L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 15 de maig del 2019

Una avanç important: Compromís entrega a la Confederació el projecte de mur contra inundacions del Vaca


El govern de Compromís va lliurar ahir a Miguel Polo, Comissari d'Aigües de  la Confederació Hidrogràfica del Xúquer,  el projecte del mur de protecció que ha de protegir el nucli urbà de Tavernes de les inundacions del Vaca i, al mateix temps, permetrà la legalització d'algunes edificacions de la urbanització del Vergeret, declarades il·legals pel Tribunal Suprem.

El lliurament ahir del projecte implica Compromís ha fet els deures i que el projecte, pas a pas avança. Ara el problema queda en les mans de la Confederació, que és qui ha d'informar i aprovar el projecte perquè l'Ajuntament puga executar-lo. El projecte presentat contempla les modificacions exigides per la pròpia Confederació i detalla els aspectes tècnics de l'obra a executar. 

El comissari d'aigües, Miguel Polo, va visitar fa uns mesos la zona convidat per l'alcalde i el regidor d'urbanisme per tal d'acostar postures i consensuar les futures actuacions quan estigués el projecte modificat '
Tavernes pagarà 1 milió d'euros per la mala gestió del PP

El cost previst de l'execució del projecte està sobre 1 milió d'euros, que haurà de pagar Tavernes per culpa de la desídia i la mala gestió dels governs del PP en haver aprovat i haver permés que s'executarà una urbanització en zona inundable i sense cap permís ni informe favorable de la Confederació. I també freu l'actuació del mateix PP perquè durant 8 anys en el Congrés de Diputats ha estat votant en contra de la proposta de Compromís de recuperar el projecte del Vaca dins dels pressupostos de l'Estat. 

Perquè una cosa està ben clara: Si s'haguera executat el projecte general del Vaca, des de Simat a Xeraco, no caldria que ara Tavernes es gastara  1 milió d'euros perquè es veu obligat a complir la sentència del Suprem respecte al Vergeret. Una de les empastrades del PP, al costat del deute de 27 milions, la piscina paralitzada i en procés judicial o l'aparcament del passeig, on Tavernes ha pagat 2 milions d'euros.

Aquesta obra, tot i la despesa del milió d'euros, pot tindre l'obra "de provisional" però necessària per solucionar la situació judicial del Vergeret, mentre quedem a l'espera que el Govern de Madrid execute alguna vegada les obres de laminació del Vaca, un projecte que va ser considerat urgent i necessari en el 2005 però que mai ni els governs socialistes de Zapatero o del PP de Rajoy van executar. Tot el contrari, el PP de Rajoy el va eliminar de les obres de l'estat en el procés d'adjudicació, en novembre del 2011.

Planols de dos trams del recorregut del mur de defensa
El mur de defensa: el projecte 

El govern de Compromís ha confirmat que el mur al llarg del riu Vaca tindria 1’5 quilòmetres entre l'assut i el Tol·lo per protegir la urbanització Vergeret i a tot Tavernes de les crescudes del Vaca, com les que vam tindre en el 1996 i en el 2007. El projecte contempla una infraestructura en forma de mota de terra integrada en l'entorn i amb una part central fins els dos metres d'altura, amb variacions entre 1,50 i 1,80 al llarg del recorregut. També s'aprofitara la qualificació de zona verda de l'entorn del riu perquè la mota dispose d'elements vegetals, amb arbres autòctons de ribera i vegetació mediterrània, especialment enfront de la zona dels edificis.

Cal remarcar que al costat del pont del riu, la mota serà de formigó en un tram menut per poder sostindre les comportes de 1’80 d’alçada i d’una amplada de 10 metres estarien sempre obertes i només és tancarien amb evident perill d’inundació, per tal de transformar el mur en una barrera contínua en casos de perill. 

El mur implica l'acabament de la urbanització per la part sud

El projecte presentat contempla un carril de bicis i vianants de tres metres i mig d'ample, mobiliari urbà i dues placetes a manera de mirador al riu, i com actuació complementaria es preveu eliminar les espècies vegetals invasores, cas de les canyes.