L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 26 de gener del 2020

Presentació del llibre "Sin misericordia con José Serrano"


La presentació del llibre ‘Sin misericòrdia con José Serrano” amb el subtitol de “Sangre en Oradour-sud-Glane, dolor en Purchena” ens retrau al més baix de la condició humana, l'home com a llop per al mateix home, amb la narració d'uns fets esdevinguts en aquella localitat francesa. 

Les tropes nazis de les SS, en concret la 3a Companyia del 1r Batalló del Regiment “Der Führer”, el 10 de juny de 1944, mentre els aliats envaïen Europa per Normandia, van assassinar en Oradour-sud-Glane 642 persones: 190 homes afusellats, 245 dones i 207 xiquets metrallats i cremats a l'església, o siga quasi totes els habitants. 

Entre els assassinat  hi havia 20 eren espanyols, i una de les famílies era la José Serrano Pardo, de Purchena (Almeria), mort amb la seua esposa María Pardo, de l'Esparragal, una barriada de Múrcia capital i els seus tres fills: Armonia, de 3 anys, i els bessons Francisco i Aitor, d'onze mesos nascuts en Oradour-sud-Glane. 

La massacre naix quan el 8 de juny de 1944, el Mariscal de Camp von Rundstedt, en una directiva militar ordenava que la Resistència Francesa havia de ser tractada com a guerrilla i  les SS, encarregades de la seguretat als països ocupats, havien d'actuar amb tot rigor per a eliminar tal amenaça en la rereguarda de les files alemanyes.

L'explicació del llibre realitzada per l'autor Pepe Sedano Moreno va tindre com a mèrit principal fer veure als presents la ingent quantitat de fets col·laterals (deportació, exili, fam, presecució, ser considerats apàtrides i sobretot, dolor, patiment...)  que s'inicien a Espanya amb la narració de la història recuperada del protagonista,  un tinent de carabiners que després de la participació en la batalla de l'Ebre, i l'Espanya republicana ja vençuda, ha de fer la fugida a França i on treballarà primer en un Grup de Treballadors Estrangers, i després, per a l'Organització Todt en la base de submarins de Brest, a la Bretanya Francesa. El destí va voler que aqueix trist dia es trobara amb la seua família vivint en aquell poble francés i tots van morir.

L'explicació de Pepe Sedano de tota aquesta història ens va portar als als assistents a comprendre aspectes de la contesa civil, fets amagats en el temps mentre, l'autor del llibre ens oferia raons per comprendre el dramatisme de la Segona Guerra Mundial i la vida de centenars de milers d’espanyols deportats a França, on van viure en condicions infrahumanes si no eren deportats als camps d'extermini nazi.

El llibre és la primera publicació que s'edita a Espanya sobre la barbàrie que va tindre lloc en la xicoteta població francesa. Actualment la localitat dels fets resta tal com va quedar després de la guerra, i està considerada com a un cementeri. Després de la guerra, la petita ciutat és va reconstruir prop d’allí, a semblança del municipi saragossà de Belchite, amb qui està agermanada, com a ciutats màrtirs.


Un llibre que ajuda a comprendre el dolor de tantes víctimes

La presentació és va efectuar en la seu de Compromís del carrer Mestre Serrano i va comptar amb la introducció de la regidora Noe Alberola, responsable de l’àrea de Memòria Històrica de l’Ajuntament, que va remarca “la importància i necessitat del llibre perquè ajuda a empatitzar amb el dolor de tantes víctimes així com a comprendre l’horror d’un feixisme que sembla tornar”.  La regidora va indicar que la transició, que molts qualifiquen de modèlica, no va ser tal  des del moment que no va tancar ferides i hi ha espanyols morts i enterrats en cunetes, i  75 anys després veu la llum aquest llibre, sobre fets silenciats.

 Noe Alberola va indicar el treball que es fa a la regidoria de Memòria Històrica, així com la manca d’un arxiu fotogràfic a Tavernes que ens narre històries, i assegurava que  hi ha dificultats per conèixer un passat que va marcar la nostra història, i comparava la situació amb la d'Alemanya on tot està documentat mentre a Espanya no tenim pràcticament res arxivat. 

La regidora és va mostrar interessada a recuperar el que anomenava “Ruta de l’estraperlo” vallera, usada per fugir i eludir la persecució de molts vallers perseguits.


Jaume Talens, autor de l’epíleg del llibre, a partir del títol del llibre va desenvolupar els conceptes filosòfics de pietat, compassió i misericòrdia amb exemples, citant del primer el cas de la invasió nazi a Polònia, feta sense pietat, comportant-es els soldats com a matons, com va demanar Hítler al seu exercit, per passar a la concepció de l’ètica de Levinas, on no puc fer malament a l’altre perquè és com jo. 

En el cas de la misericòrdia, recordava l’exemple d’un experiment fet a una universitat jueva de Califòrnia, “el bon samarità” on tenim misericòrdia quan ens posem per damunt de l’altre i dónes de la superioritat donem ajudes.

Informació pròpia