L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dilluns, 13 de maig del 2019

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Però... hi ha hagut una celebració del 30 aniversari de Bolomor?





Hom té la impressió que la importància dels actes i celebracions es mesuren segons l’atenció mediàtica que generen,  o siga la repercussió en els mitjans de comunicació.  Si fos així, podríem dir que la celebració del 30 aniversari no ha tingut massa èxit: els mitjans de comunicació, i ací incloem premsa, ràdio i televisió,  no s’han fet ressò, no hi han estat presents.  Només ahir en la visita al jaciment veiérem les càmeres de “A punt”, i sembla que després d’alguna insinuació del que es coïa en les jornades des de dalt. Altres no en feren ni cas.

Pensem, però igual estem equivocats, que la importància de l’esdeveniment és sempre “per se”, amb independència de l’atenció mediàtica que se li done. I el “per se” en aquest cas, a més de gaudir de les explicacions i coneixements de l’equip de Bolomor, encapçalat per Josep Fernández, estava en la presència de Juan Luis Arseaga, o del Secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, o de  Ximo López Camps, Cap del servei Territorial de Cultura, a més de Manuel Pimentel, o Maria Jesús de Prado o Emili Aura, entre altres. Encara que per alguns no era de suficient atractiu per desplaçar micròfons, càmares o redactors a Tavernes.


La falta de responsabilitat informativa envers la ciutadania, i no per la de Tavernes que ho teníem tot a tocar, sinó de la societat en general, la podem mesurar dient que ha estat proporcional a la dimensió del propi jaciment, un referent de la paleontologia espanyola i europea. Va ser un comentari general en acabar la mesa rodona entre els ponents. I una coincidència:  no havien complert la tasca divulgadora que la societat té encomanada als mitjans de difusió.

A l’extrem oposat  cal aplaudir la resposta del poble de Tavernes amb l’alcalde i el govern municipal al capdavant – pocs, ben ben pocs de la resta de partits-  per omplir el saló de la Casa de la Cultura, donar suport i seguir amb atenció i interès tot el que s’ha dit en les jornades.



Tavernes ara coneix, estima, té consciència i valora el patrimoni de Bolomor. I  això ha estat possible, s’ha reconegut moltes vegades en aquests dies, per l’aposta ferma i decidida de l’equip de Bolomor,  per haver implicat la societat vallera. També hi ha, en la part que li correspon, l’Ajuntament que procura fer seues, en el possible que se li permet a una administració local, les reivindicacions dels investigadores. I la Diputació, sempre còmplice fidel, en eixa tasca comuna de posar en valor el jaciment.


Sí que hi ha hagut un 30 aniversari de Bolomor! I tant que sí! Malgrat l’oblit dels mitjans. El record de les jornades, la saviesa de les paraules d’Arsuaga, la modèstia fins al límit de Fernández com si 30 anys i tot el que s’ha aconseguit no foren res, la paraula justa acordada d’eixe comunicador que és Miguel Angel Oliver, o les paraules assenyades de Maria Jesús de Prado, Emili Aura o Ximo Lopez, així com l’esforç de Caselles en engegar un nou producte turístic, o la gran dissertació de Manuel Pimental, totes quedaran en la nostra memòria i les conservarem sempre, com conservem clar i diàfan el record dels actes del 25 aniversari.

Almenys a Tavernes i per a Tavernes sí que hi ha hagut un 30 aniversari de Bolomor. Llàstima que tot allò que poguérem escoltar, viure i gaudir haja estat silenciat,  no haja estat posat a l’abast, almenys com a mínim, de tota la societat valenciana. 

Les opinions expressades són les nostres, les de l'equip del blog.