L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 8 de gener del 2019

Finalitzen les obres de la segona fase del Carex de Bolomor


L'Ajuntament de Tavernes ha conclós les obres d'una segona fase del futur Centre d'Arqueologia Experimental (Carex) de Bolomor. En concret, les actuacions en el complex ubicat en el camí de l’Ombria han comprés una segona fase d’adequació dels terrenys i la construcció d’infraestructures, com el porxe, per tal de poder dur a cap les activitats dels diversos tallers didàctics. 

El govern de Compromís té previst construir, en les fases posteriors del Carex, una recreació de la cova i una zona d’ombra a la zona oest del pàrquing. Amb tot acabat, el complex es convertirà en un espai d’interpretació i experimentació on els visitants podran descobrir els orígens i les característiques del poblament paleolític europeu, i les formes de vida del neandertals.



Avui dia, ja hi ha habilitada  la gran explanada  que serveix de zona d'aparcament, i els mur amb pedra arreglada que delimiten la zona, a la qual s'accedeix per un gran monòlit, també en pedra arreglada i on es pot llegir en lletres en el ferro el nom del jaciment: Cova del Bolomor.
 

Els treballs els ha efectuat l'empresa local Felfrell SL i suposa una inversió superior als 90.000 euros, provinents d'una subvenció del Patronat Provincial de Turisme de València. Aquesta entitat va atorgar una altra subvenció de 125.000 euros, amb la qual es va dur a cap la primera fase de les obres consistents en la compra dels terrenys, el condicionament per habilitar la zona d'aparcament i la instal·lació d'una pèrgola, una àrea recreativa, una zona per a aparcar bicicletes, tanques de fusta i papereres.


Una visita a Atapuerca ben aprofitada

La firma del conveni signat entre la Diputació de València i l’Ajuntament de Tavernes va ser el resultat de la visita que responsables polítics i tècnics de les dues entitats realitzaren a Atapuerca per estudiar el Carex del jaciment burgalés. 

Arran de la visita, el govern de Compromís va concloure que, per potenciar i posar en valor el jaciment de Bolomor, era precís disposar d'aquesta instal·lació del Carex, en la qual el Patronat de Turisme de la Diputació ja ha ofert ajudes a l'Ajuntament per un valor de vora 220.000 euros.


Una de les coses que el govern municipal de Compromís ha tingut sempre molt clar és que cal invertint en el nostre patrimoni cultural i històric, tan oblidat i deixat a banda per anteriors governs. Així un dels primers objectius ha estat donar a conéixer el jaciment de Bolomor i també fer realitat unes instal·lacions adients a la importància de les troballes que ajuden a comprendre el seu significat dins del context paleolític i de l'evolució humana.


De fet avui dir Bolomor ja és un referent cultural per als valencians i no és res estrany vore en l'explanada autobusos procedents de qualsevol punt de les terres valencianes per visitar el jaciment, molts procedents de centres d'ensenyament secundari.