Distingits senyors / Distingides senyores,
Dispensen la molèstia. M’adrece a vostés amb la intenció d’oferir-me, de posar-me a la seua disposició i mostrar-me. Amb l’ànim, doncs, que les meues paraules, que els seus signes, actuen com la carnisseria icònica de Francis Bacon, i deixen així sobre el taulell un interior potencialment nutritiu.
Jo m’he format en aquell saber dels cels, que sovint t’estimba a un pou, com li passà a mon pare el milesi, o t’encastella en una torre de vori. La caricatura simplifica allò caricaturat, és cert, però d’alguna manera i per algun lloc havia de començar: a mi m’ha format la Universitat de València Estudi General, primer com a llicenciat (cinc anys), després com a investigador (quatre anys), en una reflexió crítica, tan antiga com la nostra cultura occidental, sobre els fonaments, els mètodes i les perspectives del coneixement teòric, del preteòric, de la praxi i de la creació. Valga aquesta com a (una) definició de filosofia i afirme’s, d’acord amb ella, que la filosofia troba les seues motivacions més pregones en la ciència, l’art i la pràctica política, de mode que no admet la separació, tan comú en salons positivistes, entre coneixement i autoconeixement.
La meua facultat, de Filosofia i Ciències de l’Educació, m’ha capacitat per a exercir una professió. Tinc els papers que ho acrediten. Tinc també la meua caixa de ferramentes, reunides al llarg dels anys, heretades dels meus pares, del primer fins a l’últim. Tan sols necessite que algú em concedisca crèdit, únicament demane que algú demane els meus serveis. Els meus sabers i els meus actes, els meus somnis i les meues expectatives, les meues passions i els meus interessos, tot allò que duc a la maleta, està històricament i personalment situat, malgrat la possible operativitat transhistòrica i transpersonal d’algunes eines, amb la qual cosa sol·licitaria que algú, hui, ací, materialitzara el meu esperit crític, m’encarnara, fera de mi aliment per a mi i per al proïsme.
No voldria acabar aquesta carta sense deixar ben palés el seu propòsit; no m’agradaria anar-me’n al llit amb el dubte de si, com aquella vella dona que conduí mon pare el silesi a les estrelles, els he menat a la foscor: forme part de la generació indignada, estic aturat i estic demanant-los faena, ras i curt. En temps de crisi puc oferir (posar a la disposició d’algú i mostrar) crítica, en època de paràlisi vull presentar profund moviment (en la ciència, l’art i la pràctica política). Puc, en definitiva, treballar per una cultura crítica general l’objectiu últim de la qual siga somoure la cega categoria del donat per fet.
Poden vostés contactar amb mi a través del correu electrònic. Si els fa menester consultar el meu currículum o concertar una entrevista personal, facen-m’ho saber. Moltes gràcies per l’atenció.
Cordialment,
F. Bononad
filosofenlatur@gmail.com
filosofenlatur@gmail.com
-
¿..........?
ResponEliminaPensem està molt ben explicat i clar
ResponEliminaSense paraules, amic!!! Una vegada més, m´esborrona el fet de llegir-te. Ets molt gran, Francesc.
ResponEliminaCrec que és una llàstima el fet que una persona amb els teus coneixements i sabers no estiga treballant en (i per )la CULTURA del nostre estimat poble, i en la nostra (digna) comarca.
Sort, company!!!!
Ho lamente, amic i ex-company de classe també. Benvingut al club "un@ més de la llista d'indignats, i d'aturats i aturades!!! Ja em som un més, per desgràcia!!! Ànims i segueix endavant: per tu, per mi, per la nostra cultura, pel pensament crític i perquè amb tu fent ací, fas un poc millor el nostre poble.
ResponEliminaSols puc dir una cosa: hi ha vida més enllà del poble!
ResponEliminaHo diu un activista cultural del poble (encara en actiu, ací i més enllà de les 3 creus).
Qui va dir que Sócrates cobrara, qui si segur ho feia i molt era Séneca, amb la seua forma d'actuar poc digna respecte Neró. Però no hi ha dret que els nostres ben volguts filòsofs locals amb el seu saber, que no s'atura, no tinguen llocs on fer la seua praxis pagada. Oferir-se no es fer el que siga, oferir-se per a treballar es revindicar que falta treball per a molts. I sembla com es diu que sols hi ha tres eixides després d'una carrera, per terra , mar i aire, però ens neguem a enviar el nostre jovent més ben preparat a l'estranger.
ResponEliminaSi ho feu per la mala política econòmica de la nostra protiutida societat, espere que escriviu i penseu en tornar el més aviat.He perdut amics que de menuts tingueren amb els pares que emigrar, trobaren una societat que es donava treball, i no tornaren al seu poble contentant els que obligaven a emigrar.
Fa temps que ens convertirem en sedentaris per poder millor pensar, no podem ara deixar anar la gent que ,per la seua formació, pot canviar la societat. Necessitem, més que mai, els que tenen amor a la veritat, els que pensen que una altra societat es possible en els moments actuals.
I ací encertes de nou, Francesc Bononad.
Excel·lent text carregat d'idees. Gent així ens cal a la societat. Ens millora!
ResponEliminaNo sé si és tard per a fer un comentari (ho dic perquè el post té ja un temps)... Si no ho és, m'agradaria dir que m'agrada molt el text. No m'agrada gens que persones com este filòsof estiguen desocupats, quan han demostrat i poden demostrar que són beneficiosos per a la nostra societat, a tots els nivells. Mereixen una oportunitat.
ResponElimina