dissabte, 29 de febrer del 2020

Tavernes aconsegueix 865.140'64 euros del Pla d'Inversions 2020-21 de Diputació


Tavernes rebrà de la Diputació de València una quantitat de 865.140 euros del nou Pla d’Inversions, un programa que incrementa les ajudes als municipis per a millorar infraestructures i serveis. Els municipis de La Safor-Valldigna rebran un total de 13.912.224 euros de la Diputació de València, "i serà un reforç a l’autonomia d’alcaldes i alcaldesses a l’hora de decidir en que es destinaran les ajudes en les seues poblacions". 

Així ho va manifestar el president, Toni Gaspar, en l’acte multitudinari que es va celebrar al Palau Alameda el passat divendres quan va presentar i va informar als alcaldes valencians, entre els quals estava present l'alcalde de Tavernes, Sergi González, el nou Pla d'Inversions 2020-21, dotat amb 140 milions d'euros per a ajudes directes als municipis, i quina quantitat corresponia a cada municipi.


El president Toni Gaspar va indicar en l'acte del divendres que és "la major inversió de la història de la Diputació" destacant que “s'ha reduït la burocràcia en la tramitació de les ajudes, per a ser més eficients i demostrar la capacitat transformadora i modernitzadora de la Diputació". 

La quantitat assignada a cada municipi "és pràcticament definitiva, encara que serà provisional fins que es concrete la informació sobre els plans d'igualtat i mobilitat".

 


La quantitat del Pla d'Inversions de la Diputació consta d'una part fixa repartida de manera equitativa entre els 264 ens locals i suposa el 34% dels 140 milions d'euros. Després hi ha el 30% de l'ajuda que es concedeix en funció de la població i el 10% segons la superfície.

Hi ha un increment del 5% si el municipi té el seu propi pla d'Igualtat; un 2% més pel desenvolupament d'un pla urbà estratègic; un 1,5% vinculat a tindre un pla de mobilitat sostenible i un altre 1,5% d'aportació específica per a municipis amb platges o litoral, fent costat als que pateixen l'habitabilitat estacional, com a factors més destacats. 

Segons la Diputació de València

Nota nostra: Quan Diputació comunique oficialment la quantitat, l'Ajuntament disposarà d'uns mesos (més o menys fins al final d'abril) per presentar projectes i, una vegada acceptats per Diputació, es podran escometre. El Pla d'Inversions 2018-19 que era molt igual en terminis, es va aprovar per a Tavernes el mes de juliol del 2018.

Un model de predicció indica que la probabilitat de contagi de coronavirus a Tavernes és quasi nul·la


La probabilitat de que alguna persona estiga contagiada pel coronavirus a Tavernes en les circumstàncies actuals és del 0'004%, o siga quasi nul, segons el model de predicció matemàtic creat per les universitats Rovira i Virgili i la de Saragossa en base a les dades epidemiològiques del COVID-19 coneguts fins ara i les de mobilitat de la població de l'INE.

Si apliquem la xifra de predicció (0'004%) a la població, ens trobem que no arriba a una persona (només un 0'68 de valler, cosa impossible) la que podria estar contagiada. No cal ni dir que s'ha creat una alarma moltes vegades innecessària, tal com no es cansen de repetir les televisions, ràdios i mitjans de comunicació.

El coronavirus és com una grip forta, menys mortal inclús, però amb l'agreujant que és més contagiosa. Com totes les grips afecta més a les persones que ja tenen problemes de salut per altres malalties greus o casos oncològics. És el que està passant: les morts que s'anuncien fora d'Espanya corresponen generalment a gent molt major i amb altres problemes greus de salut que poden minvar les seues defenses.
 
Cal fugir de l'alarmisme, però sense deixar la banda les precaucions, sobre tot les persones que tinguen més mobilitat i viatgen fora de Tavernes assíduament o aquells que, per una causa o altra hagen, estat en contacte amb grups o persones amb perill d'haver-se contagiat.

Cal recordar les paraules ahir de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, que ha demanat "tranquil·litat" i que se seguesquen les informacions i recomanacions sobre el coronavirus dels canals oficials perquè "el virus que més ràpid s'estén és l'alarmisme i les notícies falses" i són les autoritats sanitàries les que fixen "a cada moment" les mesures que són les "més necessàries i adequades".

INFORME: La Via Verda Carcaixent-Tavernes-Safor al seu pas pel terme valler



La Via Verda Carcaixent-Tavernes, amb un ramal a la platja vallera i la continuació després cap a la Safor, no seguirà exactament l'antic traçat del trenet Carcaixent-Denia en algunes parts de la Valldigna. La fotografia ens mostra el traçat previst de la nova Via Verda per la Valldigna i la Safor.

