L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dijous, 21 de febrer del 2019

Xerrada sobre la situació de la nostra taronja (I): Intervenció de l'eurodiputat Jordi Sebastià sobre el tractat amb Sud-Àfrica



Molt Interessant per la informació sobre el funcionament dels organismes europeus va ser la xerrada de l’eurodiputat Jordi Sebastià ahir la Casa de la Cultura davant un públic que va omplir la sala, majorment agricultors.

Jordi Sebastià iniciava la intervenció indicant que s’han de prendre mesures davant situacions davant el fet que només 1 de cada 10 agricultors és menor de 50 anys, i el problema de que els joves abandonen el camp perquè no es poden guanyar la vida.




La situació actual ha estat un canvi respecte a models anteriors i mentre Europa es deficitària en fruita i hortalisses i el nostre producte interessa per la qualitat i les formes de producció, els preus baixen, assenyalant les interferències del sector comercial europeu, que marquen polítiques on els productes que venen de fora són més barats.

PP i PSOE inicialment a favor del tractat amb Sud-àfrica

L’eurodiputat de Compromís va comptar la seua experiència en la firma del tractat amb Sud-àfrica, del qual va ser un gran  lluitador en contra de la firma, i recordava les converses amb Esteban González-Pons, del PP,  vicepresident del parlament europeu, i com junt als eurodiputats del PSOE eren de l’opinió que el tractat beneficiava Espanya. “Va haver un canvi d’opinió en González Pons, però així i tot part dels eurodiputats del PP votaren a favor del tractat i el PSOE es va abstindré, o siga va deixar fer”. 





 Jordi Sebastià remarcava que les protestes del sector agrari valencià al govern espanyol abans de la ratificació pel Congres i Senat no donaren fruit perquè el govern espanyol estava a favor del tractat. De fet es va ratificar votant a favor els partits espanyols, mentre Compromís ho va fer en contra.

Jordi Sebastià va deixar clar que, una vegada més les taronges valencianes van ser les perjudicades per un tractat que afecta Sud-àfrica i altres països africans i on al final es va deixar clar que “entraven les taronges de Sud-àfrica en les condicions que ho fan, o no es firmava el tractat”. I eixa situació perjudica greument la nostra taronja perquè allí no es respecten criteris socials ni mediambientals i usen productes que ací estan prohibits, amb la qual cosa són més barates i constitueixen una competència deslleial a la nostra taronja.




El tractat liberalitza cada any 15 dies més sense impostos l’entrada de fruita de Sud-àfrica (ara va per octubre) i així fins el 2026 quan estarà lliure sempre de pagar taxes i aranzels.

Canviar les polítiques europees de comerç

Jordi Sebastià es va mostrar a favor de canviar la política comercial i comentava que tot el que ha fet Compromís a Europa ha estat avalat per les consultes i reunions amb  els sindicats i  cooperatives, mentre remarcava que la lluita ara és per aplicar la clàusula de salvaguarda, on sembla ser que la pressió dels nostres agricultors està fent canviar l’opinió del govern espanyol, que sempre ha estat a favor.




“Si un producte està molt afectat per les importacions es prohibeix l’entrada a Europa. I es el cas valencià amb les nostres taronges. La Comissió Europea diu que no afecta tant perquè no entren tantes taronges, però el problema no es la quantitat sinó quan entren: si ho fan a l’estiu no fan mal, però si totes entren a octubre i novembre, destrossen la campanya d’ací” indicava Jordi Sebastià. 

“Brussel·les després de les manifestacions mira que passa ací, però cal recordar que la clàusula la demana Madrid. I no hem d’oblidar que després venen tractats amb Egipte, Marroc. I ara estem a punt de firmar-ne un amb Canada. Anem a vendre a Canada productes agrícoles i nosaltres n’importem de Sud-àfrica. Una incongruència” indicava l’eurodiputat de Compromís.



També va centrar una part de la seua intervenció en el problema territorial que representa el preu baix de la nostra taronja que obliga a abandonar els camps i això implica brutícia, plagues, porcs senglars...  mentre indicava que l’etiquetatge,  amb indicació dels productes fitosanitaris, hauria de ser obligat perquè els europeus se n’adonaren que les taronges de Sud-àfrica, seran més barates, però no compleixen els estàndards de qualitat.

Per últim va fer una crida a estar units, a participar en les manifestacions i concentracions que hi ha programades perquè afirmava, si que arriben a Europa, i son molts eurodiputat que ara ja es pregunten que passa amb la taronja valenciana i el perquè de la campanya tan desastrosa.

NOTA: Continuarà amb un segon article amb la intervenció de l'alcalde, Jordi Joan, i del regidor d'Agricultura, Emili Enguix, centrades més a l'agricultura de Tavernes

1 comentari:

Xelo ha dit...

Sempre és molt interessant escoltar Jordi Sebastià perquè explica de forma clara i sense embuts com es couen les coses en Brussel.les.