L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 23 d’abril del 2019

Avui és el Dia del Llibre i si el compreu en valencià, millor!!!


Sabíeu que va ser un valencià qui va proposar i iniciar la celebració d'un dia dedicat al llibre? Doncs sí, va ser va ser l'escriptor i editor valencià Vicent Clavel i Andrés, que s'havia establert a Barcelona com a director de l'Editorial Cervantes, qui a principi del segle XX va proposar a la Cámara Oficial del Libro de Barcelona i al Gremio de Editores y Libreros celebrar la festa per promoure i difondre el llibre a Catalunya.  

Mira per on, les primeres diades del llibre se celebraven el 7 d’octubre. Potser Vicente Clavel s'enyorava de la seua València, on el dia de Sant Donis (9 d’octubre) és el dels enamorats i el costum és regalar a l’estimada “la mocadorà”. Pot ser per això, i tenint en compte el seu ofici va pensar en regalar a l'estimada un llibre.  

La cosa va tindre èxit i va ser a partir del 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, que la iniciativa va canviar la data i es va fer coincidir el regal del llibre el 23 d'abril, que coincidia amb les morts de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare el 1616. Naixia el "Dia del Llibre" talment com el coneixem, i se li va afegir el costum que hi havia des del segle XV de regalar una rosa a l'estimada. I dia complert: dia del llibre i dia dels enamorats.  

Siga com siga, Sant Donis (9 d'octubre) o Sant Jordi (23 d'abril) està ben clar que el 14 de febrer no és el dia dels enamorats, i el que molts valencians celebren a febrer és una "fake news", una còpia dels americans impulsada per "El Corte Inglés" entre tants altres comerços.  

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor, amb la qual cosa una diada del llibre celebrada a Catalunya, iniciada per un llibreter valencià, s’ha escampat per tot arreu del món.  

Moros a Alcoi
La Diada de Sant Jordi commemora com no la mort d'aquest sant, el 23 d'abril de l'any 303. Havia nascut a la Capadòcia (Túrquia actual) en el segle III, fill d’un militar al servei de l’Imperi Romà i, segons la tradició, va ser martiritzat per protegir els cristians. El martiri va ser a Diospolis (Palestina) i va ser canonitzat pel Papa Gelasi I l’any 494. 

 Aquest sant ha estat sempre molt relacionat amb els territoris que formaven l'antiga corona d’Aragó.La primera relació del sant és del 1096, quan el sant va ajudar a les forces cristianes per aconseguir la victòria a la batalla d'Alcoraz, en el setge de la ciutat d'Osca, i que va contribuir a la reconquesta de la ciutat per al regne. 

També ací al País Valencià li tenen un gran apreci i estima a Alcoi. El dia 23 d'Abril del 1276 els moros de Al-Azraq (en àrab "el Blau", perquè tenia els ulls blaus) assetjaren la vila, i mossen Torregrossa durant la missa va encoratjar les tropes i va invocar l'ajuda del sant del dia: Sant Jordi. Quan en l'atac moro ho tenien perdut va aparèixer un cavaller sobre els merlets del castell en un cavall corcel i una creu en el pit.  

Els musulmans el van identificar com a Walí, guerrer sagrat de la seua religió, i els cristians com Sant Jordi, que ho arredonia causant amb una fletxa la mort d'Al-Azraq i la derrota dels moros. A partir d'aquell dia els alcoians tenen com a patró a Sant Jordi i des d’aleshores celebren tots els anys una festa en el seu honor. 



54 Fira del Llibre de València

 Deixant a banda mites i llegendes, allò que interessa és que avui ens acostem a la llibreria i celebrem el dia amb un bon llibre, i com no en valencià, que tots estem cridats a treballar en favor de la recuperació del valencià.

La Fira del Llibre de València és una activitat que organitza la Fundació Fira del Llibre de València i el Gremi de Llibrers de València . Es desenvolupa amb periodicitat anual en la ciutat de València per tal de promoure el llibre, la lectura i l’activitat de les llibreries. És la segona fira d’Espanya, tant per volum comercial com per la gran quantitat d’activitats culturals que s’organitzen al voltant del llibre i la lectura.

Des de 1985 la Fira del Llibre s’ubica en un emplaçament gratificant, cèntric i accessible com són els Jardins de Vivers de València. Enguany celebra la 54 edició, que tindrà lloc del 25 d’abril al 5 de maig de 2019.


Què passeu-bon dia.... amb un llibre a la mà!!!