Els Grup Parlamentari de Compromís en Les Corts Valencianes ha presentat una Proposició No de Llei on demana al Consell que reclame a la Biblioteca Nacional d’Espanya el retorn del patrimoni valencià confiscat de forma il·legítima després de l’any 1707 que forma part dels seus fons.
La Biblioteca Nacional d’Espanya publicità el 29 de desembre passat el compliment dels 300 anys des de la seua creació. Va obrir les seues portes en març del 1712 i, en 1836, adquirí l’actual denominació deixant l’antiga de Real Biblioteca Pública.
La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha recordat que una part substancial del nucli inicial foren els fons confiscats a nobles que havien donat suport a l’Arxiduc Carles en la Guerra de Successió. Una part important dels fons originaris fou l’ampla llibreria confiscada a l’Arquebisbe de València, Antoni Folch i Cardona, que fou “expatriat” per haver excomunicat a membres de l’exèrcit castellà que “por justo derecho de conquista” havien confiscat béns eclesiàstics valencians.També, una part dels fons actuals foren incorporats per confiscacions de la “Junta de Incautación”, i molts d’ells ho foren d’entitats i particulars valencians.
El Decret 5/1985, de 8 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana va crear la Biblioteca Valenciana que té com a finalitat principal “protegir i contribuir a l’increment del patrimoni bibliogràfic i documental valencià” i al seu art.1r, diu que són finalitats de la Biblioteca Valenciana: 1. Reunir, conservar i organitzar els fons següents, amb independència del suport material: a) Tota la producció editorial impresa, sonora i visual que s’haja efectuat i s’efectue a la Comunitat Valenciana, i d’altra realitzada fora i que hi faça referència. b) La producció d’autors originaris de la Comunitat Valenciana. c) Qualssevol altres fons documental i bibliogràfics que siguen considerats d’interès cultural.
Recentment la LLEI 4/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Biblioteques de la Comunitat Valenciana, ratifica eixes finalitats.
Compromís, en base a això, insta al Consell a què reclame a la Biblioteca Nacional de España una relació detallada dels fons del seu catàleg, confiscats entre el 1707 i el 1715 a l’antic Regne de València, així com una altra relació dels fons del seu catàleg confiscats després de la Guerra Civil, a persones i institucions valencianes. Una vegada estiguen realitzades les relacions, exigir el retorn dels esmentats fons per ser incorporats al fons bibliogràfic valencià.
- Nota de premsa de "Compromís"
La proposta la considerem bona perquè donarà llum a una etapa històrica valenciana "obscuritzada", a més que no caldrà anar a Madrid per estudiar qüestions valencianes. De tota manera la cosa estarà difícil perquè no van a “soltar el mos” i posaran com excusa la integritat de la biblioteca ( o cosa semblanta). Malgrat això, cal lluitar perquè com a mínim els fons siguen digitalitzats i cedits a la Biblioteca Valenciana per a la seua consulta.
-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.