València «és la terra de les flors, de la llum i de l'amor». La llum queda ben parada en la cançó però els astrònoms espanyols prefereixen no presumir de la lluminositat de la capital del Túria i consideren un excés i un malbaratament el que fa el govern de la senyoreta Barberá (PP).
La Societat Espanyola d'Astronomia (SAE) celebra fins el divendres 13, la seua desena reunió biennal i ho fa a València, ciutat que destaquen pel seu alt grau de contaminació lumínica. Entre els assistents i amb un bon protagonisme el nostre veí Enric Marco, tècnic superior d'Astronomia en la Universitat de València. «És sabut per tots que València és la ciutat amb major excés d'il·luminació d'Espanya i, probablement, també d'Europa» ens adverteix.
El grup d'experts astrònoms va presentar el dilluns els resultats dels seus estudis sobre l'impacte del sobreconsum i l'excés d'il·luminació, no solament en l'àmbit de l'astronomia, sinó en el medi ambient i la resta de ciutadans. València apareix subratllat, i no en sentit positiu, perquè és una de les urbs europees que més gasta en llum, en concret inverteix cada any 137 kWh per habitant i any, el triple que la majoria de ciutats d'Alemanya. «No és comprensible que amb la meitat de població, València gaste el doble en llum que Barcelona i Madrid», assegura Marco, un dels experts en contaminació lumínica que participaran en la presentació del congrés.
Els astrònoms espanyols destaquen que l'excés de llum artificial perjudica a tots els ciutadans, i també el mitjà natural. «La gent creu que és una contaminació inofensiva, perquè no produeix malalties de forma directa, com pot produir la contaminació d'un riu, però l'excés de llum artificial danya seriosament parcs naturals, com el del Túria».
Enric Marco ens ha comentat que una major il·luminació no comporta un major grau de seguretat. L'astrònom ens ha deixat clar que «està demostrat que major grau de llum no comporta més seguretat per als ciutadans en els carrers». Amb açò, les critiques que es van fer (els de sempre) al govern local de Tavernes per disminuir els punts de llum en els carrers no estarien justificades.
Marco ens ha indicat que la forma de moltes dels fanals instal·lats en les ciutats i sobretot a València, són inadequades. Entre elles comentava les de forma “globus” o “redona” que per cert en uns anys han d'eliminar-se per llei.
També ens ha advertit sobre l'ús (millor abús) de led blanca com a il·luminació pels efectes negatius sobre el somni i descans. “Encara que tancaments els ulls, el cos nota aqueixa llum blanca del led i considera que és de dia i segueix fabricant el mateix tipus d'hormones, amb la qual cosa a la llarg els efectes són perjudicials per a la salut dels veïns”.
Marco assenyalava que hi ha ciutats valencianes que han substituït les seues lluminàries per led blanca, cosa que considera un error i creu que es voran obligats a esmenar en alguns anys i remarcava la llum pàlida, (la groga) com la ideal per a la il·luminació de les ciutats.
-
«No és comprensible que amb la meitat de població, València gaste el doble en llum que Barcelona i Madrid». En madrit i en Barcelona els politics no son tan amigatxos de iberdrola com ho son aci...
ResponEliminaPer que en el Poligon de la estació, que està buit, estàn totes les llums enxufades i en algunes zones del poble la mitad de les llums estàn apagades?
ResponEliminaTira, va en algo som capdavanters....el problema es que sempre es per a coses roïnes.
ResponEliminaEl fet que s'utilitze llum LED com a font lluminosa és perquè el consum energètic és molt petit, no pel fet d'aportar llum blanca, groga o com sigui. A més de tenir una vida útil molt més llarga.
ResponEliminaEn cap moment diguem que s'use LED perquè la seua llum siga blanca.
ResponEliminaPensem que s'entén que el problema del LED és precisament eixe, que la llum és blanca i per això el cos la interpreta com a llum solar.
A nosaltres ens van dir que no hi ha LEDs de color "groc" i per això les poblacions que han instal·lat LEDs l'hauran de canviar per ser a la llarga perjudicial.