dilluns, 31 de gener del 2011

INFORME: Agressió al medi ambient de la Valldigna: el petroli, el gas natural i el xapapote o no ens menjarem una rosca si hi ha alguna cosa a guanyar perquè l'Estatutet valencià no contempla aqueix tipus de gestió


 
Torna a ser actualitat el debat sobre les prospeccions petrolieres davant de les costes valencianes i en el cas de la Valldigna, fins i tot es preveuen dins del nostre territori  interior. Alta tensió, autopista A-7, nacional convertida en autovia prompte i una previsió d'autovia enmig de la vall i ara , torres petrolieres. Anem aviats amb poca roba!

I els treballs podrien començar pròximament en estar autoritzades pel govern espanyol. Enmig de declaracions i acusacions mútues, tots els partits amb representació a les Corts Valencianes s’han mostrat desfavorables a la qüestió, per la qual cosa es preveuen actuacions parlamentàries que tractarien d’aturar l’execució de la recerca.

Pous de petroli, pous de gas?? Algú pot pensar que això pot suposar una font de riquesa,  però mai no redundaria en cap benefici econòmic per als valencians per la simple qüestió que el País Valencià no té en l'Estatut de mini-mínims aprovat pel PP i PSOE la possibilitat de que li siga transferida la gestió del litoral, cosa que si tenen els estatus d'Andalusia o Catalunya.

Es torna a parlar de la recerca de petroli a les costes valencianes, sobretot des què el govern espanyol donara llum verd el passat 23 de desembre als treballs d’investigació d’hidrocarburs sobre una àmplia zona marítima situada just davant del litoral de València i Castelló. El limit més prop es troba a uns escassos 5 quilòmetres del far de Cullera, com aquell que diu a tacar amb la punta dels dits de la platja de Tavernes. I tenim també al damunt el possible permís a la zona Polifemo, més terrestre i que afecta gran part de la Valldigna.

El vicepresident del Consell i conseller de Medi Ambient, Juan Cotino, del PP, fa pocs dies cridava a “fer una cadena humana per tot el litoral amb tal d’evitar que les màquines perjudiquen el turisme, base de l’economia”. I el nostre mig-paisà, Antonio Clemente, secretari general del PPCV, ho atribuïa a “l’actitud dictatorial” de l’Executiu de Zapatero.

Mentre, Jorge Alarte, secretari general del PSPV, responia a l’arrancada de regionalisme victimista llançant pilotes fora: reconeixia que la recerca de petroli és un “greu error”, però recordava que Camps ha d’explicar per què el PP valencià no es va oposar en el seu dia als sondatges que Aznar va autoritzar a les Columbretes”.

Enric Morera, de Compromís, confirmava la presentació d'una proposició no de llei per impedir-ne les prospeccions  i Esquerra Unida, mitjançant Lluís Torró demanava contundència al Consell.

La cosa ve de lluny
Cal recordar que és un afer que porta anys de recorregut i va començar el govern que presidia José María Aznar quan l’any 2002 autoritzava la recerca de petroli a les nostres costes i va atorgar la concessió a la companyia petroliera anglesa British Gas. Aquesta, va fer campanyes sísmiques en set zones que cobrien una àrea de més de 600.000 hectàrees i fins i tot va arribar a perforar un pou petrolier a  pocs quilòmetres al nord de les Illes Columbretes.

Ni el president de la Generalitat, Eduardo Zaplana, ni el senador Esteban González Pons, vicesecretari general del PP va obrir la boca contra les prospeccions quan Espanya era governada pel PP, però ara justificava la seua rotunda oposició per la por que tenim els valencians a un posible xapapote. I és que el xapapote del govern d'Aznar sembla ser millor i afavoridor del litoral, cosa que no ho és el socialista. Entre els uns i els altres anem apanyats els valencians!!

El govern municipal del PP de Tavernes tampoc va obrir la boca per oposar-se, com tampoc es va oposar després al pas de l'Alta Tensió. I és que segons qui o com, els projectes afecten o no el medi ambient de la Valldigna.

L'any 2006 l’empresa Medoil PLC va voler iniciar noves prospeccions a casa nostra, però el permís d’investigació va ser ajornat indefinidament pel govern espanyol. Dos anys després, Capricorn Spain, que havia absorbit Medoil, va ampliar la sol·licitud de permís per a una zona situada a 25 quilòmetres al sud de les Columbretes, arxipèlag declarat reserva natural que alberga diverses espècies protegides.

