L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 25 de maig del 2019

Un mur-mota d'1 milió que ens hauríem pogut estalviar

Planols de dos trams del recorregut del mur de defensa
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer disposa del projecte del mur-mota que permetrà legalitzar les finques del Vergeret que foren construïdes en zona inundable, així com protegir el nucli urbà de Tavernes de les inundacions del Vaca.

El govern de Compromís ha entregat ja el projecte i ara és la Confederació qui ha d'informar i aprovar-lo per a executar-se. El projecte presentat fa unes setmanes és el segon, i contempla les modificacions exigides per la pròpia Confederació per poder-se aprovar. 

Tavernes pagarà 1 milió d'euros que s'hauria pogut estalviar 

El cost del mur-mota per legalitzar Vergeret es calcula sobre 1 milió d'euros, que pagarà Tavernes perquè el PP va aprovar i permetre que s'executarà la urbanització en zona inundable i sense cap permís ni informe favorable de la Confederació. I no prou amb això, han estat 8 anys votant en contra en el Congrés de Diputats contra la proposta de Compromís de recuperar el projecte del Vaca dins dels pressupostos de l'Estat, amb la qual cosa ara ni caldria mur-mota ni que Tavernes es gaste eixos diners.

El govern municipal entrega a la Confederació el projecte de mur-mota del Vaca

El projecte del riu Vaca estava previst pel govern socialista de Zapatero dins de les obres del "Pla contra Inundacions de la Safor-Valldigna" però entre el 2006 i el 2012, només es van executar obres a Gandia i Oliva, i el govern socialista es va oblidar de la Valldigna. El projecte contemplava la laminació del Vaca, entre Simat i Xeraco, i no es va executar res de res del previst, tot i que el Pla Hidrològic Nacional les havia qualificat de prioritàries i urgents.

Això sí, entre el 2006 al 2012 es van gastar uns 64 milions en la presa de Beniarrés, la presa de laminació del riu Vernissa per detindre les crescudes abans de desembocar en el Serpis i la canalització del Serpis a Gandia. A Tavernes i a la Valldigna en eixos 6 anys no ens va arribar ni el projecte licitat. 

El mur tancarà  la urbanització per la part sud

El mur de defensa: el projecte 

El mur al llarg del riu Vaca tindrà 1’5 quilòmetres entre l'assut i el Tol·lo per protegir la urbanització Vergeret i a tot Tavernes de les crescudes del Vaca. Serà una infraestructura en forma de mota de terra integrada en l'entorn i amb variacions entre 1,50 i 1,80 d'altura al llarg del recorregut. El voltant del riu és zona verda i la mota es plantarà amb arbres autòctons de ribera i vegetació mediterrània, especialment enfront de la zona dels edificis.

 En la part del pont s'han de construir unes comportes de 1’80 d’alçada i d’una amplada de 10 metres que estaran sempre obertes i és tancaran en moments de perill d’inundació. Hi haurà un carril de bicis i vianants de tres metres i mig d'ample, mobiliari urbà i dues placetes a manera de mirador al riu, i com actuació complementaria es preveu eliminar les espècies vegetals invasores, cas de les canyes.