L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

diumenge, 12 de gener del 2020

El monestir de Santa Maria de Valldigna va acollir ahir un debat sobre la globalització



Ahir vam assistir a un debat sobre la mundialització/globalització entre Jordi Sebastià, exdiputat europeu de Compromís, periodista i professors universitari, i Toni Mollà, escriptor i periodista, sociòleg a més de professor universitari, seguint un esquema de preguntes després de la presentació feta per Josep Antoni Alberola, alcalde de Benifairó. Va tancar l’acte amb unes paraules dirigides als assistents l’alcalde de Simat, Víctor Mansanet Boïgues. 

La primera intervenció va ser de Jordi Sebastià, que situava el debat sobre el cosmopolitisme a partir del que va escriure el 2004, on situava històricament la superació de les polis, ciutats gregues, fins arribar a la mundialització actual, amb tots els seus efectes sobre l’economia, la cultura i fins i tot l’ordre polític actual.

Toni Mollà partia d'anècdotes prèvies després d'escoltar a ex-eurodiputat, per passar a formular una conferència més acadèmica, on citava Gidens, Manuel Castells, futur ministre espanyol, i el sociòleg Alain Touraine, protagonistes d’una conferència-debat de dos dies a Madrid amb una dotzena d’alumnes sociòlegs. 

Els ponents i els alcaldes de Benifairó i Simat
En definitiva, va vindre a dir, hi ha dos formes de vore el món globalització, l’una anglesa i l’altra la mundialització en forma francesa, on no entrem en detalls però on s’afirmava la idea de la globalització com a fenomen econòmic que implica canvis en tots els ordres i que suposen adaptacions dels humans a noves exigències, que poden esdevenir motiu de discriminació i marginació: qui no s’adapta queda exclòs.

No obstant citant Castells recordava que una persona era, ho era i des d’on comprava el pa i el vi i des d’allí al Món per fer palesa la importància de l’èsser personal fins i tot dins la globalitat-mundialització actual, o almenys així ho entenguérem.

Un debat interessant debat entrés dues persones molt preparades com a escriptors que són, pensadors i polítics, on van posar en el seu context i importància el fet ideològic, geogràfic... com a recurs per a no ser altament perjudicats per la globalització galopant que patim o podem patir.

I com a exemple, eixe gran defensor de la taronja valència a Europa quan era eurodiputat i ara en totes les tasques personals que és Jordi Sebastià en parlava de la taronja valenciana, qui posa el límit, i quins són els límits, remarcant que no és una economia oberta realment sinó controlada per les grans corporacions i els països més forts. 

Un bon treball fet des de la Mancomunitat, amb la base de la cultura, música i pensament que continuarà en el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna. 


Informació pròpia