L'executiu de Zapatero resolia el passat mes de desembre autoritzar Capricorn a iniciar els treballs de recerca, que podrien començar d’ací a poc. Segons la nota del govern, “un permís d’investigació no comporta un permís d’explotació dels potencials jaciments”.

Pero quan arribem  ací ens podem preguntar: ¿Guanyaria res el poble valencià en cas que finalment es descobrira petroli en la nostra zona marítima? I la resposta ens l'ha donada el socialista Manuel Chaves, quan de visita a Aldaia, indicava que “l’Estat no pot transferir les competències sobre la gestió del litoral a la Comunitat Valenciana, com ha fet amb Andalusia o Catalunya, perquè això no està recollit al seu Estatut, a diferència d’altres”.

O siga que,  si hi ha petroli...  ni penseu en la remotíssima possibilitat de que qualsevol petroeuro s'ingresse a les arques dels valencians. Pensar que podríem tindre algun benefici econòmic sembla ser a hores d'ara  pecar d’ingenuïtat. 
-

XIII Campionat valencià de lliga de curses per muntanya



Ahir diumenge l'equip de curses per muntanya “Mancomunitat de la Valldigna”, del GMValldigna ha participat en la Cursa per Muntanya de Perenxisa, primera prova puntuable celebrada a Torrent (L'Horta).

390 corredors hi han participat en la prova organitzada pel Club de Muntanya CXM València amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torrent i el Cámping La Pirámide. L'eixida s’ha fet des del mateix càmping per recórrer els 22 quilometres amb un desnivell de 900 m+ /900 m-. La cursa passava per la vessant sud de la muntanya, on es va s'assolir el Molló quadrat de la Perenxisa, continuant per la carena de la muntanya fins a l'oest per camí fins arribar al barranc de Gallego. Cal   destacar el bon temps que ha acompanyat tota la cursa.   

Els corredors del GMValldigna que han participat són:

57  MIQUEL EXPOSITO MARTINEZ  Temps  2:09:19  Categoria  ABSOLUTA
102 RUBEN MINJA REYES   Temps  2:16:56 Categoria ABSOLUTA
154 XIMO ESCRIHUELA BOSCH   Temps 2:28:27 Categoria ABSOLUTA
194 LUIS PASTOR LAPARRA Temps  2:33:34  Categoria ABSOLUTA
197 EMILIO GONZALEZ MUÑOZ  Temps 2:33:55  Categoria ABSOLUTA
207 TONI JUAN PETIT Temps 2:35:30 Categoria ABSOLUTA
237 MARC REIS  BOSCH TALENS   Temps 2:41:11 – Categoria VETERA   
-

divendres, 28 de gener del 2011

Compromís presenta a les Corts una proposició de llei per a frenar els abusos de les hipoteques

 
 
Enric Morera i Mònica Oltra han presentat este matí una proposició de llei perquè les Corts Valencianes insten al Congrés dels Diputats a actualitzar la legislació estatal en matèria d’hipoteques, on els usuaris estan desprotegits. Des de Compromís, en línia amb una recent sentència del Tribunal Superior de Navarra i també amb el que diuen les associacions defensores dels clients de productes bancaris, proposen una major seguretat jurídica i regles clares per evitar el sobreendeutament familiar.

Els parlamentaris de Compromís han tornat a insistir amb la proposta que presentaren el passat 27 de setembre en el debat de política general i que va estar rebutjada per la majoria del PP. La formació valencianista, progressista i verda de les Corts vol defensar els interessos dels ciutadans i ciutadanes que viuen moments crítics per culpa de les hipoteques i, per això, des de Compromís han proposat que, en cas de tornar la vivenda per no poder pagar la hipoteca, siga això motiu suficient de pagament i que, per tant, es cancel·len totes les comissions i deutes pendents amb l’entitat bancària.

Abans de presentar la proposta, la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha tingut una reunió amb el responsable d’ADICAE-CV, Daniel Araque, qui ha assegurat que la proposició de llei de Compromís comparteix la filosofia que defensa l’entitat que agrupa als usuaris i afectats per bancs i caixes d’estalvi.

