Portada del LLibre de Festes. Gentilesa de la Veu de la Valldigna |
La portada del Llibre de Festes innova conceptes i sobre tot l’habitual estètica clàssica pròpia d’aquestes publicacions. Sobre gustos no hi discussions, sol dir-se, i amb aquesta explicació només pretenem fer més entenedor el simbolisme de la portada, i perquè no dir-ho, de tot el llibre, dissenyat a semblança d’un còmic, una estructura que sura al llarg de les pàgines i en el seu final.
La portada és obra de Òscar Pouzols Jurado, un dibuixant de còmics de Tavernes, i l’autor ha volgut de manera simbòlica representar les nostres Festes Majors, amb tot allò que tenen d’alegria, de germanor, de viure al carrer tots plegats. Unes festes que ningú no pot negar tenen la seua màgia i el seu color, a les quals tots en contribuïm amb la nostra presència en la festa.
I com autor que és de còmic, Òscar Pouzols ha pres com a referència l’estil del manga japonés i ha traçat una història on ens presenta una xica - la protagonista com a símbol de tots els vallers i valleres – que es troba davant d’un cofre il·lusionador – les nostres Festes del Poble- i que porta en la seua mà una clau, o siga el mitjà adient per obrir-lo i deixar entrevore i fer possible que es faça escàpol tot eixe món de fantasia, d’alegria i de diversió. L’obertura del cofre, l’inici de les festes, és el pas a un món de diversió i fantasia que durarà tota una setmanada.
I la festa és el trajecte-viatge que farà cadascun dels participants, perquè els veritables protagonistes de la festa no són els espectacles, sinó som nosaltres, els vallers i les valleres, que som representats en la xica de cabells vermells, la qual realitzarà un viatge –simbolisme de les festes i la programació plasmada en les pàgines- per a trobar l’autor al final del mateix.
I quan troba el dibuixant, rep el lliurament de l’element que li falta a tota la història: el color. Tot això s’ha volgut plasmar a través dels colors oscurs de les vinyetes-pàgines del llibre. I la trobada de la protagonista de cabells vermellosos amb l’autor, és aprofitat també per a referir-nos el curriculum del mateix.
La portada trenca motlles respecte als dissenys d’anys anteriors. Les primeres obres cubistes de Picasso, el primer surrealisme de Dalí, les primeres obres impressionistes... tants exemples!, foren acollides amb diversitat d’opinions. Avui dia són admirades i considerades fites de l’art mundial. I ¿perquè no?: una portada en manga pot obrir portes a una altra manera d’entendre eixa “oficialitat” que se li dóna al Llibre de Festes i, per tant, cal aplaudir la valentia de l’autor en cercar noves formes estètiques i d’expressió.
Presentació del Llibre i de les Festes
DIMARTS 11 DE SETEMBRE DE 2012
HORA: 19:30 hores
LLOC: Saló de Plenaris
Ajuntament de Tavernes de la Valldigna
Presentació del LLIBRE I FESTES MAJORS
DE TAVERNES DE LA VALLDIGNA 2012
-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.