L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 29 de març del 2019

Els millors especialistes (Bourgignon, Arsuaga, Oliver, Cuartero i Josep Fernández) en els actes del 30é aniversari de les excavacions de Bolomor.


L’Ajuntament de Tavernes ha preparat un conjunt d’actes amb motiu del 30é aniversari de l’inici de les excavacions i les investigacions en el jaciment de Bolomor el cap de setmana del 10 al 12 de maig. Aquests actes compten amb el patrocini i la col·laboració del Museu de Prehistòria de la Diputació de València, la Conselleria de Cultura i l’Associació Cultural Bolomor.

Josep Llácer, regidor de Patrimoni de Compromís, ha considerat la celebració del 30é aniversari de les excavacions com a una fita molt important per a Tavernes. "Es un orgull per als vallers el treball que es realitza durant tant de temps. El govern de Compromís ha apostat pel jaciment del Bolomor amb la finalitat de crear un producte turístic, patrimonial i cultural que esdevinga una referència en la arqueologia valenciana. Hem destinat recursos econòmics, hem apostat pel Centre d’Arqueologia Experimental i hem dinamitzat la cova amb les visites guiades i tallers experimentals que es realitzen”.



Actes del 30 aniversari amb especialistes de fama internacional

Divendres 10 de maig: Jornada inaugural amb un acte de benvinguda (19.00 hores) a la Casa de la Cultura que comptarà amb la presència de l’alcalde valler, Jordi Joan, el Secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona, i Maria Jesús de Pedro, Directora del Museu de Prehistòria de València.


Josep Fernández Peris, arqueòleg director dels treballs en el jaciment Bolomor durant aquests 30 anys i fill adoptiu de Tavernes, oferirà la conferència titulada "La cova del Bolomor, 30 anys d’investigació arqueològica".


Dissabte 11 de maig: de 10.00 a 14.00h s’oferiran tallers de talla, foc i diferents activitats prehistòriques al Parc Arqueològic a càrrec de Laurence Bourgignon, arqueòleg de l’Institut National de Recherches Archéologiques Préventives, i Felipe Cuartero, professor de la Universidad Autónoma de Madrid. 


Per la vesprada, i a la Casa de la Cultura, serà el torn d’escoltar a tres veus autoritzades i expertes de l’àmbit de l’arqueologia. A les 17.00 hores s’iniciarà la ponència Patrimoni: difusió i investigació, a càrrec de Manuel Pimentel, ex-ministre i presentador del programa Arqueomania a TVE, una xarrada que vindrà acompanyada de la projecció del documental "La importància de la difusió del patrimoni arqueològic". 


Seguidament, a les 19.00 hores es podrà gaudir de la conferència "Els Neanderthals" protagonitzada per Juan Luís Arsuaga, director científic del Museu de la Evolució Humana de Burgos i premi Príncep d’Astúries. Per últim, comptarem amb una taula redona (20.15 hores) on es tractarà "La investigació i la difusió arqueològica: importància de la seua contribució social", coordinada i presentada per Miguel Ángel Oliver, actual Secretari d’Estat de Comunicació i presentador de Notícias Cuatro. 

Diumenge 12 de maig: Visita guiada a la cova del Bolomor a partir de les 10.30 hores, una activitat que també es realitza durant la resta de l’any i que compta amb una acceptació destacada. 



Portada del llibre del 25é aniversari

30 anys de Bolomor 

Els treballs en el jaciment van començar l’any 1989, i les investigacions minucioses han donat com a resultat grans troballes, entre les quals destaquen quatre restes cranials humanes amb una antiguitat de 130.000 anys i unes estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys, entre les més antigues d’Europa, fets que converteixen la cova del Bolomor en una referència de l'ús del foc per l'home en el Paleolític. 

Llars de foc

Les excavacions en el jaciment es desenvolupen com a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura. 

El consistori valler pretén posar en valor el jaciment i el treball permanent dels investigadors amb la celebració dels 30 anys d’exitoses excavacions. Sota el lema "La tecnologia Neanderthal", veïns i visitants podran descobrir durant tres dies els indrets i troballes de la cova del Bolomor, reviure el Paleolític, aprendre més sobre la vida dels neanderthals o constatar la importància del treball arqueològic a través de taules redones, ponències, tallers i xarrades amb grans experts i reconeguts professionals.