La quota de pantalla de Canal 9 cau en picat mes a mes. El maig era un 5,6% i a juny va perdre dues dècimes més d'audiència: 5’4%, el pitjor registre en seus vint anys d'història. Nou 2 i Nou 24, les altres dues propostes del grup RTVV, sumen un raquític 0,3%, segons les dades de l'últim informe de Barlovento Comunicació.
La secció sindical de CCOO culpa del fracàs al model televisiu de Canal 9, que, segons el sindicat, "incompleix greument" la funció de servei públic, mentre la quota de pantalla cada vegada és més baix, el deute acumulat (al voltant de 1.200 milions d'euros) és més alt.
TV3, amb un 13,8%, la gallega TVG (11,2%) o Canal Sur (10,4%) són les que més cotitzen en el mercat de la Forta. Aragó TV o la basca ETB, amb un 9,7% i un 7,7%, respectivament, estan també per davant de la valenciana. Només la jove televisió de Múrcia i la balear IB3 ocupen posicions més endarrerides en gairebé tots els dies de juny. Tot el mes de juny Canal 9 ha estat la penúltima o l'antepenúltima en la classificació d'audiències i en un de cada tres dies ni tan sols va arribar al 5%.
El director general de RTVV, José López Jaraba, va atribuir el retrocés a la irrupció de les TDT i la posada en marxa de nous canals temàtics, però la resta de televisions autonòmiques han aguantat millor la competencia: en dos anys han retrocedit 3,7 punts, la meitat que Canal 9.
Malgrat això, hi ha algun oasi d'èxit. El cas més notori és “L'alqueria blanca” amb audiències que ronden el 20%. Trau la llengua, De temporada, Senyor rector són altres de les excepcions d'èxit. La qual cosa demostra que l'ús del valencià no és la causa del fracàs. Perquè és cada vegada més una llengua minoritària en TVV. El 43% dels programes i informatius és en valencià, enfront d'un 57% de la reixeta en castellà. Ara, si es computaran els minuts de publicitat, les xifres són demolidores en contra del valencià.
El valencià té en els Canals complementris Nou 2 i Nou 24 la reserva índia, amb 89% del temps, encara que ha retrocedit 6 punts. La promoció del valencià és el segon dels principis recollits en l'article segon de la Llei 7 / 1984 de creació de RTVV. La "veracitat i imparcialitat" i el respecte al "pluralisme polític" són altres dels objectius fundacionals de Canal 9, però això són figues d’un altre paner.
Els programes de producció pròpia representen el 29,6% del total de la graella de Canal 9; el 58,7% és producció externa i un 11,7%, coproduccions. L'externalització augmenta costos, redueix la capacitat d'ingressar per venda de drets i porta a una pèrdua de control sobre continguts que és clau per garantir el servei públic, segons ha denunciat el sindicat.
- Dades de Levante-EMV i CCOO
-
conec moltes persones què, com jo mateix, no veiem mai Canal 9. I no veiem la suposada nostra televisió pública perquè no és nostra. Ni pública. Si fora nostra emetria continguts en valencià al 100 per cent del temps, i és algo que devia de fer en arribar als 5 anys de la seua creació a finals dels 80, principi dels 90.
ResponEliminaAls 5 anys d'arrancar Canal 9, ja devia de estar emetent TOTS ELS CONTINGUTS en Valencià.
Vull recordar el punt bàsic de creació de l'Ent públic valencià: La difusió dels nostres valors i la promoció de la nostra llengua i cultura.
Rés d'açò s'ha complit.
Canal 9 ha esdevingut en un arma mediàtica fonamental per entendre la posició política del pp a la Comunitat Valenciana. I no la volen amollar. Però si creuen que poden tractar-mos a tots com a idiotes, s'enganyen.
Tenim tan baix nivell cultural i educatiu a València, què gent sense escrupols poden fer i desfer com si rés. Encara què noticies com esta a mi m'omplin de satisfacció, perquè ens demostra que cada vegada menys valencians se deixen enganyar per la "nostra televisió". I és una llastima, perque hi ha molts bons professionals dins de la casa, què estan patint un calvari permanent, amb l'esperança que eixes condicions de control i manipulació acaben algun dia.
Quan els directius de Canal 9 siguen escollits per un consell de l'audiovisual format per professionals, quan els òrgans de control no puguen manipular impunement, quan els periodistes puguen fer la seua feina sense que ningú els faca passar per l'aro, quan se respecte i valore la nostra cultura, llengua i patrimoni, quan deixen de col·locar-se a dit a tants inútils i fill de tal o qual del partit de torn al poder, etc, eixe dia, tornarem a gaudir de la nostra televisió pública. Mentre, el que jo i molts diguem, que qui la parit, que la governe...i la mantinga. No amb els meus diners.
Encara que el que estem veient és una premaniobra per privatitzar Canal 9. Primer, cal enfonsar la gestió. Així se justifica el fer sanejament de personal. Al carrer la major part de treballadors. Després, se justifica mediaticament la privatització de la TV. Se privatitza, i tot seguit, se torna a unflar amb les inversions publicitaries institucionals, i a traure rendiment polític, els de sempre, i econòmic, també els de sempre. I tots, com idiotes, mirant i si de cas, criticant. I prou.
Tenim el que ens mereixem, per aguantafigues. No ens despertarem MAI?
Es llògic que no es veja CN9.
ResponEliminaPerò no per el seu tipus de canal.
Es per la gent.
Me trobat mes d'una vegada amb amics criticant la manera de parlar dels periodistes. Que si en lloc de "aixeta" diuen grifo...
Pues jo dic grifo hostia!
Entenc molt be que la gent demane, però no que exigisca, ja que sense canal nou, ens quedem sense un canal en valencià, i a partir d'ahi, adivineu quin es el següent pas...
vicent el problema és q diuen grifo al q és un riu
ResponEliminapues jo crec que el problema de Canal "nuev" és lo que diuen i sobretot, lo que no diuen.
ResponEliminaI damunt, ho diuen com ho diuen.
pues no fa anys que no veig jo Canal9!!! em vaig cansar de tanta manipulació, de tanta mentira i de tanta propaganda rimbombant i falsa a favor del PP, i más de lo mismo sempre!!!
Al final, la gent no està tonta i veu les coses com són i es cansa. i per això és normal que baixe l'audiència.
A la espera de tindre una televisió valenciana decent i interessant.
Ja vindràn temps millors!!!