L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 8 de maig del 2019

La "Bandera Blava": ni és un joc, ni és un concurs, ni et toca a la loteria.

 


Les dues platges vallers han obtingut per sisé any consecutiu el preuat (i disputat) guardó de Bandera Blava. I no oblidem la Ruta dels Sentits, per quart any consecutiu guardonat amb el títol de “Sender Blau”. I això no es per casualitat, i més amb tant restictives com són les normes per obtindre-les. Alguna cosa deu estar fent bé el govern de Compromís, pensem nosaltres.

Les banderes blaves són el reconeixement al treball i esforç per donar un servei excel·lent, per mantindre i recuperar el patrimoni ambiental de Tavernes. És per a estar ben contents però, malauradament sempre hi ha partit que no valora el que tenim i menysté i rebutja el reconeixement del guardó de Bandera Blava, quan moltes platges pagarien molt per obtindre-la.

 No, vallers i valleres, la Bandera Blava no es dóna perquè sí, ni la dóna la Generalitat ni l’Estat espanyol. Ni és un premi d'un joc, ni és un concurs ni el toca a la loteria. És una fundació independent, la Fundació Europea d'Educació Ambiental, que fa un seguiment exhaustiu durant temps de les condicions de la platja, valoren analítiques i demés. Tot això determinarà o no l’obtenció del guardó.

L’Ajuntament de Tavernes treballa de valent per donar un servei d'excel·lència a les nostres platges i aconsegueix, any rere any, que Tavernes tinga una platges reconegudes entre les millors.

Pot ser siga el moment d'exigir a tots aquells que, per ser de distints colors polítics han menystingut la platja i la gestió de Compromis, que expliquen com i perquè una platja tan roí i tan falta de tot, segons diuen, obté per sisé any consecutiu dues banderes blaves a la qualitat i als serveis que s'hi presta als estiuejants.

Ens preguntem si realment diuen la veritat o actuen sense trellat ni raó, només per interessos del partit i critiquen sense importar-los el mal que causen a Tavernes, al seu turisme i a l'economia local.

Històric de la Bandera Blava a Tavernes. Fins el 1995 no es va presentar la Goleta al guardó

I què s’ha de complir per obtindre una Bandera Blava? Quins criteris hi ha?
 
Ho acabem de dir: la Bandera Blava no és un joc, ni és un concurs: és una cosa més seriosa. I per obtindre-la, s'han de seguir i complir tres grups de criteris: imperatius, que són obligatoris; els criteris guia, aconsellats però no obligatoris; i els que solament s'apliquen a un àrea geogràfica determinada.

Existeix una altra classificació que analitza la informació i educació ambiental, la qualitat de l'aigua, la gestió ambiental i la seguretat i els serveis que es presten.

De forma resumida, i intentant que siga entenedora, una platja "Bandera Blava", com les dos de Tavernes, ha de complir els criteris d'informació i educació ambiental, informar dels ecosistemes litorals i espècies protegides de la zona i la qualitat de les aigües de bany. L'Ajuntament ha d'oferir, com a mínim, cinc activitats d'informació i educació ambiental.

També una bona qualitat de les aigües de bany,  tindre un punt de mostreig, com a mínim, i s'han de realitzar anàlisi cada 30 dies, com a màxim, en temporada de bany, i un total de vuit a l'any com a mínim.

Per a aconseguir la Bandera Blava, l'aigua ha d'obtenir un resultat de qualitat excel·lent en tots els seus punts de mostreig, s'han de controlar els paràmetres físico-químics (ph ) i que no hi haja contaminació flotant. És fonamental que la platja estiga neta i amb  instal·lació i manteniment de contenidors.

I quan a seguretat i serveis ha de comptar amb un equip de salvament qualificat i clarament senyalitzat, un equip de primers auxilis identificable i accessible. I al llarg de tota la platja han d'existir accessos fàcils per a qualsevol persona.

Tot això ho compleixen les nostres platges i tot això ho valora uns tècnics independents, enviats per la Fundació, que es presenten quan menys t'ho penses. I com aquell que diu, has d'estar sempre a punt, amb disposició de revista.