La causa de no poder reproduir exactament el traçat de l’antic trenet és perquè hi ha ocupacions de terres i propietat privades que ocupen els terrenys i, en el cas concret del casc urbà de Tavernes, fins i tot edificis públics  com la Casa de la Cultura, que ocupa el lloc de l'estació, o el Passeig Colon que és el lloc per on discorria la via fins els anys 70 del segle passat.

La Casa de la Cultura i Biblioteca ocupen l'espai de l'antiga estació i molls de càrrega
L'Ajuntament de Tavernes ha presentat en base a aquesta realitat propostes alternatives que ja han estat traslladades a la Diputacio i s'està a l'espera, tal com vam informar en una passada notícia, que l’Àrea de Mobilitat de Diputació confirme que executarà en el 2020 el tram que falta, que és el terme valler, per completar el traçat Carcaixent- Tavernes. 

Actualment hi ha complerts els trams Carcaixent-Alzira-La Barraca i s'ha arribat a Benifairó gràcies a una inversió de 700.000 euros més els 50.000 euros que calen per fer el traçat per Simat i Benifairó, perquè en aquestes localitats es desviarà del traçat del tren per la zona del Portitjol per arribar-hi fins el monestir de Santa Maria de Valldigna complint l'objectiu de ser també una via turística.

El Passeig Colom es va construir sobre el traça de l'antiga via del tren (anys 1970)
  
Això obliga igualment a un canvi de traçat inicial pel terme valler, i la proposta es usar les vies rurals per entrar pel Pont de l'Escorxador a Tavernes. No es contempla el pas per l'Assut perquè és impossible ubicar el carril bici, i per tant aniria vora riu, per l'avinguda de les  Corts Valencianes, Marjaletes i continuar per la urbanització Els Sequers i passar pel darrere de la zona del Teularet. 

L'Ajuntament de Tavernes, davant el problema de travessar la carretera, ha proposat que transcórrega pel darrere del Teularet i Portitjol, sortejant la carretera nacional i l'autopista, per connectar amb el carril bici en la zona dels ullals i seguir fins l'estació. Un altre objectiu de la Via Verda és unir les estacions actuals de tren de Carcaixent, Alzira i Tavernes per facilitar la mobilitat.

Cal esmentar també un segon problema: el pas de la via del tren per connectar amb el segon carril bici, el que ara porta a la platja, però aquesta actuació haurà d'esperar  fins que no estiga clara com serà la duplicació de la via del tren Cullera-Gandia. 

Informació pròpia

Avui a partir de les 15'30 hores "II Prova de Copa Marxa Nòrdia" organitzada pel Centre Excursionista



Aquesta vesprada a partir de les 15'30 s'iniciara organitzada pel Centre Excursionista la "II Prova de Copa Marxa Nòrdica" que està inclosa dins del calendari de la Lliga de Marxa Nòrdica FEMECV. La prova constarà de dos recorreguts, un de competició de 13 km i desnivell 320 m /+ i un de promocional, de 7.5 km i desnivell 120 m.

El vídeo de la prova





Prova de la Copa
 
Marxa Nòrdica 2020
L'eixida/meta serà al Passeig del País Valencià i per tant els 2 primers quilòmetres i els últims seran en traçat urbà. La resta del recorregut pel paratge del Racó de Joana i Massalari, pista forestal ampla i amb bon paviment amb un desnivell acumulat de 320 metres positius, amb percentatges totalment aptes per a la pràctica de marxa nòrdica.

La ruta transcorre per dins d'un paisatge típic mediterrani, amb una zona d'extensa pinada amb vistes a la mar i la serra.


La prova promocional
Promocional 2020
Té 7'5 quilòmetres i comparteix l'inici i el final amb la prova competitiva. La part central del recorregut transcorre pel paratge del Mirador i l'ermita de Sant Llorenç amb un desnivell total de 120 metres positius.


Segons la informació del CETV

divendres, 28 de febrer del 2020

L'empresa del festival Octupus negocia l'emplaçament en Marenys 2A (Sector 17)


Tavernes una vegada més atrau a festivals de l’estiu i ara és l’empresa del denominat “Octopus”,  un festival de música hardstyle, qui està interessada en instal·lar-se a la nostra ciutat per oferir la primera edició de l’esdeveniment aquest estiu.

