L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 16 de desembre del 2019

Demarcació de Costes reprén el projecte de reposició d'arena a la Goleta


La Demarcació de Costes ha iniciat novament els treballs de reconstrucció de la platja de la Goleta després dels devastadors efectes del temporal de la setmana passada. L'objectiu primer és completar el projecte iniciat fa un mes llarg (780.000 euros entre Goleta i Brosquil) i tornar a reposar l'arena arrossegada pel temporal. Com es pot vore no ha estat tota la dipositada en l'anterior actuació la que ha desaparegut i la platja gaudia d'una franja arenosa, del treball fet en setmanes anteriors.

Ho hem dit moltes vegades:la reposició d'arena és necessària, però es lamentable que Costes dedique temps i diners a fer parxes en reposar una arena que la mar es tornarà a engolir, i no engegue un projecte definitiu que solucione el problema que té la Goleta i tot el sud de la desembocadura del Xúquer, fins a Piles.


L'aportació d'arena pretén evitar la transgressió marina, més notable des que es va construir l'espigó del Xúquer. Tot apunta a que la transgressió de La Goleta es deuria al fet que els dics i espigons construïts a la desembocadura del Xúquer barren el pas natural dels sediments i fan que es dipositen al nord quan una gran part haurien de dipositar-se tant a la platja de la Goleta com a la del Brosquil, al sud del Xúquer.



El projecte CEDEX
El Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (Cedex) en un informe que va estar molt de temps exposat al web del ministeri de Transició Ecològica proposava com a actuacions al nord de la zona (terme de Cullera) la construcció d'una prolongació en forma de L de 80 x 60 metres a l'espigó de la Gola de l'Estany, complementada amb l'aportació de més de dos milions de metres cúbics d'arena entre El Marenyet, Estany de Cullera i la platja de Tavernes, en especial a la Goleta, que pateix una de les majors transgressions.

La infraestructura actuaria de barrera, evitaria el trasllat de l'arena i ajudaria a acumular-ne en les platges del sud de Cullera (Brosquil) i la Goleta.


I unes dades preocupants de l'estudi: si no es donen solucions cap a l'any 2050, la costa saforenca retrocedirà 25 metres a Guardamar de la Safor; 20 metres a Bellreguard, 19 a Miramar, 15 a Piles, Oliva i Xeraco i fins a 14 a Tavernes i Gandia, amb un valor calculat de trangressió per a l'any 2100 de 66 metres. I amb l'amenaça sumada del canvi climàtic! 

Informació pròpia