L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 24 d’abril del 2019

"Per la regeneració de les nostres platges": article d'opinió de Jordi Joan de total actualitat



 Recuperem aquest article de l'alcalde i candidat de Compromís, Jordi Joan, perquè torna a ser de completa actualitat després de la desaparició de la Goleta amb el temporal de fa uns dies. Les fotografies  són d'ahir dimarts.



"Sísif, castigat a l'infern, va ser obligat a empènyer pendent amunt una gegantesca pedra fins al cim d'una muntanya. Però abans d'aplegar, la pedra sempre rodava cap avall i, Sísif, havia de tornar a començar de nou des del principi. 


 
El Ministeri de Medi Ambient ha canviat de nom i de partit, ara és socialista i s'anomena de Transició Ecològica, però en el cas de la platja de la Goleta de Tavernes, a l'igual que amb el de la canalització del riu Vaca, continua interpretant el paper de Sísif. Un Sísif que deposita tones i tones d'arena, per a intentar recuperar la Platja de la Goleta, després de cada temporal. Arena que engolix la mar en el següent temporal. I així una vegada més i un altra... Dos milions d'euros d'arena en poc més d'un any. Factura que augmentarà exponencialment a l'augment de temporals que s'esperen fruit del canvi climàtic. 

 

A diferència de Sísif, el Ministeri té una alternativa, una solució proposada, per a més inri, pel mateix Ministeri, però que, no han fet ni la mínima intenció d'executar-la. El CEDEX, organisme depenent del Ministeri, elaborà un informe del detallava el nivell de regressió de les platges de la Safor, les causes i les conseqüències, i proposava actuacions per frenar la pèrdua d'arena.

 



La solució: la construcció d'una infraestructura que actuaria de barrera, evitaria el trasllat de l'arena i ajudaria a acumular-ne en les platges del Brosquil i la Goleta. El document del CEDEX exposava una dada molt preocupant: sense solució, cap a l'any 2050 la costa de Tavernes retrocedirà 14 metres i de cara a l'any 2100 el valor calculat de regressió seria de 66 metres. I tot açò, sense tenir en compte l'amenaça sumada del canvi climàtic. 




El Govern de Compromís de Tavernes porta 7 anys exigint al Govern de l'Estat que aplique la solució definitiva. Hem tingut moltes reunions amb responsables del PP de Rajoy, amb Costes a València i en el Ministeri a Madrid. Encara sent perplexitat quan recorde la trobada amb la Directora General de Costes de l'època de Rajoy, valenciana a més senyes, després d'un temporal que afectà greument a la Goleta. Coneixia el problema de la nostra platja, compartia la tesi que l'única solució viable era la del CEDEX i reconegué que, s'havia demostrat que reposant arena no s'aplegava a cap lloc. Tot i això, contra tota lògica, ens comunicà que no aplicarien les solucions adequades, que continuarien amb la política de depositar arena per a pal·liar el problema de la Goleta. 


 

Les darrers reunions foren amb responsables del Govern socialista de Pedro Sánchez. El resultat, fins este moment, el de sempre: un Ministeri que s'entesta en interpretar el paper d'un Sísif amb aires quixotescs. Demandes que cauen en sac trencat. 

 

Compromís ha demanat la inversió per a solucionar d'una vegada tots els problemes des de Cullera a Oliva. Ha estat una esmena recurrent de Compromís als pressupostos de l'Estat i que en 7 anys el PP ha votat sempre en contra". (*). 

(*) Aquest article és de l'any passat. No s'havia produït la desfeta dels pressupostos del 2019 amb el govern del PSOE que ens han abocat a les eleccions de diumenge.