divendres, 11 de desembre del 2009

El nostre camp i les nostres taronges de cada dia


Comencen els problemes. Mentre quasi tots els llauradors paguen al sindicat i normalment pel tema de la defensa jurídica dels motors de reg, comencen realment els problemes que preocupen al camperol de Tavernes i pensem que de tota la Valldigna, tot i entendre que afectarà de forma diferent als socis de les cooperatives.
Ens referim als llauradors, que dins d'aquesta calma xitxa de compra – ara no està comprant ningú - comencen a estar preocupats: els que han venut a 700 pts l'arrova de taronges pensen que els colliran tard, quan ja caiguen els kilos per a no pagar-los tant. I això passa perquè estan pensant en què els darrers moviments del comerç són tendents a que abaixe el preu en el camp . Creuen que si això passa la seua taronja tardaran en collir-la. Ací es on es necessita uns sindicats forts i advocats que miren pels contractes, i clar no els troben.
Com deiem s’està pagant a aquests bufets privats per defensar els motors de reg o per negociar el preu a la baixa del gasoil, mentre deixen indefens al llaurador front al producte aparaulat. En fi, he venut bé i no se si el comerç em respectarà el temps idoni per a collir-me la taronja. Sempre preocupats.
També preocupats perquè diuen que algun comerç de Tavernes, vist el preu que ha pres la taronja al poble i ell no poden entrar, ha comprat tres trailers de Huelva. Això són les veus que ens han arribat i ara faltaria saber si els camions són del Marroc, i ací necessitarien el sindicat que paguen indirectament sense saber-ho. Cal que s’investigue d'on ve la taronja que directament fa la competència als nostres llauradors de la vall. Hem d'acostumar-nos, dins d'un marc de llibertat a exigir i parlar clar. Ací és on es necessita el Sindicat.
Per últim comentar-vos la sorpresa que s'ha emportat un llaurador en vendre la navelina i vore com el comerciant li ha donat d'immediat un senyal, uns centenars d'euros directament de cartera a cartera. Impensable i desconegut des de feia temps. Podem donar fe que ha passat. I ens preguntem, si això ho poden fer uns compradors, perquè no ho fan tots? I ens preguntem, si uns comerços, que tenen nom, paguen al mes, no ho poden fer tots?
I per acabar donem una esperança a nivell reduït, la taronja té eixida, hi ha moviment buscant taronja ecològica, i no és un dir per dir. Hi ha demanda, cal preparar-se per poder ofertar. Però d’això la Cotorra ja en farà un altre article.
Mentrestant es paga a uns sindicats indirectament, com bé va dir un president de regants del poble, l'Associació Valenciana d'Advocats, ja que els llauradors segueixen sense enterar-se de moltes coses. Salut per a la collita.... ah! i pel preu!!

1 comentari:

  1. Pla-Faus, de Beniarjo, quan este estiu comprava taronjes navelines, se cert i segur, que donava dines de senyal, a aarreglo arrobes li venien.

    També es cert, que la navel es venia mes cara fa un parell de setmanes, ara els preus han baixat.

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.