L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 12 de gener del 2019

Bolomor és per a la Diputació un referent de primera magnitud, valencià i de l'Estat, del paleolitic.



La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, acompanyada de l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, i regidors de l’Ajuntament van visitar ahir les obres del futur Carex (Centre d'Arqueologia Experimental) del jaciment de Bolomor, una obra que s’executa per fases i que ha comptat amb dos subvencions de la Diputació per a les obres.




Maria Josep Amigó va felicitar el govern municipal de Compromís pel treball efectuat per posar en valor el jaciment i va recordar que després de 30 anys d’excavacions, ha estat el govern de Jordi Joan l’únic que s’ha preocupat, ha tingut interès i s’ha implicat en posar en marxa el projecte del Carex. 

“El jaciment és important per a Tavernes, però també per al País Valencià, i l'Estat. El Carex és una obra important perquè la gent sabrà i comprendrà que s’està treballant en la cova. Cal recordar que ací es va iniciar el control del foc per l’home i les administracions tenim una obligació de ajudar a conèixer-ho, i ho hem fet  des de l’àrea de Cultura i prehistòria de la Diputació” ha dit la vicepresidenta de la Diputació. 




Per la seua banda, ,l’alcalde de Tavernes Jordi Joan va remarcar als mitjans presents la importància del centre perquè “a la llarga serà un referent de l’arqueologia de la prehistòria del País Valencià i de l’Estat. La cova és tot un referent científic i  des de l’Ajuntament el que fem es posar-lo en valor de cara a una acció turística i també patrimonial, de donar-lo a conèixer”.



Explicació dels tècnics
L’alcalde ha recordat que el projecte s'executa per fases i contempla la reproducció de la cova per poder explicar els treballs del jaciment d’una manera didàctica, amena i divertida. “Estem il·lusionats perquè sabem el potencial que té el jaciment paleolític com a referent de la presència humana neandertal, amb les restes mes antigues valencianes, però sobre tot pel el coneixement que dona del domini del foc per l’home”. 

Cal recordar que duem dues fases de treballs executades amb ajuda de la Diputació. En la primera fase, i amb un cost de 125.000 euros es van comprar els terrenys, es va condicionar la zona d’aparcament, i es van instal·lar elements com una pèrgola i àrea recreativa amb taules i cadires, aparcament de bicicletes i papereres. La segona fase ha acabat fa uns dies amb d’adequació dels terrenys i la construcció d’infraestructures, com el porxe, per tal de poder dur a cap les activitats dels diversos tallers didàctics.

Estat actual de les obres del Carex
El grup del Congrés de Diputats de Compromís va sol·licitar al govern de Rajoy (PP) dins dels pressupostos dels anys 2017 i 2018 una ajuda de mig milió d'euros per al Carex de Bolomor per  poder acabar-la en poc de temps. L'argumentació per demanar la subvenció era la importància científica del jaciment no solament a nivell espanyol, sino europeu i fins i tot mundial per ser un referent del foc i que fa que cada anys siguen més els científics espanyols i internacional qui el visiten i estudien. No cal ni dir que la resposta va ser sempre negativa, ni un euro.