“Ocopus” és un festival de música electrònica (hardstyle) semblant al que celebra tots els anys a l’estiu la veïna Cullera, el Medusa, i per tant seria un complement als altres dos grans festivals que tenen la platja vallera com ubicació (Iboga i Mediterrànea) que ofereixen musica balkan i indie, respectivament i principalment, junt al festival més tradicional i veterà, el Festivern, encara que aquest se celebra a la ciutat i a l’hivern i la música és en valencià.

L’empresa promotora ha donat a conèixer la seua voluntat de que la primera edició se celebre a Tavernes, després d’haver descartat la ubicació al costat del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva. Mentre l’empresa no presente el disseny general del festival, i sobre tot la solució de la ubicació, infraestructures i tot allò que calga per a la seguretat i condicionants d’higiene, salubritat i el llarg etcètera que sempre acompanya a un esdeveniment d’aquest classe, i més quan s’ofereix zona d’acampada per a una previsió de 10.000 assistent, no hi haurà cap certesa de que finalment puga ser la nostra ciutat, i més en concret la platja, qui l’aculla.


Lògic per tant que l’Ajuntament no haja encara dit res oficialment, perquè fins ara només hi ha la voluntat d’una empresa que, segons hem pogut esbrinar, cerca lloc per a ubicar-lo i sobre tot un lloc que no presente problemes ni rebuig als estiuejants. Per tant l’Ajuntament guarda silenci  perquè oficialment no hi ha res aprovat  ni es tenen els informes tècnics que facilitarien l’aprovació.

Així no seria en el mateix emplaçament de l’Iboga, i després d'haver descartat un emplaçament més allunyat de la platja, l’empresa estaria gestionant la ubicació en el Sector 17, el denominat Marenys 2A, amb un pla urbanístic encara no desenvolupat i amb moltes terres propietat majorment de bancs. La crisi del 2009 va paralitzar el pla urbanístic, com va paralitzar la major part dels sectors de platja valler i el sector 17, ubicat al sud de l’actual urbanització de platja, roman amb moltes terres abandonades.

Si finalment hi ha llum verd amb els propietaris de les terres, els  avantatges que tindria aquesta ubicació que està separada de la urbanització és una afecció mínima als estiuejant, disposar d’espai per a ubicar tota la infraestructura i estar al costat mateix de la mar. Pel contrari, els accessos no són tan fàcils en arribar-hi per camins rurals locals, a la qual cosa s’uneix tots els inconvenients d’una zona no urbanitzada.

El festival “Octupus”, segons indica el seu web, se celebraria entre els dies 17 i 20 de juliol, o siga quasi a tocar l’Iboga que s’anuncia entre el dia 22 i el dia 25 també de juliol.

Cursa de la Dona per al divendres dia 6 de març




Divendres dia 6 de març tindrà lloc la  19a Cursa de la Dona, cursa oberta a totes les dones de la ciutat i que commemora el Dia de la Dona. La cursa està organitzada per l’Ajuntament de Tavernes a través de les regidories d’Igualtat i la d’Esports i és una prova no competitiva per a majors de 14 anys que, com és habitual, tindrà l’eixida i arribada a la Plaça Major.

Eixe divendres dia 6, a partir de les 18’30 hores s’iniciarà la inscripció en les meses muntades en la mateixa Plaça Major, on cada participant podrà triar entre la prova d’1 quilòmetre o la de 3 dins d’un circuit completament urbà. Després d’unes taules de gimnàstica i exercicis d’escalfament sobre les 19’30 hores donarà inici la cursa, amenitzada per una batucada a càrrec de les dones de Valltukà.

Les participants tindran obsequis commemoratius i, com es habitual en aquesta cursa, hi ha una vessant solidaria i enguany les inscripcions seran en beneficia de l’Associació  Alanna, un col·lectiu que integra professionals, majorment dones, i que atén a altres dones més vulnerables, víctimes de violència de gènere majorment.

La Cursa de la Dona compta amb el suport i col·laboració del Club Atletisme la Valldigna, Cèsar Sports, Aigües Lanjarón, Frutas Tono, Protecció Civil, Policia Local i Creu Roja .

dijous, 27 de febrer del 2020

Els bombers intervenen en l'extinció d'un incendi al Passeig Colom

 
Un incendi es va declarar ahir a boqueta nit en un habitatge del Passeig Colom que va necessitar de la intervenció del cos de bombers. Dos autobombes i una escala mecànica, que finalment no va ser precisa,  es desplaçaren fins a l’edifici de 8 plantes aconseguint l’extinció del foc en poc de temps.


