L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 26 d’abril del 2019

El projecte del Vaca és el repte dels pròxims anys després de la discriminació del PP i del PSOE


El passat diumenge, com el passat octubre i novembre amb pluges de més de 200 litres en poques hores, Tavernes va estar de nou pendent del riu Vaca: sort que no es van repetir les inundacions del 1996 i el 2007.

Això, i l'anunci de Joan Baldoví de que continuarà reclamant al govern de Madrid l'execució del projecte de canalització i millora del riu Vaca, torna a posar d'actualitat la història del projecte i els motius perquè no s'ha executat en els 13 anys últims a pesar d'estar considerat com a "urgent i necessari" en el Pla Hidrològic Nacional.

I el que queda clar és que, al llarg d'aquests anys, ni el PSOE primer ni el PP després han tingut cap interés. Ho expliquem.
 


El projecte era "de i per a" la Safor-Valldigna però només va fer obres a la Safor

El "Pla contra Inundacions de la Safor-Valldigna" era per evitar les inundacions dels rius Serpis i el Vaca i va ser aprovat pel executar-se amb diners que venien d'Europa.

El projecte del Vaca formava part del pla contra inundacions, era una obra prioritària i urgent, però durant el govern socialista de Zapatero, del 2006 al 2012, només s’hi van executar obres a la Safor, cap a Tavernes o la Valldigna.


Les inversions en aquells anys a la Safor foren:

1) Més de 10 milions d'euros per a executar el reforç de la presa de Beniarrés, amb laminació de l'entrada d'aigua al pantà i reducció de la punta d'aigua que arribava a Gandia

2) Presa de laminació del riu Vernissa, una inversió de 36 milions, per detindre les crescudes abans de desembocar en el Serpis, que passa no ho oblidem pel mig de Gandia..

3) Canalització del Serpis a Gandia amb una inversió de 17,8 milions d'euros.


4) Cap a Tavernes o la Valldigna.





El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer era el socialista Juan José Moragues, de Gandia, on havia estat regidor. També era socialista el govern de Gandia quan és van executar els obres, com també ho era el govern d’Oliva. A Tavernes governava el PP, però després, quan Rajoy va governar a Espanya, tampoc va canviar la situació, al contrari va empitjorar. Ho expliquem de seguida.

El Pla de la Safor-Valldigna contemplava la canalització del Vaca com a prioritària i urgent. El projecte estava aprovat, la licitació començada i s'havia d'adjudicar en uns dies quan, l'entrada de Rajoy al govern d'Espanya, va paralitzar i després anul·lar el projecte. Cada vegada que plou i amb gota freda més, la de Tavernes estem amb l’ai al cor, mirant el nivell del Vaca.


Desbordament del riu pel Tancat i Séquia la Bova el 19 de desembre 2017
I va arribar Rajoy: primer paralitzà i després eliminà el projecte 

L'any 2011 estava licitat el projecte del Vaca i només faltava l'adjudicació. Nomès entrar a governar el PP el va paralitzar, tot i que disposava els diners per executar l'obra i era prioritari i urgent en el Pla Hidrològic Nacional.

La història final ja la coneixem. L’any 2011 Rajoy va paralitzar el projecte i el 2015 el va eliminar per sempre més de l'execució tot i que era urgent en el al Pla Hidrològic Nacional.


Licitació de l'execució  del riu Vaca que Rajoy va anul·lar
Compromís al Congrés de Diputats, a iniciativa i petició de Compromís Tavernes, ha demanat des de l'any 2012 al 2018 ¡¡¡ set vegades!!! la inclusió del projecte en els pressupostos de l’Estat. La petició de Compromís sempre ha estat votada en contra pels diputats del PP, inclosos els valencians. Els anys 2017 i 2018 també ha votat en contra Ciudadanos que aprovava els pressupostos de l'Estat amb el PP. Ni PP ni Ciudadanos han defensat els interessos de Tavernes.

La falta d'actuació en el riu Vaca ha porta a la desfeta de marges del riu, i les destrosses dels camins Sequia la Bova i el Tancat. Tampoc la Confederació ha actuat mai tot i les reclamacions del govern de Compromís. La Confederació, que depén del govern de Rajoy, i és la responsable de tot el que afecta al riu Vaca a més de no netejar el riu no ha fet cap obra de manteniment.


Aixi era el pla del Vaca no executat
Hem estat abandonats del PSOE i del PP amb la falta d'execució del projecte. Ara canviarà el govern, caldrà fer uns pressupostos per al 2019 i 2020 i caldrà demanar l'execució del projecte del Vaca.

I nosaltres ho tenim clar: del riu Vaca i del seu projecte només es parlarà a Madrid quan ho faça Joan Baldoví i el grup de Compromís en el Congrés i Senat, com ha passat tots aquests anys.

Nota: les 3 fotos primeres de Tavernes són de la inundació del riu, octubre 2007