L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 21 d’agost del 2018

L'Ajuntament fumiga els oms per lluitar contra la galeruca


 L'insecte no és perjudicial per a l'home ni per a la salut pública, però si que ho és per als oms.

L’ajuntament de Tavernes ha procedit a fumigar els oms de la ciutat en haver-se detectat que estan afectats per la plaga denominada “galeruca de l’om”. Com a conseqüència d’aquest tractament i també per evitat mals majors la Policia Local ha procedit a acordonar diverses zones de la ciutat, entre les quals hi ha la zona de jocs del Passeig de Lepant, un dels primers punts on es va observar la presència de la plaga el passat divendres, i també la vorera de la Casa de la Cultura.


La galeruca de l’om no és perjudicial ni dóna picadures en els homens, tampoc no suposen cap perill per a la salut pública però poden ser molestos perquè poden entrar dins d’alguna casa veïna dels om. Solen aparèixer a meitat-final d’estiu i més en casos com enguany que hem tingut una primavera molt suau i molt de calor a l’estiu.

De fet, en la premsa s’ha pogut llegir com la plaga ha afectat molts exemplars d’oms en localitats espanyoles, cas de Gandia, on també fa uns dies com es podia llegir en Levante-EMV van iniciar una fumigació general dels oms que tenen en aquella ciutat.




Què és la galeruca?

La galeruca és  un coleòpter de la família Chrysomelidae que es manifesta en  dos estadis durant la seua evolució, larvari i adult. L'adult és de color verd groguenc amb bandes negres longitudinals mentre la larva recent eclosionada és negra, però tal com s’alimenta va prenent coloració entre verd i groc.

Tant en estat larvari com adult s’alimenten de les fulles d'aquestes arbres, per tant els danys els ocasiona sempre, encara que els adults s'alimenten perforant les fulles, mentre les larves devoren amb gran velocitat el parènquima verd, respectant l'epidermis del revers i deixant intactes les nerviacions, amb la qual cosa podem dir que la fulla es queda com un esquelet.


L’atac fa que els oms a mitjans d'estiu perden el fullatge, amb la qual cosa hi ha una pèrdua de capacitat de fotosíntesi i per tant l’arbre perd vigor. Si aquest atac continua amb els anys següents, els arbres perden defenses i queden exposats a la invasió d'altres insectes, essent el més perillós els denominats com a barrinadors, transmissors del fong Ophiostoma ulmi, que provoca la malaltia coneguda per grafiosi de l'om.

Els tractaments per a combatre la plaga és la fumigació de productes insecticides, però també està la injecció en el tronc de productes com la avamectina, el imidacloprid o l’acefato, que la saba escampa per tot l’arbre i passa directament a l’insecte quan s’alimenta de les fulles. És una tècnica que s’ha de limitar a exemplars puntuals.


Cal saber que els adults normalment hivernen en els clavills del tronc, i durant la primavera volen a les fulles tendres i realitzen la posta i comença de nou el cicle.

Una mesura preventiva important, i que pot realitzar qualsevol ciutadà si n’observa en un arbre, és avisar de seguida a l’Ajuntament perquè procedesca a la fumigació.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bona reaacio del Ayuntament, Policia Local i veinat. Es lo que cal diro i possar soluccions i no fer la ma cpm el diari del 23 F i CG.