Els propietaris no estaven presents en l’habitatge de la primera planta i només es van produir danys materials al mobiliari en un incendi localitzat en el menjador que, segons es va dir, es deuria a un curtcircuit elèctric. Això va produir una fumareda dins de la finca, per la qual cosa els cossos de seguretat (Guàrdia Civil i Policia Local) procediren a l’evacuació de l’edifici per precaució que el fum no afectara els veïns.



Els bombers després de l’extinció procediren a ventilar la finca i passat un temps els veïns pogueren de nou tornar a les seues cases en no haver cap tipus de dany estructural.

Què volen per al nostre poble?


Les tendències urbanes a Europa fan una decidida aposta per la conversió dels centres històrics en zona de vianants, més després de veure el grau de contaminació i els problemes de salut que comporta el incessant pas de vehicles.

Els centres històrics de les ciutats, grans o petites com Tavernes, crearen la trama urbana actual a partir d’uns nuclis medievals i això s’esdevingué a finals dels segles XIX i principis del XX,  quan ningú no pensava en els vehicles que vindrien a finals del segle XX i del XXI. I l’amplada de carrers i voreres és la que és.


Majorment són els governs progressistes els impulsors de mesures de conversió dels centres en zona de vianants,  front a governs conservadors i ultraconservadors  poc acostumats a beneficiar els veïns front als vehicles. El cas més simptomàtic és Madrid: el nou govern del PP entestat a desfer tot el projecte de l'anterior govern de Manuela Carmena. I sort que Europa els ha parat els peus pel problema de contaminació, i gràcies a això el centre madrileny conserva algunes de les mesures anteriors.


Carrer Carnisseria: ¿els vianants cauen per la velocitat dels vehicles?

Ací a Tavernes també ha estat la dreta representada en el consistori, el PP i Ciudadanos, els majors bel·ligerants contra la decisió del govern de Compromís de vianalitzar la Plaça Major i avançar també com a projecte de futur en el cas del Passeig del País Valencià.

L’últim posicionament en contra del PP el podíem llegir fa només uns dies en la premsa comarcal, quan la seua portaveu era capaç de dir... ¡¡¡ que els veïns queien en terra pel carrer Carnisseria per la velocitat a que circulaven els vehicles!!!. Per favor...

Igual no ha passat mai pel carrer, d'uns 150-180 metres de llarg, estret, amb bol·lards, i amb dues bandes sonores enmig que no faciliten circular a molta velocitat i damunt... i no s’ha assabentat que la velocitat dins del casc urbà no pot ser superior a 30 km/hora. Això sí: no hi ha cap retret, cap toc d’atenció de la regidora-portaveu a eixos conductors que circulen a més velocitat de la marcada. Qui ho fa tot mal és Compromís.

Bandes sonores Carrer Carnisseria

En la mateixa nota de premsa, com no!, demana que s’anul·le la vianalització de la Plaça Major amb l’excusa que s’estudia el projecte de restricció del transit en altres zones del centre i, com a argument,  el no molestar els veïns.

Clar que són coses diferents, però astorats vam quedar en llegir que convertir la plaça en un espai lliure de cotxes, en un espai per a gaudi dels veïns, on fomentar i pràctica les relacions socials, on els xiquets poden jugar amb total tranquil·litat... això és una molèstia per als veïns. Com deia el poeta: “Cosas tenedes, Cid, que farán fablar las piedras”.

La zona verda del centre sacrificada per un "magatzem" de vehicles
No els preocupaven els ciutadans, sinó els cotxes



Mire, senyora portaveu: L’única cosa que ha molestat, molesta i molestarà a la ciutadania anys i anys, perquè és irreversible, és la destrossa del centre del poble que el seu partit, el PP,  va fer dins d’eixa línia de que només els vehicles els importen. Una actuació que van promoure, aplaudir i executar: construir un magatzem de cotxes de formigó, un aparcament en el centre de Tavernes que ningú no va demanar i  destrossar el pulmó verd que era el Passeig del País Valencià, que de zona verda va passar a ser un erm, el sequer que és ara.

Mentrestant, amaguen i neguen el que diuen els estudis en ciutats de diferents països, els quals arriben a una mateixa conclusió: el carrer o plaça per als vianants afavoreix  les persones, però també afavoreix els comerços locals, el xicotet comerç. La conversió del centre històric en zona de vianants té beneficis en la salut en dur unida la disminució de la contaminació, inclosa l'acústica. I beneficia el medi ambient ara que el planeta exigeix a crits la reducció del trànsit per ser el gran abocador de CO2 a l'atmosfera.

On abans teníem una zona amb ombra i bon estar, ara tenim un aparcament.

