Espanya ens discrimina i no d’ara, de fa temps. Siga amb el PSOE o amb el PP els números no quadren i fa que els valencians no només tenim uns nivells de renda per sota de la mitjana espanyola sinó que, a més, suportem més pressió fiscal i rebem menys inversió de l'Estat.
La despesa pública per valencià del 2002 al 2008 és un 15% inferior a la mitjana espanyola, però és mes preocupant encara la inversió pública, un 19% inferior a la mitjana espanyola.
El pitjor de tot és que no és una situación nova: s'arrossega fa 25 anys. Es pot ser per això que l'Institut d'Investigacions Econòmiques (IVIE) en base a l'estudi sobre finançament públic elaborat per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) exigeix de la coordinació de tots els partits polítics valencians per corregir-la.
AVE és una associació res sospisota de beligerancia amb el poder, però sembla ser que s’ha cansat i en el document constata la ruïnosa situació de les arques públiques valencianes i les culpa al finançament, al fort endeutament ia l'escassa inversió de l'Estat. Així diu que l’autonomia valenciana no rep un tracte just de les administracions públiques de l'Estat. I recorda com els territoris del nord i oest de la península reben més despesa pública que els del sud, centre i est. Així, Extremadura la despesa pública suposa més del 68% del PIB, però en el cas valencià (els de l’est) el percentatge arriba al 38%.
També indica que les instàncies publiques es queden curtes amb els valencians a l'hora de repartir el seu pressupost: l'Administració central va gastar un 12% menys, la Generalitat un 18,5% menys i les corporacions locals, un 12% menys. L'IVIE reconeix que la distribució de la despesa pública per autonomies és molt desigual i que les diferències entre les autonomies són molt grans.
Així, els valencians van rebre en el període estudiat uns 7.731 euros per habitant de despesa pública, un poc més de 4.000 de l'Administració central, uns 2.600 de la Generalitat i 1.059 procedents dels ajuntaments i diputacions. La població del Principat d'Astúries supera, en euros per habitant, en un 40% al País Valencià.
La inversió pública de l'Estat depèn, en molts casos, dels projectes d'infraestructures plurianuals. Els anys en què el territori valencià ha millorat la participació ha estat durant la construcció de la línia del tren d'Alta velocitat entre Madrid i València. Però ni així hem aconseguit l'anhelat 10% sobre el total, recordant que som eixe 10% de población respecte a l’espanyola.
Aquestes dotacions són insuficients i poden pot provocar un estrangulament en les activitats privades i en l'oferta de serveis públics, avisa l'estudi.
- Basat en El País.
-
Nana, nana, nananananana... nanananananana !!! poder valencià.
ResponEliminaLa quota de poder a Madrid dels polítics pepers valencians ja ens l'han tornada als valencians. L'han consumida entre Camps, Costa, Crespo, Àlvaro el Bigotes i altres amiguitos del alma. El poc que ens queda per demanar a la meseta encara s'ho endurà Crespo, Barberà i algun intermediari del Urdanga. Per al poble pla el que ens hem merescut sempre: seguir ofrenent-los noves glòries.
ResponEliminaXe que ens intervinguen ja, a vore si rebenta tot!!