divendres, 24 de setembre del 2010

INFORME: ¿Hi haurà finalment un acord beneficiós per a les societats musicals?

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) analitzarà en la seua junta directiva la resposta de Serafin Castellano a la seua proposta. Les societats musicals han sofert un retall pressupostari d'un 50% i les escoles de música d'un 55% el 2010. Després de la reunió feta avui, ambdues parts han mostrat la seua disposició per assolir un acord que garantesca la viabilitat del col·lectiu en el futur.

Josep Francesc Almería, president de la FSMCV, va afirmar que «la Federació vol firmar el millor acord possible i, a més, que aquest siga un bon acord». Serafín Castellano va assegurar, sense entrar en més detalls, que "les escoles d'educandos i les reparacions i millores dels edificis de les societats comptaran amb una progressiva dotació econòmica".
El Consell ha destinat, el 2010, 2,6 milions d'euros a les societats musicals, quan la Federació, en les primeres esmenes al pressupost autonòmic, sol·licitava 15,7 milions. La quantitat assignada a les societats musicals el 2010 suposa un retall del 50% respecte a la de l'exercici anterior (5,2 milions), encara que la «tisorada » a les escoles de música, que amenaça la seua supervivència i el treballfeina de 2.100 professors,assoleix una mitjanamitja del 55%.

El març, després de la reunió amb el conseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, la Federació va deixar les seues pretensions inicials per a 2010 en 8,1 milions d'euros, ajornant l'objectiu d'assolir els 15,7 milions d'euros fins a 2014. L'acord que s’està negociant en aquests moments es basa en una reformulació de la proposta enviada a Blasco en qui la FSMCV ha flexibilitzat les demandes en incloure'n algunes de les quantitats reclamades per a 2010 en exercicis futurs.


La FSMCV és una associació amb més de 40 anys d'existència que agrupa a 529 societats musicals d'Alacant, Castelló i València (el 50% del total espanyol) amb més de 200.000 socis, 40.000 músics i 60.000 alumnes de les escoles de música. Per tant, resulta prioritari trobar una solució que garantesca la continuïtat de les 268 escoles de música i 261 escoles d'educandos, pedrera de què es nodreixen les societats musicals de la Comunitat Valenciana i orquestres i conservatoris de tot Espanya.

La quantitat assignada el 2010 pel Consell a penes cobreix el 8,53% de les despeses totals de les escoles de música -deu punts percentuals menys que la cobertura de 2009- i alguna cosa més del 12% de les despeses de contractació dels professors.

Les escoles d'educandos manquen de qualsevol tipus d'ajuda, la qual cosa incompleix l'acord firmat pel president de la Generalitat, Francisco Camps, i la FSMCV l'octubre de 2005. Els ajuts que el Consell ofereix a les escoles de música de la Comunitat Valenciana estan molt per sota de les que es concedeixen en altres comunitats autònomes. Així, els 60 euros per alumne de la Comunitat Valenciana representen una quantitat deu vegades inferior a la que ofereix Catalunya (600 euros per alumne) i es troben també molt per sota de la qual donen Euskadi (233,18), Navarra (183,33) o Madrid (156), comunitats autònomes que no tenen la mateixa tradició musical.

Lass forces parlamentàries de la Comunitat Valenciana han expressat, en diverses ocasions, el seu suport a les societats musicals com a patrimoni del poble valencià i fenomen associatiu i cultural únic al món. Josep Mª Pañella, del Grup Compromís-Bloc, va presentar les esmenes de la FSMCV, que va recolzar el PSOE i EU i va rebutjar el PP- assegura que els retalls són indecents i va exigir al Consell a acceptar les propostes de la Federació.
- Informe elaborat a partir de la nota de premsa del dia d'avui de la FSMCV
-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.