Un carrer o plaça sense trànsit, sense soroll, cèntrica com és el cas de Tavernes i on tot queda “a la mà” ens retorna la ciutat per als ciutadans, ens convida a passejar-la, a xerrar i fer barrets amb els veïns, a comprar en el comerç tradicional i allò que és important, ens allibera de la tirania del vehicle.

Recordant la cançó de Maria del Mar Bonet... ¿què volen aquesta gent, per al nostre poble?.

II Prova de Copa Marxa Nòrdica el dissabte 29



El Centre Excursionista organitza la "II Prova de Copa Marxa Nòrdica" aquest dissabte, 29 de febrer, dins del calendari de la Lliga de Marxa Nòrdica FEMECV. La prova constarà de dos recorreguts, el de competició, de 13km i desnivell 320 m /+ i el promocional, de 7.5km i desnivell 120 m.


El vídeo de la prova





El Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna ha informat sobre les inscripcions i el díptic d'informació en aquest enllaç
 
Marxa Nòrdica 2020
Prova de la Copa: L'eixida/meta serà al Passeig del País Valencià i per tant els 2 primers quilòmetres i els últims seran en traçat urbà. La resta del recorregut pel paratge del Racó de Joana i Massalari, pista forestal ampla i amb bon paviment amb un desnivell acumulat de 320 metres positius, amb percentatges totalment aptes per a la pràctica de marxa nòrdica.

La ruta transcorre per dins d'un paisatge típic mediterrani, amb una zona d'extensa pinada amb vistes a la mar i la serra.
Promocional 2020


L’activitat Promocional és de 7'5 quilòmetres i comparteix l'inici i el final amb la prova competitiva. La part central del recorregut transcorre pel paratge del Mirador i l'ermita de Sant Llorenç amb un desnivell total de 120 metres positius.

Les inscripcions donen dret a participar en la competició, a la bossa del marxador, avituallaments en la prova, berenar de cloenda i altres detalls.

Programació:

13:30 a15:00 h.: Arreplegada de dorsals (DNI+Federativa)
15:00h: Xerrada tècnica
15:15h: Entrada caixons 15:30 hores. Eixida Copa + Eixida Promo
18:00h: Tancament competició
18:45h.: Entrega trofeus
19:00h.: Berenar cloenda

Informació remesa pel CETV

dimecres, 26 de febrer del 2020

Costes farà una nova aportació d'arena perquè la Goleta estiga a punt a Pasqua



 
Objectiu: que la platja de la Goleta estiga a punt per a les pròximes Pasqües. Almenys aquesta és la finalitat principal de la reposició entre 10.000 i 15.000 metres cúbics que Costes efectuara en la Goleta com a mesura per eliminar els efectes de la borrasca Glòria en la platja de la Goleta.

És la promesa que van rebre ahir l'alcalde de Tavernes, Sergi González, i el regidor d'Urbanisme, Josep Llácer, membres del govern de Compromís valler que ahir es van desplaçar fins a la Subdelegació del Govern a València per reunir-se amb tècnics de la Demarcació de Costes.

La reunió va servir per conéixer els plans d'execució pràcticament immediata que pensa dur a cap Costes (a un mes i mig de Pasqua) no només a Tavernes sinó en el litoral de la "província" de València. L'ajuda de més de 4 milions es repartirà en tres trams d'execució: nord, centre i sud, estant Tavernes inclosa en la zona sud, on es dedicaran 1'3 milions d'euros per actuacions en la costa entre el Brosquil i Oliva.

I de projectes de futur a la recerca d'una solució definitiva? Doncs res per ara en concret. Els tècnics de Costes són conscients de la situació de Tavernes, i informaren a González i a  Llàcer que els projectes que estaven en prioritat alta ja s’havien licitat, i per tant el projecte de Tavernes passava ara ser prioritari... però en una futura licitació per a la qual no ho ha encara terminis.
 
Imatge de la Goleta en acabar el darrer temporal
Fent un poc de memòria...

Cal dir que abans de l'arribada de la DANA Gloria, la Demarcació de Costes estava efectuant una reposició d'arena que en total havia d'abocar 50.000 metres cúbics al litoral valler de la Goleta com a remei de la transgressió marina que pateix i als temporals de setembre. El temporal va arrossegar tota l'arena i la va deixar dins de la urbanització amb la qual cosa, una vegada més, estàvem i estem al cap primer: La Goleta sense arena i grans destrosses.

Aquesta nova reposició serà per tant la segona des què va acabar l'estiu. Esperem i desitgem, i suposem que tots els vallers, que no hi haja una tercera DANA que deixe en "no res" el treball que ara s'anuncia.