El síndic de Compromís, Enric Morera, considera que cal donar un pas endavant amb la legislació i per això, des de la tercera força política en les Corts Valencianes, “llancem una proposta que és molt seriosa i que té com a únic objectiu defensar els interessos de les ciutadanes i els ciutadans”. Morera ha recordat que la legislació espanyola en matèria hipotecària està “desfasada amb la d’altres països i cal que ens actualitzem i que alliberem als ciutadans d’una esclavitud que no pot ser legal perquè no és ni moral ni justa”.

Des de Compromís consideren “abusiu que, a més de perdre el pis, es tinga que continuar pagant al banc, és un fet que no passa en altres països i per això cal una reforma urgent de la legislació, com cal també un sistema de taxació públic i molt controlat per evitar les barbaritats que s’han fet i que han donat peu a una especulació que ara ens ha portat a una crisi econòmica i social molt greu”, segons Morera.

El portaveu valencianista espera que esta proposició de llei, “siga tractada amb rapidesa i acceptada per la resta de grups parlamentaris perquè està en joc que moltíssimes famílies puguen perdre les seues cases”. 

Si la proposta de Compromís prospera al parlament valencià, la llei passaria al Congrés dels Diputats, on es debatria novament.

- Nota de premsa de Compromís. Fotografia Compromís

L’equip Aleví-femení del C.B. Tavernes fa història amb el partit davant el Morella què va guanyar 22-32




L’equip Aleví-Femení del C.B. Tavernes ha escrit una pàgina en la història del club en ser el primer equip local que es desplaça a tan llarga distància per a disputar un partit oficial. Això va ser el passat diumenge, 23 de gener, amb la disputa de l’encontre corresponent a la huitena jornada de la liga NP1 de la Federació de Bàsquet de la C.V. què les enfrontava al C.B. Morella i que va acabar amb el triomf de les jugadores valleres, 22-32.

Amb aquest resultat, les 10 jugadores de l’equip què dirigeix Ferran García Ferrero, amb 10 punts se situa en la sisena posició de la NP1, primera lliga de la categoria Aleví-Femení on  han d’enfrontar-se a equips de major entitat com el Ros Casares, Vila-real o el Castelló. Després estan la NP2, la segona divisió de la categoria i les lligues locals-comarcals on participen equips de menor entitat.

Des que García se’n va fer càrrec de l’equip, fa ara dos anys, la progressió del mateix ha estat extraordinària aconseguit una plaça dins de la primera lliga autonòmica de la categoria. Això és, sense dubte, gràcies al bon fer i esforç del tècnic i dels pares d’aquestes excel·lents jugadores.

dijous, 27 de gener del 2011

Sort que només han sigut quatre gotes....

Massa pressa en inaugurar-lo, mal dissenyat o poc atendre a l'experiència anterior? No ho sabem. Alguns de vosaltres en els comentaris després de la inauguració apuntaveu algunes "coses" que havíeu observat. Nosaltres en pla irònic havíem dit si s'hauria de batejar com a "El fangar" perquè tot apuntava a que, amb qualsevol pluja, això és el que esdevindria la zona.

Avui ha plogut. No massa. Ni res a vore amb eixes pluges d'uns centenars de litres amb un parell de dies que inunden algunes partides del terme. Quatre gotes sense importància i a pesar d'això han fet que les entrades tingueren l'aspecte que veieu a les fotografies i que podeu vore en gran si feu clic damunt.



Havíem dit que amuntegar terra argilenca sense cap subjecció i només amb uns murs fets de pedres soltes i sense cap unió seria, amb prou seguretat, facilitar la tasca de l'aigua perquè arrossegara  la terra i fera regalims de fang entre les pedres. No ha plogut gairebé gens però això ja es veu amb molts llocs. Observeu a les fotos la marca de l'aigua damunt els muntons de terra.



I ens hem quedat amb la boca oberta en vore com el poc que ha plogut ja ha afectat els rètols informatius dels animals. I se suposa que són rètols per aguantar, per estar a la intempèrie i a prova de pluja i de.... xiquets. Ho podeu vore a les fotos.



