de Ministres recalca que les Administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre els ensenyaments en castellà. Tambien les llengües autonomes si existeix oferta sostinguda amb fons públics i s'utilitze la llengua castellana com a llengua vehicular en una proporció raonable.
Escola Valenciana afirma que només un de cada tres escolars d'Infantil i Primària valencians pot exercir el seu dret a rebre l'ensenyament en la llengua pròpia i aqueixa «llibertat» d'elecció es limita quasi en exclusiva als centres públics, doncs amb prou faenes el 7 % de col·legis privats concertats ofereix alguna línia en valencià.
Aquesta oferta asimètrica farà que el pròxim curs 2013-2014 14.000 famílies que han triat l'ensenyament en valencià per als seus fills de tres anys es quedaren sense estudiar en llengua pròpia per falta de places. Dels 43.000 xiquets de tres anys que han sol·licitat plaça en el procés d'admissió en la pública i concertada tancat el dia dijous 16, el 32,5 % no ha tingut llibertat d'elecció d'opció lingüística. La Conselleria d'Educació ha declinat comentar la discriminació denunciada per Escola perquè diu que encara no disposa de les dades.
Escola Valenciana sosté que la demanda d'escolarització en valencià és superior a l'oferta de l'Administració educativa i estima que per a equilibrar i garantir la demanda lingüística la Generalitat deberia oferir 460 lineas més d'ensenyament en valencià. Una mesura que no costaria diners perquè totes les places de mestre estan catalogades en valencià.
La Llei Wert no garanteix el dret de les famílies al fet que fills puguen estudiar en la línia en valencià. D'aquesta manera, apunta Escola Valenciana, «la solució aberrant» que planteja la Lomque de reconduir a l'ensenyament privat l'opció lingüística triada per les famílies suposaria, en el cas valencià, un cost anual de 70 milions d'euros per al Consell.
Escola ha presentat un informe en el qual assegura que el 83,2 % de les famílies han demanat el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià (PPEV) en els 44 col·legis pendents que la Conselleria aprove el Projecte Lingüístic de Centre (PAC) en el qual reclamen un canvi de línia de castellà a valencià. Segons l'entitat, si Educació aprova aquestes peticions.
-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.