L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 18 de juliol del 2018

MEMÒRIA HISTÒRICA: "Sit Tibi Terra Levis SL" demana els permisos per excavar la fossa 112 del cementeri de Paterna.




En un dia com el d'avui, de trist record per a la història d'Espanya i per a tantes famílies que visqueren l'horror i patiren persecució i la mort de familiars per defensar les seues idees, els seus ideals i la legalitat republicana nascuda de les urnes, oferim un missatge d'esperança a les famílies afectades amb el desig que tot el treball d'aquests darrers anys acabe feliçment i les despulles dels familiars de la fossa 112 (foto superior) descansen, per fi, al costat dels seus en els respectius pobles.

L'Associació de "Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna" ens ha confirmat que els treballs per exhumar les despulles humanes de la fossa 112 del cementeri de Paterna, on està enterrat l’alcalde republicà de Tavernes, Vicent Gómez Marí, i altres 13 veïns vallers, podrien iniciar-se a finals d'agost.


L'associació també ens ha confirmat que l’empresa especialista "Sit Tibi Terra Levis SL" (Que la terra et siga lleu) ja ha sol·licitat a l’Ajuntament de Paterna la cessió de la parcel·la, i s'ha iniciat el tràmit d’exposició pública. L’Ajuntament de Tavernes, a nom de qui va l'ajuda de Diputació, va adjudicar a aquesta empresa el passat mes de maig  les obres de localització, excavació, exhumació i identificació dels vallers soterrats en la fossa comuna 112 de Paterna, moment que arreplega la fotografia anterior.. 

L'exposició pública és un tràmit legal i per tant si no hi ha cap al·legació en contra, en unes setmanes es podria donar l’autorització. Si l'empresa aconsegueix sense retards  les autoritzacions administratives, els treballs podrien iniciar-se en agost i hauran d’estar conclosos el dia 27 d’octubre, quan acaba el termini de les subvencions de Diputació.

Carmen Gómez va agrair al l'Ajuntament el recolzament en els treballs i el reconeixement fet al seu iaio. 

Els treballs a executar serien allò que es coneix com a la primera fase del procés: els moviments de terres per a dur a terme l’extracció dels cossos, la realització d’un estudi especialitzat de balística i la preparació de les restes localitzades per a una identificació posterior mitjançant la tècnica de l'ADN. Després de vora 80 anys de l'enterrament, és molt difícil poder recolzar alguna identificació per les restes de roba o altres objectes personals.

Paredó d'Espanya, prop del cementeri de Paterna, on van ser afusellats 2.238 represaliats. Des d'allí els duien en carros al cementeri,  deixant un reguer de sang, segons els testimonis de l'època.
En una segona fase de les ajudes, s’identificaran els cossos i el traslladaran a la nostra localitat. Serà un procés llarg però permetrà que puguen tornar a casa i descansar al seu poble al costat dels seus familiars.
 
Aquesta primera fase suposa una inversió de 95.754,56 euros, dels quals 89.719,90 provenen del pla d’ajudes per a la preservació de la memòria històrica de la Diputació de València i, la resta, de fons propis de l’Ajuntament de Tavernes.



Familiars de la fossa 112. Hi ha 4 filles de represaliats
L’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112
 
"L’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna" , es va constituir el 8 de setembre del 2017, en una reunió celebrada en l'Ajuntament de Tavernes on assistiren familiars de represaliats d'Oliva, Alaquàs, Manises, Canet d'en Berenguer, Carlet i Tavernes.

El treball de l'associació en aquest any ha fet possible localitzar familiars de Castelló de la Ribera, Albalat de la Ribera, Cullera, Alberic i Alcàsser. Actualment hi ha localitzats familiars d'un terç del 112 represaliats, tots procedents de 23 municipis valencians expecte un represaliat de Santa Cruz de Moya (Conca)

L'associació està presidida per Carmen Gómez, néta de l’alcalde valler Vicente Gómez Marí, que confirma que hi ha constància, gràcies als estudis efectuats pels investigadors, que en la fossa podrien estar enterrats aquestes 112 persones, afusellades pel règim franquista entre el 30 de novembre i 9 de desembre del 1939, però no es descarta que es puguen trobar restes d'un nombre major.