En conclusió: sort que no ha plogut a bots i barrals. Per tant, anem a prendre les coses en sentit positiu i, com que li hem vist les orelles al llop  encara que ha sigut de lluny, això pensem que servirà perquè a qui corresponga prenga mesures i es facen les modificacions que calga per evitar mals pitjors. 
-

Les voreres i els rebaixos a les obres de l'avinguda de la platja


 Les obres de l'avinguda, com tothom sap, estan donant que parlar. Ens ha arribat la queixa-informació que algunes persones, sobre tot aquelles que tenen problemes de mobilitat, veuen amb preocupació com no hi ha suficients rebaixos per a l’entrada dels cotxes als garatges particulars ni tampoc hi ha rebaixos per als discapacitats. 

Algunes de les persones afectades temen que, al final de les obres, no s'hauran tingut en compte els seus problemes i serà de nou diuen textualment "una presa de pèl". Les obres reconeixen que no estan acabades però en la seua opinió o ho fan ara o després segur que caldrà picar les voreres.

Dit queda. Gràcies per la informació.

-

Presentació del llibre "D'un país que ja anem fent".



Demà divendres dia 28 a les 20:30 tindrà lloc la presentació del llibre "Un pais que ja anem fent" a Tavernes.

L'acte serà al Racó de Sara (Plaça de l'Església) i comptarà amb la presència d'Agustí Cerdà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià i del representant de les JERPV , Joan Vea Badenes. Dirigirà i presentarà l'acte Joan Vicent Salavert, candidat a l'alcaldia i president d'Esquerra de Tavernes. Posteriorment hi haurà un sopar amb els assistent que ho desitgen.

- Nota remesa per Esquerra
-

LA MIRADA DELS AMICS DE LA COTORRA: Més fer i desfer




Fer i desfer. Ho hem dit moltes, massa vegades, però sembla ser que és el destí de moltes obres. Fa poc es varen fer unes obres al Carrer Trinitat. Ara se'n fan de nou i tot sembla ser, segons ens han informat els mateixos veïns, que per corregir cosetes que no van quedar massa bé.
Fer i desfer. Ens conten que tenen humitats a les cases i, que entra des de fora, des del carrer, perquè feia falta més impermeabilització del carrers i les voreres per tal que no filtrara aigua de ploguda cap endins. Ens conten que és això el que estan solucionant ara i principalment a les voreres com es pot vore a la fotografia. Esperem i desitgem que siga el darrer fer i desfer. 
-

dimecres, 26 de gener del 2011

El govern de Madrid autoritza les prospecciones de petroli davant les costes valencianes




El passat dissabte 22 de gener es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE núm. 19 de 22-01-2011) el Reial Decret 1775/2010, de 23 de desembre pel qual s’atorga els permisos d’investigació d’hidrocarburs a les zones de prospecció denominades Albufera, Benifaió i Gandia (Fotografia 1).

Igualment està prevista l'autorització per atorgar els permisos per al denominat camp "Polifemo", una zona rectangular que abraça gran part de la Valldigna i fins i tot s'endinsa dins de la mar davant les nostres costes (Fotografia 2).

Les prospeccions ja han motivat la repulsa tant del Consell de la Generalitat com dels ajuntaments afectats, entre ells el de Tavernes, que va decidir en el ple municipal demanar més informació a l'Estat a més d'expressar-li el seu rebuig.

Queda clar que la gent de La Cotorra estem en contra d'aquesta nova agressió al territori i cal dir també que la idea de realitzar prospeccions davant la costa valenciana no es nova i fa uns anys el govern d'Aznar, del PP, va ser el primer en autoritzar-les encara que en aquella ocasió el silenci i la callada va ser la resposta del Consell de la Generalitat governada com ara pel PP. Potser si aleshores les protestes i al·legacions del Consell en contra del permís donat per Aznar  haguessen estat com cal, l'actual govern potser s'ho hauria pensat dues vegades a l'hora d'autoritzar-les ara.

A l'àmbit local dir que el GM Valldigna ens ha remés un comunicat on expressen la repulsa en contra de les prospeccions petrolíferes en les costes de la Valldigna-Safor. L'entitat valldignenca afirma que la seua aposta és un model d’energies renovables, així com per models de qualitat turístiques que opina - i també opinem nosaltres- quedaran molt afectats amb d’extraccions d’energies contaminants, i altres greus problemes mediambientals derivats.

Els mapes han estat elaborats pel GMVAlldigna i els donem les gràcies.

Elaboració: Pròpia i nota de premsa GMValldigna
-